ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νίκολας Σμιτ: «Δεν θα δεχθούμε ποτέ δουλειά του 21ου αιώνα με συνθήκες εργασίας του 19ου αιώνα»
Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην κεντρική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λάρισα, ο υποψήφιος Νίκολας Σμιτ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς.
«Απλώς πρέπει να κοιτάξουμε γύρω μας για να δούμε τη ζημιά, που έχουν ήδη κάνει τα ακροδεξιά κόμματα στο κράτος δικαίου, στα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων και στις δημοκρατικές μας αξίες σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Το βλέπουμε: Στην Ιταλία όπου η Μελόνι επιτίθεται στην ανεξαρτησία του Τύπου και στα δικαιώματα των γυναικών. Στη Φινλανδία όπου το Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών επιτίθεται στο δικαίωμα στην απεργία. Στην Ουγγαρία όπου η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν επιτίθεται στην ελευθερία του Τύπου, στην κοινωνία των πολιτών και στα δικαιώματα των LGBTI. Στην Κροατία, στην Ολλανδία και στην Ιταλία, όπου το ΕΛΚ συνασπίζεται με την ID, το κόμμα της Λεπέν και το AfD. Και τώρα στην Ευρώπη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν άνοιξε την πόρτα για να συνεργαστεί με την ακροδεξιά ECR. Και το ID και το ECR είναι εξτρεμιστικά κόμματα, είναι δηλητήριο για τη δημοκρατία μας. Οι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν. Η ψήφος για το ΕΛΚ, την πολιτική οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, είναι μια πιθανή ψήφος για έναν τέτοιο συνασπισμό. Εμείς οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες έχουμε μια σαφή κόκκινη γραμμή: Δεν θα συνεργαστούμε ποτέ ούτε θα κάνουμε συνασπισμό με την ακροδεξιά. Καλούμε την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ολόκληρο το ΕΛΚ να συμμετάσχουν σε αυτή τη δέσμευση» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σμιτ.
«Ως Επίτροπος, αφιέρωσα τα τελευταία πέντε χρόνια στην επαναφορά των κοινωνικών θεμάτων στην ατζέντα της ΕΕ. Η προτεραιότητά μου ήταν πάντα η υποστήριξη της δημιουργίας καλών, ασφαλών θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Με τη στήριξη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ τα καταφέραμε. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας φροντίσαμε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας περισσότερων από 30 εκατομμύρια εργαζόμενων και προστατεύσαμε εκατομμύρια επιχειρήσεις από το κλείσιμο. Παλέψαμε σκληρά για να εξασφαλίσουμε τον κατώτατο μισθό, να προωθήσουμε τη δίκαιη επανάληψη των αριθμών και να αυξήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Πολεμήσαμε σκληρά για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες» σημείωσε ο κ. Σμιτ αναφερόμενος στις παρεμβάσεις των Σοσιαλιστών στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.
Σχετικά με την κοινοτική οδηγία που ο ίδιος ως Επίτροπος εισηγήθηκε για την απόδοση πλήρων εργασιακών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, ο κ. Σμιτ υπογράμμισε: «Επιτρέψτε μου να σταματήσω λίγο σε αυτό το τελευταίο σημείο, γιατί είναι ένας πολύ καλός καθρέφτης των πολιτικών επιλογών που έχουμε σε αυτές τις εκλογές. Σήμερα το πρωί, βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκα με ένα σωματείο διανομέων. Λόγω των νόμων που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση, όλοι έχουν το καθεστώς των «αυτοαπασχολούμενων». Αλλά να σας ρωτήσω: Είναι πραγματικά επιχειρηματίας αυτός που σας παραδίδει φαγητό με ποδήλατο; Δεν θα έπρεπε να έχει δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας, επίδομα αδείας και κοινωνική ασφάλιση; Δεν του αξίζει να λάβει το ίδιο επίπεδο προστασίας με κάθε άλλο εργαζόμενο; Γιατί αγαπητοί φίλοι, έτσι είναι. Είναι εργάτες. *Παλέψαμε με νύχια και με δόντια για να φέρουμε την Ευρωπαϊκή Οδηγία που τους δίνει το καθεστώς των εργαζομένων8. Το βάρος θα βαρύνει τις εταιρείες να αποδείξουν το αντίθετο. Και εδώ πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα εσένα, αγαπητέ Νίκο, αγαπητοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν υποστήριξε αρχικά την υιοθέτηση της οδηγίας για τις εργασίες πλατφόρμας, αλλά σηκώσατε την πίεση με τα συνδικάτα, φέρατε το θέμα στη Βουλή, σπάσατε την αντίσταση της κυβέρνησης και με βοηθήσατε να βγάλω εκατομμύρια λεγόμενους «ελεύθερους επαγγελματίες» από τις επισφαλείς συνθήκες. Είμαστε σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες. Αγκαλιάζουμε την καινοτομία και την αλλαγή. Υποστηρίζουμε τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στις εξελισσόμενες τεχνολογίες. Αλλά *δεν θα δεχθούμε ποτέ δουλειά του 21ου αιώνα με συνθήκες εργασίας του 19ου αιώνα*. Σε όλους τους εργαζόμενους σε όλη την ΕΕ, αυτή είναι η υπόσχεσή μας: θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά σας».
Κλείνοντας ο κ. Σμιτ έκανε αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών και την υποβάθμιση του κράτους δικαίου. «Όντας εδώ στην Ελλάδα σήμερα, δεν θα μπορούσα να είμαι πλήρης όταν μιλούσα για δημοκρατία και κράτος δικαίου, αν δεν ανέφερα το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο Νίκος το ξέρει πολύ καλά. Αγωνίζεται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Μας ανησυχούν εξαιρετικά τα όσα αναφέρθηκαν και ζητάμε να χυθεί άπλετο φως. Ένα είναι σίγουρο: Οποιαδήποτε παράνομη υποκλοπή αρχηγών κομμάτων, δημοσιογράφων δεν είναι κράτος δικαίου. Επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω: το κακόβουλο λογισμικό δεν είναι πολιτικό εργαλείο» κατέληξε.