ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη της Νάντιας Γιαννακοπούλου στο “Τhe Socialist”: “Δεν είμαστε ουρά κανενός. Συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας, όσο κι αν κάποιοι ενοχλούνται.”
Στον Άγγελο Γαβρή και το “Τhe Socialist” παραχώρησε συνέντευξη η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου:
Kυρία Γιαννακοπούλου καλωσορίσατε στο “Τhe Socialist”. Σε μια εποχή μεταβατική για την οικονομία και την κοινωνία, φαίνεται πως οι αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας φαντάζουν πιο αναγκαίες από ποτέ. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο “φορέας” των αρχών αυτών σήμερα;
H Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη συνολικά, έχει υποστεί ήττα και οι δυνάμεις της έχουν δεχτεί υποχώρηση. Η ατζέντα της φαίνεται να έχει υπερκαλυφθεί από δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς, ενώ παντού έχουν αισθητή παρουσία δυνάμεις του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού ή και της ακροδεξιάς. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα μετά την εποχή του « τρίτου δρόμου» που σηματοδότησαν οι Σρέντερ – Πρόντι – Μπλερ – Σημίτης. Είναι επιτακτικό να δούμε με θάρρος το μέλλον, αγγίζοντας και επεξεργαζόμενοι νέες, σύγχρονες, ριζοσπαστικές προτάσεις για την παιδεία, την υγεία, την εργασία, τα προβλήματα του Περιβάλλοντος, της θωράκισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες ανατρεπτικές αλλαγές που επιφέρουν από τη μια η Κλιματική Αλλαγή και από την άλλη η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Είναι επιτακτικός ο καθορισμός της ατζέντας από τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, η κυριαρχία νέων προτάσεων και αυτό προϋποθέτει μία τεράστια πνευματική, ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική προσπάθεια προκειμένου η σοσιαλδημοκρατία να γίνει και πάλι ελκυστική.
Στην Ελλάδα, η δύναμη που μπορεί και πρέπει να εκφράσει αυτήν την προσπάθεια για αναγέννηση κόντρα στο λαϊκισμό και τις παθογένειες, που έχουν σημαδέψει την πολιτική ζωή του τόπου, είναι το Κίνημα Αλλαγής. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας τέτοιας προσπάθειας έχοντας περάσει μεγάλες δυσκολίες. Έχουμε πολλά να κάνουμε για να αποσαφηνίσουμε θέματα της πολιτικής μας φυσιογνωμίας και στρατηγικής, να κάνουμε πιο προσιτές τις θέσεις μας στους νέους, στα δυναμικά στρώματα που αναζητούν μία νέα , δυναμική Ελλάδα.
Με την κρίση του κορονοϊού να βρίσκεται σε φθίνουσα κατάσταση, ξεπροβάλλουν καθημερινά προβλήματα που δημιουργούνται από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Πρόσφατα είχαμε την έντονη αντίδρασή σας στο Νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό, πιστεύετε πως η Ν.Δ. ακολουθεί τακτικές που υποστηρίζουν την δημιουργία ενός κομματικού κράτους;
Να σημειώσω ότι μπορεί να φαίνεται φθίνουσα η πορεία των κρουσμάτων του κορωνοιού, αλλά ο κίνδυνος είναι πάντα παρών και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος, που θα μπορούσε μάλιστα να επιβάλλει και ένα νέο lock down θα ήταν καταστροφικό υγειονομικά, κοινωνικά και οικονομικά. Γι’ αυτό χρειάζεται σοβαρότητα και τήρηση των μέτρων από όλους, ατομικά και συλλογικά, για να είμαστε όσο ασφαλείς γίνεται.
Πράγματι, αντέδρασα έντονα στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον κύριο Μηταράκη. Σημείωσα ότι χωλαίνει σε πολλά σημεία και χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενες πρακτικές, παγιώνει ένα καθεστώς αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας. Είναι γεγονός, ότι βρεθήκαμε μπροστά σε διαδικασίες πρόσληψης συμβούλων επί συμβούλων, διαδικασίες αδιαφάνειας σε έργα και άλλα θέματα τα οποία καταγγείλαμε. Αντί να συζητήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του μείζονος θέματος, βρεθήκαμε μπροστά σε αρρωστημένα φαινόμενα πελατειασμού.
