ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είναι οι σύγχρονοι “Μακεδονομάχοι” οπαδοί της Συμφωνίας των Πρεσπών;
Ήταν 12 Ιουνίου του 2018 όταν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ,μετέπειτα, Βόρεια Μακεδονίας παρουσία των Πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ υπέγραφαν την συμφωνία για το νέο όνομα της γειτονικής χώρας εν μέσω αντιδράσεων. Παρά τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες που εξέφρασε εκείνο το διάστημα, αλλά και πριν τις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε μία μεγαλειώδη κυβίστηση εγκαλώντας μάλιστα την Βόρεια Μακεδονία για την πιστή τήρηση της. Είναι πλέον σαφές πως η αφωνία και η αδράνεια γύρω από τις προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος λαμβάνει τέλος.
Η εκλογή του ακροδεξιού VMRO αποδείχτηκε ως ο παράγοντας που θα ωθούσε την ελληνική κυβέρνηση να δείξει πλέον το κατά πόσο τρέφει σεβασμό στην συνέχεια του κράτους και τις διακρατικές συμφωνίες.
“Είναι μία διεθνής συνθήκη που έχει κυρωθεί. Υπερισχύει από κάθε άλλη διάταξη και αυτό περιμένουμε να γίνει σεβαστό και από την άλλη πλευρά” ήταν οι κουβέντες του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Σήμερα με δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως απαράβατο όρο για την ευρωπαική πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, την απαράβατη τήρηση της Συμφωνίας λέγοντας αναφερόμενος στην πρόκληση κατα την διάρκεια της ορκομωσίας της νέας προέδρου πως:
“Αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ”
Παράλληλα ο πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα το ζήτημα του “βέτο” σε περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας.
Τι έλεγε όμως η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περίοδο της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών;
“Είναι αδιανόητο το γεγονός να καλείται η Ελληνική Βουλή να συζητήσει για τη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχει κατατεθεί ακόμα στο Κοινοβούλιο το οριστικό αναθεωρημένο κείμενο του Σκοπιανού Συντάγματος” ανέφερε μόλις τρία 24ωρα πριν την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση στελεχών στην Φλώρινα.
Υπερασπιζόμενος την συμφωνία ο τότε Πρωθυπουργός στο άνοιγμα της συζήτησης στην Βουλή τόνισε πως “οι εθνικισμοί και στις δύο πλευρές έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό την πατρηδοκαπηλία αλλά στα βαλκάνια έχουν οδηγήσει σε περιπέτειες. Είναι η ώρα να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο εθνικισμών.”
Πολιτικές εξελίξεις και στην Βόρεια Μακεδονία μετά την πρόσκληση της νέας προέδρου
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας, Κρέναλ Λόγκαρ (προέρχεται από ένα μικρό αλβανικό κόμμα που συμμετέχει στην απερχόμενη κυβέρνηση της χώρας) αναφέρθηκε στην ορκωμοσία της νέας προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν «Βόρεια Μακεδονία», η Σιλιάνοφσκα επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».
Ο Λόγκαρ με μία ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δήλωση, θέτει ζήτημα εγκυρότητας της ίδιας της ορκωμοσίας της νέας προέδρου και ζητά επανάληψη της διαδικασίας.
Στην ανάρτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η μη τήρηση του συνταγματικού ονόματος του κράτους καθιστά τον όρκο της Σιλιάνοφσκα άκυρο».
Επισήμανε ότι είτε θα πρέπει να ακολουθήσει η επανάληψη της ορκωμοσίας είτε ο Γιόβαν Μιτρέσκι, πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της χώρας.