ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιλχάν Αχμέτ:«Ισοτιμία στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά που ζούνε στην Ελλάδα»
Το ζήτημα των ανισοτήτων που βιώνει ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών στη χώρα μας, αλλά και των θετικών διακρίσεων που έγιναν από τις ελληνικές κυβερνήσεις σε διάφορους τομείς και ειδικότερα για την μειονότητα της Θράκης, ανέδειξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ, ως υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα “Τα δικαιώματα των παιδιών – Διαμορφώνοντας το μέλλον τους”, παρουσία της Περιφερειακής Διευθύντριας της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Regina De Dominicis και του Διπλωματικού Εκπροσώπου της UNICEF στην Ελλάδα Δρ. Ghassan Khalil.
Ο κ. Αχμέτ προβάλλοντας την καταγωγή του από την Θράκη, μια περιοχή όπου ζει μια επίσημη μουσουλμανική μειονότητα, επεσήμανε ότι είχε την ευκαιρία να συνοδεύσει τον Δρ. Ghassan Khalil σε διάφορα σχολεία στην Κομοτηνή, και να αναδείξει τα δικαιώματα των παιδιών όσον αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης.
«Είμαι τομεάρχης στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ που σήμερα βρίσκεται στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ισότητα. Ο πρόεδρος με εμπιστεύθηκε αυτόν τον τομέα και λόγω της ιδιότητάς μου αλλά και του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός μου για τα δικαιώματα των προσφύγων, των μεταναστών και κάθε είδους μειονοτήτων», τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.
«Η ελληνική πολιτεία έχει νομοθετήσει διατάξεις θετικών διακρίσεων υπέρ της μειονότητας και σε αυτό το επίπεδο είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Έχει νομοθετήσει την δυνατότητα εισόδου των μαθητών της μειονότητας, που αντιμετωπίζουν κάποια γλωσσολογικά προβλήματα στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες για να μπορούν να μπούνε στα πανεπιστήμια. Είχαμε μία θετική διάκριση και ως προς την πρόσληψη στον δημόσιο τομέα, χωρίς να αφαιρείται ταυτόχρονα κανένα δικαίωμα από τους πολίτες της πλειονότητας. Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι διαχρονικές και διακομματικές. Με την λειτουργία πολλών μειονοτικών σχολείων στην Θράκη, με κάθε τρόπο στηρίζουμε την ετερότητα αυτών των παιδιών και τους γονείς που επιλέγουν αυτά τα σχολεία να μπορούν να έχουν μία εκπαίδευση στην μητρική τους γλώσσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια, ο τομεάρχης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέδειξε την αναγκαιότητα για την δημιουργία νηπιαγωγείων στα οποία θα γίνεται χρήση και της μητρικής γλώσσας για παιδιά που προέρχονται είτε από την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη αλλά και στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπου ζούνε προσφυγόπουλα, και όπου υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες.
«Η πολιτεία οφείλει με θετική διάκριση να τους δίνει το δικαίωμα εφόσον το επιλέγουν. Μάλιστα, στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής που συστάθηκε υπό την προεδρεία της κ. Μπακογιάννη, αποτελεί και ομόφωνη πρόταση των κομμάτων της Βουλής. Εμείς περιμένουμε να υλοποιηθεί αυτό ως ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον χώρο της εκπαίδευσης», επεσήμανε ο ίδιος.
Αναφέρθηκε, παράλληλα, στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει στην Ελλάδα το 30% των παιδιών τα οποία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ζούνε σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αναδεικνύοντας την ανάγκη να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, σε σχολεία και να μην αντιμετωπίζουν την εκμετάλλευση.
«Είμαστε μία χώρα που είναι φιλική απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, ο ελληνικός λαός δεν είναι ρατσιστικός, όμως έχουμε ως κράτος να κάνουμε ακόμα βήματα σε αυτά τα θέματα», κατέληξε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Παλαιστίνη, απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους εκπροσώπους της UNISEF έκανε, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ έκανε ειδική αναφορά στις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου για τα παιδιά στην Γάζα. Δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για «εκατοντάδες χιλιάδες αθώα παιδιά που σκοτώθηκαν, εκτοπίζονται και δολοφονούνται.
«Το δικαίωμα της αυτοάμυνας αναγνωρίστηκε στο Ισραήλ και εμείς ως ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουμε αυτό το δικαίωμα και δεν το έχουμε αρνηθεί ποτέ. Όμως, από την άλλη σε σύγκρουση δικαιωμάτων έχουμε και τα τεράστια δικαιώματα του άμαχου πληθυσμού, πρωτίστως, αλλά πάνω από όλα για τα παιδιά και την προάσπιση της ζωής και της ακεραιότητάς τους».