Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

13ος – 14ος μισθός στο Δημόσιο: Το ΣΤΕ για την επαναφορά Δώρων

Published

on

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάσισε να διεξάγει πρότυπη δίκη για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, ανταποκρινόμενο σε αίτημα της ΑΔΕΔΥ. Η απόφαση αυτή ανοίγει έναν νέο κύκλο συζήτησης για το αν και πώς μπορούν να αποκατασταθούν οι μισθολογικές περικοπές που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των Μνημονίων.

Οι διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού δεν είναι πλέον δικαιολογημένη, καθώς έχουν εκλείψει οι συνθήκες κρίσης που οδήγησαν στις περικοπές. Τα βασικά της επιχειρήματα περιλαμβάνουν:

  1. Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης: Η ελληνική οικονομία καταγράφει σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ενισχύει την επιχειρηματολογία υπέρ της αποκατάστασης των δώρων.
  2. Αποκατάσταση μισθολογικής ισότητας: Η επιστροφή στο προ Μνημονίων καθεστώς θεωρείται ως ένα βήμα αποκατάστασης της οικονομικής δικαιοσύνης για τους δημόσιους υπαλλήλους.
  3. Συλλογική στήριξη: Η πρόταση υποστηρίζεται και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, γεγονός που προσδίδει πρόσθετο βάρος στη συζήτηση

Η συνταγματική διάσταση

Το 2019, το ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι η περικοπή των δώρων ήταν συνταγματική λόγω της δημοσιονομικής κρίσης. Ωστόσο, η νέα δίκη επικεντρώνεται στο αν η τρέχουσα οικονομική κατάσταση επιτρέπει την επαναφορά τους. Η απόφαση θα αποτελέσει ορόσημο για το μέλλον των δημόσιων δαπανών στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει η απόφαση για τους δημόσιους υπαλλήλους;

Εάν το ΣτΕ αποφασίσει υπέρ της επαναφοράς των δώρων, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν σημαντική αύξηση στις αποδοχές τους. Ωστόσο, η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης θα απαιτήσει προσαρμογές στον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και των δανειστών.


Η απόφαση για την επαναφορά των δώρων μπορεί να έχει πολυεπίπεδες συνέπειες:

  1. Θετική επίδραση στην κατανάλωση: Περισσότερα χρήματα στους δημόσιους υπαλλήλους θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση και την ανάπτυξη.
  2. Δημοσιονομική πίεση: Η αύξηση των δαπανών ενδέχεται να επηρεάσει τη βιωσιμότητα του προϋπολογισμού και την εμπιστοσύνη των αγορών.
  3. Δημιουργία προηγούμενου: Μια θετική απόφαση μπορεί να οδηγήσει και άλλες επαγγελματικές ομάδες να διεκδικήσουν αυξήσεις.