Στον τομέα της Δικαιοσύνης ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις νομικών που μιλούν για “κοροϊδία” σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κλάδου από την Κυβέρνηση και μιλούν ευθέως για “εξυπηρέτηση των τραπεζικών συμφερόντων, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ουσιαστική υποστήριξη των εργαζόμενων στον τομέα της Δικαιοσύνης”, τι έχετε να πείτε σε αυτό;
Η ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον αρμόδιο Υπουργό της μερικής επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων, χωρίς σοβαρά μέτρα ασφαλείας, χωρίς συγκεκριμένο ποιοτικό και ποσοτικό χρονοδιάγραμμα και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς δεν αποτελεί δείγμα γραφής ότι επιδιώχθηκε καμία συνεννόηση.
Δίνεται η αίσθηση ότι η κίνηση έγινε άρον άρον, ώστε να ανοίξουν μόνον οι υποθέσεις εκείνες που αφορούν στη διευκόλυνση των Τραπεζών σε Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία και Υποθηκοφυλακεία. Αντίστοιχα, στη Διοικητική Δικαιοσύνη, αντί της εφαρμογής ηλεκτρονικών μέσων, προκρίνεται η συζήτηση υποθέσεων με δήλωση, μόνο εφόσον και τα δύο μέρη συναινούν, πράγμα που εξαρτά τη συζήτηση από τη βούληση κάθε διαδίκου και του εκπροσώπου του Δημοσίου.
Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής από την αρχή της πανδημίας και με την έναρξη αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων, είχαμε ενημερώσει και είχαμε επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ειδικότερα, τα Δικαστήρια της Χώρας, τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία ανήκουν στους πλέον πολυσύχναστους χώρους και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Είναι προφανές ότι η ανάγκη προφύλαξης υπαλλήλων, δικαστών, δικηγόρων και πολιτών από την διάδοση του κορωνοϊού έρχεται να προστεθεί στα πολλά και χρόνια προβλήματα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα είναι η ανεπάρκεια και ακαταλληλότητα των κτιριακών υποδομών πολλών δικαστικών μεγάρων της Χώρας μας, λόγω των λίγων αριθμητικά αιθουσών σε σχέση με τον αριθμό των υποθέσεων, του πλημμελούς αερισμού τους και του μικρού μεγέθους τους. Επίσης είναι προφανές ότι ούτε οι απολυμάνσεις, αλλά ούτε και η ανάληψη της ατομικής ευθύνης μπορούν εκ των πραγμάτων να προστατεύσουν τους συγχρωτιζόμενους στις δικαστικές αίθουσες και γραμματείες, που ενδεχομένως και να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και άρα είναι έτι περαιτέρω ευαίσθητοι στον ιό. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία της Χώρας μας.
Τα ανωτέρω στοιχεία απεικονίζουν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, που ενδέχεται να προκύψουν από την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων, όπως την γνωρίζουμε μέχρι την εμφάνιση του κορωνοϊού. Τους κινδύνους αυτούς επισημαίνουν τόσο δικαστές – μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όσο και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας.
Σε ένα πιο “δυσάρεστο” ζήτημα των ημερών, τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας παρουσίασαν αύξηση μέχρι και 300% κατά την περίοδο της “καραντίνας”. Το Κίνημα Αλλαγής και εσείς με προσωπικές σας τοποθετήσεις επί του θέματος έχετε παρουσιάσει ένα πλάνο αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού, πιστεύετε πως έχουν ληφθεί αναγκαία μέτρα από την κυβέρνηση;
Από την πρώτη στιγμή του «εγκλεισμού», γυναίκες από όλους τους πολιτικούς χώρους και σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλλων και την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, εντοπίσαμε τον κίνδυνο να ενταθούν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και του περιορισμού αυτών των βάναυσων, αρρωστημένων συμπεριφορών.
Δυστυχώς τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας από την Γραμμή SOS 15900 επιβεβαίωσαν αυτή την πρόβλεψή μας. Πρόκειται για σοκαριστικά στοιχεία που δείχνουν πόσο επιτακτικός ήταν και συνεχίζει να είναι αυτός ο αγώνας. Την ώρα που όλοι δίναμε την μάχη κατά της πανδημίας, εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, πρώην σύζυγοι κλπ, αποτελούσαν τα θύματα. Συνολικά 1.769 κλήσεις μέχρι πρότινος, έφεραν στην επιφάνεια την τραγωδία, τον εφιάλτη που βίωναν, πριν από όλα, οι γυναίκες.
