ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προεδρία της Δημοκρατίας – Ποια στάση θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ;
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΑΒΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Η επιλογή του προσώπου που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα συμβολίσει, μεταξύ άλλων, τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά την πορεία προς τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, αλλά εν μέρει και τον χαρακτήρα που θέλει να δώσει στην παράταξή του.
Το σύνταγμα πλέον επιτρέπει στον εκάστοτε πρωθυπουργό να επιλέγει πρόσωπο της απόλυτης αρεσκείας του, αφού θα εκλεγεί με 151 ψήφους, δηλαδή με την απλή (και όχι με αυξημένη) πλειοψηφία, χωρίς μάλιστα να μεσολαβήσουν βουλευτικές εκλογές. Έτσι ο κ. Μητσοτάκης θεωρητικά μπορεί να αυτοπροταθεί και να εκλεγεί, αν φυσικά δεν προκληθεί κάποιο ρήγμα στο κόμμα του, που δεν βιώνει και τις καλύτερες στιγμές σε ό,τι αφορά την ενότητά του.
Το τελευταίο διάστημα ακούγονται ακόμα δύο ονόματα, του νυν προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Τασούλας είναι πρόσωπο από την καρδιά της Ν.Δ. και πολλοί είναι αυτοί που θα τον προτιμούσαν. Δεν ξέρουμε, όμως, αν είναι και στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη. Σε ό,τι αφορά τον κ. Στουρνάρα, πρόκειται μάλλον για επιθυμία προσώπων που τον εκτιμούν και θα ήθελαν να τον δουν στο ανώτατο αξίωμα.
Στο ΠΑΣΟΚ, κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, δίχως να έχουν τοποθετηθεί δημόσια στην πρόσφατη ονοματολογία. Το “The Socialist”, ωστόσο, έχει τις δικές του πληροφορίες..
Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ, δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου προτείνοντας ονόματα στη δημόσια σφαίρα, ή επικροτώντας επιλογές της κυβέρνησης. Άλλωστε, το ραντεβού Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη στις 4 Δεκεμβρίου έχει σίγουρα στο “μενού” την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ έχει “κόκκινες γραμμές”: Δεν επιθυμεί να είναι πρόσωπο το οποίο “πλήγωσε τη χώρα” – φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο, τον Κώστα Καραμανλή. Δεν επιθυμεί να είναι πρόσωπο το οποίο έβλαψε τον Προοδευτικό και κεντρώο χώρο – φωτογραφίζοντας τα περί Τσίπρα- και σε καμία περίπτωση δεν σκέφτονται να απωλέσουν το Νο2 της παράταξης σε επίπεδο πολιτικής ισχύος, την Άννα Διαμαντοπούλου που τελευταία ακούγεται ως πιθανή πρόταση Μητσοτάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη για να επιτευχθεί ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή..
Απο εκεί και έπειτα, το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου, φαίνεται να κερδίζει πόντους εντός της παράταξης καθώς πληροί τις προϋποθέσεις για α) πρόσωπο κύρους , β) πρόσωπου που έχει θεσμική επάρκεια και δυναμική γ) πρόσωπο που θα εκφράζει τον πατριωτικό και μετριοπαθή κεντρώο χώρο με ερίσματα τόσο στην Δεξιά όσο και στην Προοδευτική παράταξη. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται καθόλου το σενάριο, ο Ανδρουλάκης να βάλει δύσκολα στον Μητσοτάκη, προτείνοντας εκ νέου την Κατερίνα Σακελλαροπούλου με στόχο να υπάρξουν περαιτέρω αναταράξεις στην Δεξιά πολυκατοικία…
Σημαντική εδώ είναι και η πρόταση του Θοδωρή Μαργαρίτη, ο οποίος με σημερινή ανάρτησή του, προτείνει την διαβούλευση των κετροαριστερών παρατάξεων με στόχο την κοινη πρόταση προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση και κεντρική δύναμη για την εναλλακτική λύση απέναντι στην κυριαρχία της ΝΔ. Η εκλογή ΠτΔ είναι μία σημαντική στιγμή των πολιτικών εξελίξεων. Η γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται το σημερινό σκηνικό μία δυνατή πολιτική κίνηση. Το αίτημα της πολιτικής αλλαγής πρέπει να καταγραφεί ανταγωνιστικά με την ΝΔ. Επομένως με βάση την πρόσδεση της σημερινής ΠτΔ στο κυρίαρχο σύστημα Μητσότακη πρέπει να υπάρχει διαφορετική πρόταση για την θέση ΠτΔ. Μία κοινή προσωπικότητα που συσπειρώνει πρώτα από όλα τον προοδευτικό κόσμο, τις λαϊκές τάξεις αλλά και τα κόμματα της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης, θα είναι ένα ισχυρό σινιάλο στη πολιτική μάχη με στόχο την ήττα της ΝΔ στο τέλος της συνταγματικής της θητείας.
Μία πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για κοινή πρόταση σε πρόσωπο πού έχει συναίνεση από τα περισσότερα έστω κόμματα της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης θα νικήσει τον μιθριδατισμό μέσα στην κοινωνία και την αίσθηση ότι ο Μητσοτάκης “παίζει μόνος”του. Πολύς κόσμος βρίσκεται σπίτι. Η αίσθηση ότι τα πράγματα μένουν συνεχώς ίδια κυριαρχεί. Ο κόσμος χρειάζεται να νιώσει ελπίδα αλλαγής. Μπροστά μας είναι οι μάχες.