ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσκόπηση: Αγγίζει το 20% το ΠΑΣΟΚ – “Πρωτιά” Κασσελάκη σε ΣΥΡΙΖΑ – Τι γίνεται με την καταλληλότητα για Πρωθυπουργό;
Πρωτιά της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, με το ΠΑΣΟΚ στην δεύτερη θέση, του οποίου οι ψηφοφόροι δηλώνουν ικανοποιημένοι για την επανεκλογή Ανδρουλάκη, χωρίς ωστόσο να πιστεύουν ότι μπορεί να νικήσει την Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, αλλά και υπεροχή του Στέφανου Κασσελάκη στις προτιμήσεις για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 27,6%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 16,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%, η Ελληνική Λύση με 7,5%, το ΚΚΕ με 7,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, η Φωνή Λογικής με 4%, η ΝΙΚΗ με 2,7%, το ΜέΡΑ25 με 2,4%, οι Σπαρτιάτες με 1,4% και η Νέα Αριστερά με 1,3%. Ακόμη, το 2,2% απάντησε άλλο κόμμα, το 1,4% ότι θα ψηφίσει άκυρο/λευκό, το 1,9% ότι δεν θα ψηφίσει και το 10,7% δήλωσε αναποφάσιστο.
Σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών της Marc και του Διευθύντος Συμβούλου της, Θωμά Γεράκη, η εκτίμηση για τα ποσοστά των κομμάτων, όπως θα διαμορφώνονταν σε περίπτωση εκλογών σήμερα, ανάγονται στα ακόλουθα: ΝΔ 31%, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 19,2%, ΣΥΡΙΖΑ 10,3%, Ελληνική Λύση 8,8%, ΚΚΕ 8,6%, Πλεύση Ελευθερίας 5%, Φωνή Λογικής 4,6%, ΝΙΚΗ 3,1%, ΜέΡΑ25 2,8%, Σπαρτιάτες 1,7% και Νέα Αριστερά 1,7% και 3,2% άλλο κόμμα.
Κληθέντες να απαντήσουν ποιον προτιμούν για αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι είχαν ψηφίσει το κόμμα στις προηγούμενες εκλογές, απάντησαν: τον Στέφανο Κασσελάκη (34,1%), τον Σωκράτη Φάμελλο (20,9%), τον Παύλο Πολάκη (14,2%), τον Νίκο Φαραντούρη (6,1%), τον Απόστολο Γκλέτσο (4,1%), άλλο πρόσωπο (15,1%), δεν ξέρω/δεν απαντώ (5,5%).
Σαρωτική είναι η επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στις απαντήσεις, στο ίδιο ερώτημα, όσων δηλώνουν ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα ανάλογα ποσοστά να διαμορφώνονται ως εξής: τον Στέφανο Κασσελάκη (52,9%), τον Σωκράτη Φάμελλο (14,3%), τον Παύλο Πολάκη (11,4%), τον Απόστολο Γκλέτσο (5%), τον Νίκο Φαραντούρη (4,5%), άλλο πρόσωπο (8,7%), δεν ξέρω/δεν απαντώ (3,3%).
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Marc κλήθηκαν να απαντήσουν και εάν ειναι ικανοποιημένοι ή όχι από την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας οι ερωτώμενοι – ψηφοφόροι όλων των κομμάτων, το 46,2% είπε «Ναι» και «μάλλον ναι», «όχι» και «μάλλον όχι» είπε το 43,1%, ενώ δεν απάντησε το 10,7%.
Στο ίδιο ερώτημα, τα ποσοστά των απαντήσεων όσων δήλωσαν στην πρόθεση ψήφου ότι θα ψήφιζαν το ΠΑΣΟΚ, έχουν ως εξής: «ναι» και «μάλλον ναι» το 76,3%, «όχι» και «μάλλον όχι» το 23,1%, ενώ δεν απάντησε το 0,6%.
Στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να καλύψει με επάρκεια το κενό αντιπολίτευσης και να αποτελέσει ένα ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο», οι απαντήσεις είναι διχασμένες, με το 53,2% να απαντά αρνητικά και το 44,1% θετικά. Ωστόσο, στο ίδιο ερώτημα οι κατά δήλωση τους δυνητικοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, ήταν θετικοί σε ποσοστό 78% και αρνητικοί σε ποσοστό 21,2%.
Η δυναμική που φέρεται να έχει αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ πάντως, δεν δείχνει να το καθιστά ικανό να νικήσει την Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, με το 71,7% στο σύνολο του πληθυσμού αλλά και το 49,7% των ίδιων των φηφοφόρων του να μην θεωρεί επιτεύξιμο έναν τέτοιο στόχο.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Marc για τον ΑΝΤ1 ρωτήθηκαν ποιο απο τα δύο κόμματα προτιμούν ως αξιωματική αντιπολίτευση και απάντησαν: το ΠΑΣΟΚ (49,8%), τον ΣΥΡΙΖΑ (25%), κανένα απο τα δύο/άλλο κόμμα (22%), δεν απαντώ (3,3%).
Ωστόσο, στους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων, όπως ειναι φυσικό, πρώτη επιλογή για τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι το κόμμα που στηρίζουν.
Για την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στο σχολείο, ως σωστή και μάλλον σωστή απόφαση την χαρακτήρισε το 85,4% των ερωτώμενων, λανθασμένη ή μάλλον λανθασμένη την θεωρεί το 12,5%, ενώ δεν απάντησε το 2,1% όσων συμμετείχαν στην έρευνα της Marc.
Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η απαγόρευση των κινητών στο σχολείο θα συμβάλει στον περιορισμό του φαινομένου της βίας των ανηλίκων», το 21,4% απάντηση «Ναι», το 53,7% απάντησε «Ναι, αλλά χρειάζονται και άλλα μέτρα», το 23,6% απάντησε «Όχι», ενώ δεν απάντησε το 1,3%.