Η προσπάθεια που κάναμε έπιασε τόπο. Είναι φανερό ότι περισσότερες γυναίκες πληροφορήθηκαν την δυνατότητα επικοινωνίας και καταγγελίας περιστατικών στην Ανοικτή Γραμμή και βρήκαν το κουράγιο να πάρουν τηλέφωνο, αφού το 70% των καταγγελιών έγινε από τα πρόσωπα που υφίσταντο περιστατικά βίας. Αξίζει δε να παρατηρήσουμε ότι το 40% των ωφελούμενων ζήτησε ψυχοκοινωνική στήριξη, το 36% Νομικές συμβουλές και 41 κλήσεις αφορούσαν αιτήματα φιλοξενίας σε ξενώνες.
Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι απλά χρήσιμα από στατιστικής απόψεως. Δείχνουν το ανησυχητικό μέγεθος του προβλήματος και τις ανάγκες που έχουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Αναδεικνύουν την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας, μέχρι να μειωθούν δραστικά τα θύματα.
Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία της Ανοικτής Γραμμής και να ενισχυθεί το Παρατηρητήριο φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας που θα συσσωρεύει συνολικά στοιχεία από Αρχές και Φορείς και πέραν των καταγγελιών στο 15900. Να διεξαχθούν έρευνες κοινής γνώμης και μελέτες που να αναδείξουν όλο το μέγεθος και το βάθος του προβλήματος και να συνεχιστεί με κάθε τρόπο η καμπάνια ενημέρωσης, ώστε και θύματα βίας αλλά και όλη η κοινωνία να κατανοήσουν την ανάγκη καταγγελίας κάθε τέτοιου κρούσματος. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας σταθερός συντονισμός όλων των αρμοδίων Αρχών και Φορέων (Γ.Γ, Αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Φορέων της Κοινωνίας των πολιτών , Κομμάτων, Αστυνομίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δικηγορικού Κόσμου).
Με τις φημολογίες περί “μεταγραφών” και πρόωρων εκλογών να βρίσκονται σε έξαρση αυτό το διάστημα, πιστεύετε πως θα έχουμε “εκπλήξεις” το επόμενο διάστημα; Δηλαδή υπάρχει όντως η πιθανότητα “συζήτησης” με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή και μεταγραφών βουλευτών ή στελεχών του Κινήματος Αλλαγής στην Ν.Δ. με αφορμή των ανασχηματισμό;
Δεν ξέρω, ούτε μπορώ να ξέρω, αν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Προσωπικά διακινδυνεύω να πω ότι δεν θα γίνουν. Μία τέτοια πρωτοβουλία εν μέσω πανδημίας και ενώ έρχεται μία μεγάλη οικονομική κρίση θα απέπνεε τακτικισμό, μικροκομματικό πνεύμα και παλαιοκομματική νοοτροπία. Θέλει άραγε τέτοιο πράγμα ο Πρωθυπουργός; Ο ίδιος θα το απαντήσει.
Από εκεί και πέρα, όλα αυτά τα δελτία προαναγγελθεισών μεταγραφών δεν με αφορούν. Το έχω αποδείξει με την πορεία μου μέχρι στιγμής άλλωστε. Εγώ δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, έδινα πάντα τον αγώνα στην πρώτη γραμμή, και όταν είμασταν στο 44% και όταν είμασταν στο 4%.
Το ίδιο βέβαια ισχύει για όλη αυτή την παραφιλολογία περί ανοίγματος διαλόγου με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Είμαι κάθετα αντίθετη και στα δύο. Κατά τη γνώμη μου το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να ακολουθήσει την αυτόνομη πορεία του, όπως ομόφωνα έχουμε αποφασίσει στα συνέδρια μας και στα όργανα μας. Αυτό άλλωστε θέλει κ η συντριπτική πλειοψηφία της βάσης μας, εγώ αυτό το μήνυμα παίρνω από τους φίλους και ψηφοφόρους μου στη Δυτική Αθήνα. Πρέπει λοιπόν να ξεκόψουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, το ότι δεν είμαστε ουρά και συμπλήρωμα κανενός και ότι επιδιώκουμε να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές στο πολιτικό σκηνικό.
