ΓΝΩΜΕΣ
Θ. Δημόπουλος: “Ένα πολιτικό πρόγραμμα οφείλει να διαπνέεται από αξιόπιστο λόγο”
Γράφει ο Θεόδωρος Δημόπουλος, Υπ.Διδάκτωρ Παν.Θεσσαλίας, τ.Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περ.Στερεάς Ελλάδας
Ολίγα τινά για τους επιχειρούντες διαμόρφωσης προγραμματικών προτάσεων.
Μία εκ των παραμέτρων της εμφατικής επικράτησης των «Εργατικών», του νεοεκλεγέντος Πρωθυπουργού Sir Keir Starmer και του νυν Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Wes Streeting στις πρόσφατες εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας ήταν και η επιμονή τους στην ανάδειξη των προβλημάτων που κλυδωνίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας τους.
Μία γρήγορη επισκόπηση στο πρόγραμμα της ιστοσελίδας τους καταδεικνύει ότι, η βασική εξαγγελία περί οικοδόμησης ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας συμβατού με τις ανάγκες του μέλλοντος εδράζεται σε πέντε (5) συγκεκριμένους άξονες, οι οποίοι «επικοινωνήθηκαν» προς το εκλογικό σώμα με συστηματικό και εύληπτο τρόπο:
- Τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών με τον προγραμματισμό 40.000 περισσότερων ραντεβού εβδομαδιαίως, χρησιμοποιώντας συγκριτικά στοιχεία (συνημμένο γράφημα).
- Το διπλασιασμό του αριθμού των διαγνωστικών εργαλείων (CT, MRI) για τον καρκίνο.
- Την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου για την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών (Dentistry Rescue Plan) μέσω του προγραμματισμού 700.000 ραντεβού ασθενών με οδοντιάτρους με εστίαση στις περιοχές που υφίσταται μεγαλύτερη ανάγκη.
- Την ενίσχυση του συστήματος υγείας με 8.500 επιπρόσθετους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας και της αναθεώρησης του Mental Health Act το οποίο βαθαίνει τις ανισότητες.
- Την επιστροφή στο θεσμό του οικογενειακού ιατρού, την αναγνώριση της αναγκαιότητας αντιμετώπισης των υγειονομικών αναγκών έξω από το νοσοκομειακό περιβάλλον και τη συγκρότηση Τοπικών Κέντρων Υγείας (ο αναφερόμενος όρος είναι Neighborhood Health Centers) τα οποία θα λειτουργούν ως θύλακες διεπιστημονικής συνεργασίας ανάμεσα σε ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας (π.χ. ειδικούς ψυχικής υγείας, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, κ.α.).
Ένα πρόγραμμα οφείλει να διαπνέεται από μετρημένο, σοβαρό, μετριοπαθή και αξιόπιστο λόγο από πολιτικό προσωπικό, σε όλα τα επίπεδα, που μπορεί να πείσει για τη μελλοντική υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Μακριά από τη συνήθη παροχολογία και τα ανέξοδα ταξίματα, τις αλληλοσυγκρουόμενες και αντιφατικές εξαγγελίες και τις ανερμάτιστες πλην όμως εύηχες δεσμεύσεις, απέναντι στις οποίες οι σκεπτόμενοι πολίτες είναι πλέον «ψιλιασμένοι».
Πηγή: https://t.ly/rwVw_