Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα γύρισε ο Στουρνάρας: Τώρα “βλέπει” ύφεση 6% – 9,5%

Published

on

Μεγαλύτερη ύφεση προβλέπει πλέον και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, μιλώντας χθες στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του κάνοντας λόγο για ύφεση 6% στο βασικό σενάριο. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, ο… αισιόδοξος κ. Στουρνάρας έκανε εκτιμήσεις για ύφεση 4% και λίγες μέρες διαψεύστηκε από την Κομισιόν η οποία προέβλεψε ύφεση 10%.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, που χθες εγκρίθηκε για δεύτερη θητεία από τη Βουλή, επέμεινε στις μνημονιακές πολιτικές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση να μπει στην ομπρέλα του ESM για να πάρει χαμηλότοκα δάνεια παρά το ότι Ιταλία και Γαλλία το αποφεύγουν.

Η προσφυγή στον ESM «δεν είναι Μνημόνιο» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε σταγόνα μηδενικού επιτοκίου που μας δίνεται». Διαμαρτυρήθηκε μάλιστα ότι είναι λάθος να δημιουργείται η εντύπωση ότι (ορισμένοι) θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε Μνημόνιο…

Όσον αφορά την ύφεση το 2020 ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι θα κυμανθεί από 4,5% έως 9,5% του ΑΕΠ, ενώ για το 2021 προέβλεψε ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 5,5%. Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, «μόνο σενάρια» μπορούμε να κάνουμε για τις επιπτώσεις και ειδικότερα για την ύφεση που αναμένεται να έχει εύρος από 4,5% έως 9,5%, με «το βασικό σενάριο» να είναι στο 6% για το 2020, είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ μιας bad bank

Αναφερόμενος στις τράπεζες και στα κόκκινα δάνεια ο διοικητής της ΤτΕ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της δημιουργίας μιας “κακής τράπεζας” προκειμένου «να αφαιρέσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών».

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια “κακή τράπεζα” ή με ένα “asset management company” ισχυρίσθηκε ο Γ. Στουρνάρας και σημείωσε ότι αυτή η ιδέα, που «δεν πέρναγε» στο παρελθόν, σήμερα βρίσκει «περισσότερα ευήκοα ώτα», κυρίως στην ΕΚΤ, αλλά και αλλού. Ανέφερε μάλιστα ότι η ΤτΕ είναι «σε διάλογο με τον SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) και την κυβέρνηση για να δούμε αν και πότε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο».

Πάντως εκτίμησε ότι οι τράπεζες από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαίων είναι απόλυτα καλυμμένες και ότι θα υπάρξει πιστωτική επέκταση 15 δισ. ευρώ.

Advertisement