Για παράδειγμα, τι ακριβώς να συζητήσουμε με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α; Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι. Κάποιοι, ίσως να νομίζουν ότι ο κόσμος του Κινήματος Αλλαγής ξεχνά τους τραμπουκισμούς της περιόδου 210-2015, τις κατηγορίες για δοσιλογισμό της Κυβέρνησής μας, την προσπάθεια από παραδικαστικό και όχι μόνο κύκλωμα να διασύρει και να σπιλώσει στελέχη μας, την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν ως Κυβέρνηση. Κάποιοι ίσως να θεωρούν ότι δεν είναι πρόβλημα ο λαϊκισμός, ο τυχοδιωκτισμός, το προγραμματικό χάσμα που μας χωρίζει. Εμφανίζονται «υπερβατικοί» αλλά σκέφτονται με όρους προηγούμενων δεκαετιών και κάνουν ζημιά στην χώρα, παίζουν το παιχνίδι του κυρίου Τσίπρα, που θέλει να συνεχίσει την λεηλασία του χώρου και να συντρίψει το Κίνημα Αλλαγής. Πιστεύω ότι χρειάζεται δημόσια καταδίκη όσων διακινούν ανοικτά ή υπόγεια τέτοια σενάρια.
Εγώ στηρίζω Τις συλλογικές Αποφάσεις μας για ενδυνάμωση της αυτονομίας του Κινήματος Αλλαγής, την ανάγκη αποσαφήνισης στην φυσιογνωμία και Στρατηγική του, την επιθετική παρουσία με προτάσεις που συγκινούν αυτούς που εκφράζουν το μέλλον, τους νέους. Έτσι πρέπει να προχωρήσουμε, συζητώντας τι φταίει για τις πτωτικές τάσεις των ποσοστών μας στις δημοσκοπήσεις, πως θα λύσουμε προβλήματα, πως θα συσπειρώσουμε ετοιμοπόλεμες δυνάμεις που πονάνε τον χώρο, που θέλουν να προσφέρουν , αλλά θεωρούν ότι δεν τους δίνεται χώρος. Αυτά είναι τα ουσιαστικά θέματα.
Πρόσφατα δηλώσατε πως: “Ειδικά το τελευταίο διάστημα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το έργο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και οι μεταρρυθμίσεις του αποτελούν σημαντικά όπλα στη φαρέτρα για την αποτελεσματική διαχείρισης της κρίσης”. Με ένα σύνθημα-ερώτηση θα ήθελα το σχόλιο σας; “Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι εδώ ενωμένο δυνατό” στο Κίνημα Αλλαγής;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν, είναι και θα είναι πάντα εδώ. Με την παρακαταθήκη του, το κοινωνικό του έργο, το Ε.Σ.Υ, το ΑΣΕΠ, την ΔΙΑΥΓΕΙΑ, τα ΚΑΠΗ, πρωτοποριακούς θεσμούς, άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Με την πατριωτική του προσφορά και την στήριξη των μη προνομιούχων. Με το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, με την συμβολή του μέσα από γενναίες αποφάσεις και το 2010 και το 2012 από τον Γιώργου Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να σωθεί η πατρίδα. Με την προσπάθεια για ένωση του χωρου μας από τη Φώφη Γεννηματά. Δεν πρέπει βέβαια ούτε να παίρνουμε αλα καρτ περιόδους της ιστορίας και της προσφοράς του, ούτε να νομίζουμε ότι απλώς και μόνο υπερασπιζόμενοι το ηρωικό παρελθόν θα έχουμε αισιόδοξη , δυναμική πορεία στο μέλλον. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι εδώ, μέσα στο Κίνημα Αλλαγής για να δημιουργήσουμε ένα μαζικό, ισχυρό κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, της καινοτομίας, του εκσυγχρονισμού και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.
Ο τουρισμός, είναι η “Βαριά βιομηχανία” του Ελληνικού κράτους, πιστεύετε πως η κυβέρνηση και η Ε.Ε. μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη του κλάδου;
Ας μιλήσουμε από εθνική σκοπιά , γιατί αυτή την ώρα και ανάλογα με το μέγεθος της κρίσης παίζεται το μέλλον της χώρας. Ναι, ο Τουρισμός είναι η Βαριά Βιομηχανία της χώρας και πρέπει να στηριχθεί και σ΄ αυτό να συμβάλουν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Πέρυσι τα 40 δις. ευρώ από τα 195 δις. ευρώ που ήταν το Α.Ε.Π της χώρας προερχόταν από τον Τουρισμό. Τυχόν κατάρρευση των φετινών εσόδων θα σημάνει μία συνολική ύφεση που μπορεί να ξεπεράσει και το 10%. Θα μιλάμε για καταστροφή, για μεταπολεμικό τοπίο. Η Κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο σε συνεργασία με την Ε.Ε και χώρες τροφοδότες του Τουρισμού μας στην φετινή δύσκολη χρονιά και να συζητήσει με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. Δυστυχώς ούτε σχέδιο έχει παρουσιάσει, ούτε συζητάει με τις άλλες δυνάμεις.
