ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημ. Μάντζος: «Ο διάλογος με την Τουρκία να γίνεται με όρους ειλικρίνειας και ρεαλισμού χωρίς αυταπάτες και επικοινωνιακά τεχνάσματα»
Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου ήταν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.
Στον απόηχο των εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ο Δ. Μάντζος τόνισε πως «και το ζήτημα της Τουρκίας και της Βόρειας Μακεδονίας και της επιβεβαιώνουν ότι στην εξωτερική πολιτική δεν μπορείς να κάνεις στιγμιαία ανάλυση. Υπάρχει μία αρετή που ονομάζεται προνοητικότητα. Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται σε βάθος χρόνου», εξηγώντας: «Όταν στο ζήτημα της Αλβανίας έχεις ένα χρόνο κρατούμενο εκλεγμένο δήμαρχο, δεν κάνεις διπλωματικές κινήσεις έστω να ορκιστεί και τον θέτεις στο ψηφοδέλτιό σου για να ρίχνεις στάχτη στα μάτια των ομογενών στη Βόρειο Ήπειρο, και έχεις ως αποτέλεσμα την Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μιλά για διμερές και όχι ενταξιακό ζήτημα και φτάνεις στο σημείο την ημέρα σύλληψης του Μπελέρη ο Αλβανός πρωθυπουργός να κάνει πανηγυρική προεκλογική καμπάνια -για εκλογές του 2025- μέσα στην Αθήνα, αυτό είναι πρόβλημα προνοητικότητας. Είναι απρονόητη η πολιτική αυτή».
Όσον αφορά στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καταλόγισε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «σχεδόν επένδυσε στην εκλογή του VMRO για να ναρκοθετηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τα βόρεια και να μη συμβεί αυτό από τα νότια. Μια συμφωνία την οποία εμείς καταψηφίσαμε διότι θεωρούμε ότι είχε επικίνδυνες δομικές ελλείψεις, αλλά αν μη τι άλλο είχε ένα θεμέλιο: τη συνταγματική ονομασία του κράτους. Και έρχεται η νέα Πρόεδρος και την αναιρεί. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν παρακολουθούσε μόνο τόσο καιρό αμέτοχη τη ρητορική του VMRO, αλλά και επένδυε στην εκλογή του για να υπάρξει ναρκοθέτηση της συμφωνίας. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το κατά πόσο χαράσσουμε μία εξωτερική πολιτική με ρεαλισμό και στρατηγική».
Ερωτηθείς για το εάν έπρεπε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Δημήτρης Μάντζος εκτίμησε ότι «εάν είχαμε διεθνοποιήσει όλα τα ζητήματα για την τουρκική προκλητικότητα, θα μπορούσε να υπάρχει μία άλλη τροπή. Εμείς λέμε ναι στο να είναι ανοικτοί οι δίαυλοι της επικοινωνίας, όμως αυτή η επικοινωνία να γίνεται με όρους ειλικρίνειας και ρεαλισμού χωρίς αυταπάτες και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Γιατί εδώ είδαμε έναν Τούρκο πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει ότι δεν έχει μετακινηθεί ούτε ελάχιστον από τις αναθεωρητικές του θέσεις. Συμφωνούμε όλοι τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο και για τη χαλάρωση των υπερπτήσεων. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτό είναι κέρδος της εξωτερικής μας πολιτικής και μόνο; Ή είναι μία παραχώρηση της Τουρκίας η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να αρθεί, σύμφωνα με τα συμφέροντά της. Μας έχει πείσει η Τουρκία ότι έχει αφήσει πίσω της την προκλητική αναθεωρητική συμπεριφορά; Όχι. Όχι όταν υπάρχουν τα βιβλία ιστορίας που διαιωνίζουν το αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», τα θαλάσσια πάρκα που θέλουμε να φτιάξουμε μέχρι και στο Ιόνιο και μας εμποδίζει η Τουρκία, η Κύπρος στην οποία δημιουργούνται τετελεσμένα. Όλα αυτά απαντήθηκαν; Όφειλε να έχει κάνει τουλάχιστον τα ελάχιστα η Κυβέρνηση. Το διάβημα στην UNESCO για τη Μονή της Χώρας είναι το ελάχιστο αλλά έγινε μόλις προχθές ενώ γνωρίζαμε το θέμα από το 2020. Εμείς θα περιμένουμε συγκεκριμένη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση σε ΌΛΑ αυτά τα ζητήματα».
Απευθυνόμενος στον Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Ρωμανό, ο κ. Μάντζος απηύθυνε το ερώτημα «αν συνδέεται η χθεσινή παρουσία του κ. Ράμα με την ημερομηνία σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη όπως λέει ο ίδιος ο κ. Μπελέρης ή αν πρόκειται για “ιδιωτική επίσκεψη, στο πλαίσιο περιοδείας”, όπως λέει η Κυβέρνηση. Αν δεν συνδέεται, κατά τη γνώμη σας, αδειάζετε τον υποψήφιο ευρωβουλευτή σας. Αν, πάλι, πιστεύεται ότι συνδέεται, αδειάζετε τον πρωθυπουργό σας».
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει το ζήτημα της ακρίβειας, ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι «euro pass δεν πρέπει να περιμένουμε έως τις εκλογές. Η Κυβέρνηση σταμάτησε τα pass και αυτό το είχαμε πει. Εδώ χρειάζονται δομικά μέτρα: φορολογική δικαιοσύνη με μείωση των έμμεσων φόρων όπως έκανε η Ισπανία, ρύθμιση στην αγορά με ελέγχους και πρόστιμα που επιβάλλονται και εισπράττονται εγκαίρως και όχι τα πρόστιμα που επικαλείται η Κυβέρνηση μήνες μετά τις έρευνες. Και φυσικά μια νέα Αρχή Καταναλωτή που θα βοηθά την Πολιτεία και τους καταναλωτές. Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε: δεύτεροι στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία σε αγοραστική δύναμη, δεύτεροι στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, η Τράπεζα της Ελλάδος μιλά για καρτέλ στις αγορές και η Κυβέρνηση κάνει τον τροχονόμο συμφερόντων».