Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρεπορτάζ: Η ανοιχτή συνεδρίαση της ΚΠΕ στο ΣΕΦ (LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Published

on

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΑΒΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Mε μία ώρα καθυστέρηση ξεκινά η ανοιχτή συνεδρίαση της ΚΠΕ του #ΠΑΣΟΚ . Στην αίθουσα έχουν συρρεύσει από νωρίς πέρα από τα μέλη της ΚΠΕ, πρόσωπα και φίλοι του ΠΑΣΟΚ από όλη την επικράτεια. Κατάμεστη η αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” .

Νίκος Σαλαγιάννης

Πωλίνα Λάμψα

Γιάννης Κουτσούκος στο Προεδρείο της ΚΠΕ δια βοής ανακοινώνει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος

Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου, σε μια «ανοιχτή» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το πώς βλέπουν το μέλλον της χώρας και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πείσουν σε πρώτη φάση τα στελέχη του κόμματος για την υποστήριξή τους.

Advertisement

Στη συνεδρίαση θα παραβρεθούν και υποστηρικτές των υποψηφίων προέδρων, προκειμένου να δημιουργήσουν …ατμόσφαιρα με χειροκροτήματα και συνθήματα υπέρ του ενός ή του άλλου, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία μήπως κάποια στιγμή «ξεφύγει η κατάσταση».

Όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι επιδιώκουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις, καθώς απομένουν πλέον τρεις εβδομάδες έως την εκλογή ηγεσίας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος και οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα είναι κρίσιμες για το κλίμα που θα δημιουργηθεί υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Ήδη τα δίδυμα Ανδρουλάκη- Δούκα (φαβορί για τον Β΄ Γύρο), Διαμαντοπούλου-Γερουλάνου (που θέλουν να τους διεμβολίσουν) και Κατρίνη- Γιαννακοπούλου που (ελπίζουν στα υψηλότερα δυνατά ποσοστά) ετοιμάζονται για την τελική αντεπίθεση.

Γιατί η ΝΔ και ο Μητσοτάκης “φοβούνται” τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ;

Η επίσημη θέση είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ασχολούνται με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και δεν προσπαθούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα με οποιονδήποτε τρόπο. Ο Κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί το ΠΑΣΟΚ δυνητικό κυβερνητικό εταίρο εγκαλώντας τον Ν. Ανδρουλάκη ότι έχει ακολουθήσει μηδενιστική αντιπολιτευτική τακτική («όχι σε όλα»).

Σημαίνει αυτό ότι με άλλη ηγεσία, αν πχ εκλεγόταν πρόεδρος η Α. Διαμαντοπούλου, θα άλλαζε ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν το ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου; Σε μια τέτοια περίπτωση θα τους προβλημάτιζαν οι ψήφοι που θα έπαιρνε η Α. Διαμαντοπούλου από το χώρο του κέντρου που στήριζε μέχρι τις ευρωεκλογές τον Κ. Μητσοτάκη. Για τον Χάρη Δούκα πιστεύουν ότι μπορεί να συσπειρώσει τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς-αριστεράς, ενώ ούτε τον Παύλο Γερουλάνο θεωρούν εύκολο αντίπαλο. Επομένως, δεν υπάρχει καλό σενάριο από την έκβαση στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ για τη ΝΔ.

Οπως προκύπτει από συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, το πρώτο που τους ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο να είναι μεγάλη η συμμετοχή στην εκλογή ηγεσίας από τη βάση και αυτό να συνδεθεί με μια έκρηξη αντικυβερνητικής διάθεσης. Οποιοσδήποτε αριθμός πάνω από τους 270.000 ψηφοφόρους του 2021 θα θεωρηθεί επιτυχία από την Χαριλάου Τρικούπη και θα γίνει αντιπαραβολή με την ιστορικών διαστάσεων αποχή στις ευρωεκλογές. Αν, μάλιστα, ξεπεραστούν οι 300.000, τότε η εντύπωση που θα δημιουργηθεί είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε τροχιά ανόδου και μπορεί, στο ορατό μέλλον, να πλησιάσει τη ΝΔ.

