Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mανώλης Χριστοδουλάκης: “Στην σεξιστική στοχοποίηση πρέπει να απαντήσει συνολικά η προοδευτική κοινωνία!”

Published

on

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του KONTRA NEWS με το δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη.

Για τα ζητήματα της οικονομίας:

Ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό τις εξαγγελίες του οι οποίες και άργησαν και σε πολλές περιπτώσεις ήταν ανεπαρκείς και ακατέργαστες. Θέλω να σταθώ σε τρεις βασικούς άξονες: Εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, τουρισμός.

  • Για το θέμα των εργαζομένων, η κυβέρνηση μας είπε ότι δίνει τη δυνατότητα για εκ περιτροπής εργασία μειώνοντας στο μισό το ωράριο εργασίας και αντίστοιχα μειώνονται στο μισό το μισθό, επιδοτώντας το υπόλοιπο που χάνει ο εργαζόμενους κατά 60%. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι ο εργαζόμενος χάνει το 20% του μισθού τουΣημαίνει ότι νομιμοποιούνται πλέον οι ελαστικές μορφές εργασίας με τον κίνδυνο «μονιμοποίησης» τους στη συνέχεια. Και δυστυχώς συνοδεύεται με μία εξαγγελία που αφορά την παράταση του επιδόματος ανεργίας μόνο για δύο μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που η επιδότηση ανεργίας φτάνει μόνο μέχρι το Σεπτέμβρη.
  • Για τις επιχειρήσεις, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την μείωση της προκαταβολής του φόρου μέχρι τον Ιούλιο, η αύξηση του ποσοστού της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ελάχιστη (κατά 1 δις) και δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες και υπάρχει τεράστιο θέμα με τις τράπεζες που επί της ουσίας δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν με ρευστότητα τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση μένει μόνο σε εκκλήσεις, αντί να παρέμβει αποφασιστικά για να στηριχθεί με ρευστότητα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
  • Για τον τουρισμό, η μείωση του ΦΠΑ είναι ελάχιστη και αφορά μόνο καφέ, πορτοκαλάδα, μεταφορές. Πρέπει να πάει 6% σε εστίαση και διαμονή και 13% στις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες και τις μεταφορές. Κοινωνικός τουρισμός στα 750 δις (έχουμε κάνει ήδη πρόταση στη Βουλή), αποτελεσματικά υγειονομικά πρωτόκολλα και διακρατικές συνεργασίες για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι όλο το υγειονομικό βάρος της κρίσης δεν θα το υποστεί μόνο η χώρα μας και το Σύστημα Υγείας των νησιών που ακόμα δεν έχει ενισχυθεί.

Εμείς εκεί προτείναμε με διαφανή τρόπο να υπάρξει επιδότηση του 40% του μισθού των εργαζομένων με κονδύλια που υπάρχουν από το πρόγραμμα “SURE”, δηλαδή υπάρχουν οι πόροι αυτοί και μπορούν να απορροφηθούν από τη χώρα μας και να μιλήσουμε πραγματικά για συμβάσεις μόνιμης απασχόλησης, και φυσικά στήριξη των επιχειρήσεων έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Για τις δηλώσεις περί ιδεολογικής και πολιτικής αναθεώρησης του κ. Μητσοτάκη έναντι του δημόσιου τομέα:

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ειδικά τα δέκα τελευταία χρόνια της κρίσης, είναι ότι χάσαμε την αξία των λέξεων, των εννοιών και των ιδεολογικών προσδιορισμών. Ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει και πολλές φορές, δυστυχώς, ειδικά τα τελευταία χρόνια, κάνει ακριβώς τα αντίθετα. Δεν χρειάζονται συγγνώμες στο πολιτικό σύστημα για το τι πίστευε κάποιος και το τι πιστεύει σήμερα. Αν όμως πραγματικά αντιλαμβάνονται την αξία που έχουν σήμερα σημαντικοί πυλώνες, όπως το εθνικό σύστημα υγείας, σε τόσο δύσκολες στιγμές όπως η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, θα πρέπει να το στηρίξουν έμπρακτα με μέτρα και όχι απλά με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Το λέω αυτό γιατί το ΕΣΥ, όπως δομήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και πραγματικά άλλαξε την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, θωράκισε τους Έλληνες με αίσθημα ασφάλειας, εξυψώνοντας την ουσία του πραγματικού κοινωνικού κράτους, αντιστοίχως σήμερα χρειάζεται ξανά ένα νέο σχέδιο για την περαιτέρω αναβάθμιση του. Εμείς το έχουμε ήδη καταθέσει και ανοίγουμε και το διάλογο στην κατεύθυνση αυτή, γιατί σοσιαλδημοκράτης ή έστω κοινωνικά ευαίσθητος δεν γίνεσαι επειδή απλά δηλώνεις ή επειδή απλά βολεύει στην παρούσα συγκυρία. Γίνεσαι όταν εφαρμόζεις πολιτικές που σέβονται το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και παράλληλα την ανάγκη για ποιοτικές δημόσιες παροχές σε ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που θα δίνει πραγματικά ασφάλεια σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Για τα ΜΜΕ και τη σεξιστική επίθεση κατά της κ. Γεννηματά:

Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να σχολιαστούν. Το ένα αφορά την κριτική. Προφανώς οποιαδήποτε πολιτική κριτική είναι σεβαστή. Πολιτική κριτική σημαίνει, όμως, ότι ο κάθε δημοσιογράφος κάνει το ρεπορτάζ του και αποτυπώνει αυτά που προκύπτουν. Αυτό, στη σημερινή αναφορά και επίθεση που δέχτηκε η Φώφη Γεννηματά, δεν έγινε. Είμαστε ανοιχτοί στην κριτική αλλά δυστυχώς βλέπουμε πάρα πολλά μέσα ενημέρωσης, πολλές φορές να «ξεχνάνε» να παρουσιάσουν και το δικό μας πλαίσιο προτάσεων, τον δικό μας χρήσιμο και αξιόπιστο ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Και πολλές φορές, μάλιστα, να στοχοποιούμαστε με κουτσομπολιό και κιτρινισμό με χυδαίες προβοκατόρικες επιθέσεις.

Advertisement

Υπάρχει το θέμα που αφορά τη σεξιστική επίθεση. Δυστυχώς, πολλές εκφράσεις ή δήθεν «αστεία» που χρησιμοποιούν κάποιοι στην καθημερινότητα τους δείχνουν ότι οι κοινωνίες μας δεν έχουν απεμπολήσει από πάνω τους αυτά τα χαρακτηριστικά. Το ότι η γυναίκα μπορεί να λείπει επειδή «είναι στο κομμωτήριο» δεν είναι ούτε πολιτικό επιχείρημα ούτε καμιάς μορφής επιχείρημα. Είναι σεξιστική επίθεση. Και επειδή αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην πολιτική αλλά και στους χώρους εργασίας και συνολικά στην κοινωνία μας, χρειάζεται διαρκής μάχη των προοδευτικών κοινωνιών για να αποδείξουν στην πράξη ότι η γυναίκα είναι παρούσα, είναι δυνατή και στην πολιτική και στην επαγγελματική της σταδιοδρομία και στην κοινωνία. Είμαστε υπεύθυνοι ως κοινωνία να μην μένουμε μόνο στα λόγια.