Υπάρχει όμως και μία άλλη πλευρά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι μία χώρα σχεδόν αποκλειστικά Τουριστικών και άλλων Υπηρεσιών προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Αυτό το μοντέλο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες έφτασε στα όριά του και αυτό αναδεικνύεται φέτος εκρηκτικά. Χρειάζεται επομένως να συζητήσουμε το συνολικό παραγωγικό μοντέλο της χώρας για το μέλλον. Δυστυχώς ούτε για αυτό έχω ακούσει μία συνολική πρόταση από την Κυβέρνηση , αλλά ούτε κινήσεις διαβούλευσης. Δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ ανήσυχη και για τον Τουρισμό και για την συνολική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.
Πρόσφατα υπήρχε εμπλοκή του ονόματός σας από την εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ” σε “σενάρια μεταγραφών” στη Ν.Δ. Που αποσκοπούν τέτοιου είδους δημοσιεύματα;
Τρία στελέχη της, ανάμεσά τους και εγώ, όπως και ένας πρώην Υπουργός από τον χώρο της Παράταξής μας, βρεθήκαμε ξαφνικά θύματα μιας ωμής προβοκάτσιας. Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας εμφάνισε σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, να βρισκόμαστε στην αγκαλιά της Ν.Δ. και έτοιμοι δήθεν να υπουργοποιηθούμε.
Είναι ένα προβοκατόρικο και ανυπόστατο δημοσίευμα, αποκύημα μιας νοσηρής φαντασίας. Νομίζω ότι ήταν μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού , αφού το θέμα που επί μήνες κυριαρχεί σε συνεχή ρεπορτάζ είναι άλλο, αυτό της έναρξης διαλόγου ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΚΙΝ.ΑΛ. και της αναζήτησης συγκλίσεων. Μάλιστα αυτά τα ρεπορτάζ άναψαν για τα καλά μετά και την παρέμβαση παλιού μας στελέχους, που εμφανίζει αυτή την κατεύθυνση ως «μονόδρομο». Δηλαδή είναι μονόδρομος η αναζήτηση κοινού τόπου ανάμεσα σε δυνάμεις που τις χωρίζει προγραμματικό, πολιτικό, πολιτισμικό χάος; Τα δημοσιεύματα αυτά ήταν μία προσπάθεια εξισορρόπησης των εντυπώσεων ανάμεσα σε υπαρκτές υπόγειες διεργασίες και υπαρκτές δηλώσεις, που καταδικάζουν το χώρο μας σε εσωστρέφεια και τροφοδοτούν θολούρα και εκνευρισμό στους φίλους μας, αφού δεν ξεχνούν τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, την σταθερή προσπάθεια αφαίμαξης του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, την σταθερή προσπάθεια ενοχοποίησης στελεχών μας με λαϊκισμό, ανυπόστατες κατηγορίες, ακόμα και παραδικαστικές διαδικασίες. Νομίζω ότι το δημοσίευμα θυμίζει «κολπάκια», τακτικές συνδικαλιστικού χαρακτήρα και δήθεν «έξυπνης ίντριγκας» που μυρίζουν παρελθόν.
Ας προβληματιστεί ο καθένας σε τι εξυπηρετεί αυτή η προσπάθεια, ποιους μπορεί να εξυπηρετεί και σε τι ακριβώς αποσκοπεί. Είμαι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και συμμετέχω δραστήρια στην συλλογική προσπάθεια να συμβάλλουμε με εποικοδομητικές προτάσεις ώστε η πατρίδα μας να σταθεί όρθια μπροστά σε μια διπλή κρίση: Αυτή του κορονοϊού και αυτή της οικονομικής κρίσης, που προκαλεί η πανδημία.
Το μόνο μέλημα μας, το μόνο μέλημα μου είναι η ανόρθωση και ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής ως ένα Κόμμα αυτόνομο, σύγχρονο, προοδευτικό, πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, καινοτόμο, δημοκρατικό, μιας παράταξης σοβαρότητας και υπευθυνότητας χρήσιμης για την πατρίδα. Αυτό είναι και το περιεχόμενο των αποφάσεων των Συνεδρίων μας και των Συλλογικών Οργάνων μας που αναφέρονται στην ανάγκη αυτόνομης πορείας και όχι στην αναζήτηση της όποιας « ομπρέλας»
Όλα τα αλλά είναι εκ του πονηρού. Δεν είμαστε ουρά κανενός. Συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας, όσο κι αν κάποιοι ενοχλούνται.