Επειδή ο Κ. Μητσοτάκης έχει επενδύσει στην απουσία εναλλακτικής για τη διακυβέρνηση, λόγω της αποσύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που θα άλλαζε τα δεδομένα θα ήταν να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ σε, δυνητικά και υπό προϋποθέσεις, κόμμα εξουσίας.

Ανησυχία υπάρχει και για το ενδεχόμενο ενίσχυσης των διαρροών από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ που τώρα καταγράφονται από τις δημοσκοπήσεις γύρω στο 4%. Αν το ΠΑΣΟΚ βγει ισχυροποιημένο από την εκλογή ηγεσίας, τότε τίποτα δεν αποκλείει αυτές οι μετακινήσεις να πολλαπλασιαστούν, για τον πρόσθετο λόγο ότι, προκειμένου να ανακόψει τις (ακόμη μεγαλύτερες) διαρροές προς τα δεξιά, η κυβέρνηση απομακρύνεται από το κέντρο (εγκαταλείποντας πχ την ατζέντα της ισότητας των δικαιωμάτων για ΛΟΑΤΚΙ+),

Advertisement

Δυσάρεστο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει όλο και μεγαλύτερη ορατότητα το επόμενο διάστημα, με το debate που προγραμματίζεται για τις 24/9 να πιθανολογείται ότι θα έχει μεγάλη τηλεθέαση, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ενός σημαντικού εκλογικού κοινού.

Αυτό που ποτέ δεν θα παραδεχτούν άλλα θα ήθελαν στο κυβερνητικό μπλοκ είναι να σημαδευτεί από τοξικότητα η εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ, να είναι μικρή η συμμετοχή στον πρώτο γύρο της 6ης Οκτωβρίου και να υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις την επόμενη μέρα. Για την ώρα, τίποτα δεν δείχνει ότι ο αέρας φυσάει προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Oι ομιλίες των υποψηφίων Προέδρων του ΠΑΣΟΚ

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ισχυρή ελληνική περιφέρεια, πρόσβαση σε φθηνή και ποιοτική κατοικία, αποτελεσματική προστασία του εισοδήματος των πιο ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων, μέτρα-ασπίδα έναντι της ακρίβειας, σύγχρονο κοινωνικό κράτος, νέο παραγωγικό πρότυπο, έμπρακτη στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη».

Παύλος Γερουλάνος: «Mαζί μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα νέο σχέδιο για τη χώρα που θα δώσει στην πατρίδα μας προοπτική. Ενα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Τρεις αξίες που πρέπει και αποτελούν το θεμέλιο κάθε κοινωνικού συμβολαίου του ΠΑΣΟΚ: είναι ένα σχέδιο πατριωτικό, ανθρωποκεντρικό, σοσιαλιστικό».

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Η υποψηφιότητά μου στηρίζεται στην ανάγκη νέας ορμής, καθαρών θέσεων και αυτόνομης πορείας, ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε δύναμη με κυβερνητική προοπτική

Άννα Διαμαντοπούλου: «Να μπει η Ελλάδα μέσα στις πρώτες πέντε χώρες στην ψηφιακή εποχή. Ισχυρό κράτος, παραγωγική αναδιάρθρωση, δημοκρατία, αναδιανομή του πλούτου και κοινωνικό κράτος».

Χάρης Δούκας: «Μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας, ενεργειακή και ψηφιακή δημοκρατία, αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης, μεγάλο συμμετοχικό ΠΑΣΟΚ με κινηματικές δράσεις , βιώσιμο μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου, προαγωγή της γνώσης, της παιδείας και του πολιτισμού, ασφάλεια έναντι των πολλαπλών κινδύνων που οδηγούν σε κρίσεις και καταστροφές».

Advertisement

Μιχάλης Κατρίνης: «Οσοι θέλουν να ηγηθούν του κόμματος θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη θέση για το μέλλον. Εγώ ξεκάθαρα δεν συζητώ καμία προοπτική συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να γίνει μια “ευρύχωρη” πολυσυλλεκτική παράταξη».