Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι γίνεται επιτέλους με τις χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές; Το Κίνημα Αλλαγής επαναφέρει το ζήτημα στη Βουλή.

Published

on

Δεκάδες είναι οι διαμαρτυρίες πολιτών για τις υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων. Είτε στους λογαριασμούς δανείων που έλαβαν στο παρελθόν. Είτε κατά τη μεταφορά κεφαλαίων (εμβασμάτων) που πραγματοποιούνται τόσο στο γκισέ των τραπεζών όσο και ηλεκτρονικά (μέσω internet banking).

Με πρόσφατη απόφασή του (την 368/2019) ο Άρειος Πάγος ξεκαθαρίζει ότι οι προμήθειες στους δανειακούς λογαριασμούς είναι απολύτως παράνομες. Έτσι οι καταναλωτές μπορούν να αξιώσουν την επιστροφή των χρημάτων τους.

Για να θεμελιώσει την κρίση του το Ανώτατο Δικαστήριο επικαλείται το άρθρο 1 της 1969/8-8-1991 Πράξης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας σύμφωνα με την οποία, «απαγορεύεται η είσπραξη προμήθειας στα δάνεια, των οποίων το επιτόκιο ορίζεται ελεύθερα από τα πιστωτικά ιδρύματα». Παράλληλα, επικαλείται το κεφάλαιο ΣΤ εδ. α της 2501/31-10-2001 της Πράξης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, που απαγορεύει «την είσπραξη οιασδήποτε προμήθειας στις πάσης φύσεως χορηγήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η είσπραξη προμήθειας για την οργάνωση και τη διαχείριση κοινοπρακτικών δανείων. Αλλά και για την αδράνεια επί μη αναληφθέντων ποσών πιστώσεων, ανεξάρτητα από τη μορφή χορήγησής τους.

Το Κίνημα Αλλαγής επαναφέρει το ζήτημα στη Βουλή. Η πρόταση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ στις 11/03

Οι κ.κ. Μιχάλης Κατρίνης, Κώστας Σκανδαλίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου, μέσω ερώτησής τους που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι η αναμενόμενη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τουλάχιστον κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, επιβάλλει την αναστολή των χρεώσεων, οι οποίες επιβαρύνουν κυρίως τους αδύναμους συμπολίτες μας.

Σημειώνουν δε ότι στην πρωτόγνωρη αυτή κρίση θα πρέπει όλοι να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, θυσιάζοντας μέρος των κερδών τους.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση των τριών βουλευτών αναφέρεται:

«Η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται από την εξάπλωση της νόσου του κορωνοϊού, με απρόβλεπτες ως τώρα συνέπειες για τη χρονική διάρκεια και την ένταση των συνεπειών από την κρίση.

Η πτωτική τάση στα χρηματιστήρια και η – επί τα χείρω – αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία υποχρεώνουν τις πολιτικές ηγεσίες στη λήψη άμεσων μέτρων για την μείωση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού. Επιβάλλουν, ταυτόχρονα, στις κεντρικές τράπεζες (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ομοσπονδιακή Τράπεζα ΗΠΑ) να ενισχύσουν, μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της αγοράς ομολόγων, τη ρευστότητα στις τράπεζες για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και η οικονομική δραστηριότητα.

Advertisement

Εκτός από τις αυτονόητες επιπλέον δαπάνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι χώρες που πλήττονται από την έξαρση της νόσου χρειάζονται ενίσχυση για να λάβουν μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και των εργαζομένων, αφού η αγορά δέχεται ισχυρότατο πλήγμα.

Τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας αναπροσαρμόζουν τη συμπεριφορά των πολιτών και των καταναλωτών, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν τις αγορές και τις συναλλαγές τους με ηλεκτρονικά μέσα, αποφεύγοντας το συγχρωτισμό και τους πιθανούς κινδύνους που αυτός εγκυμονεί.

Στη χώρα μας, μόλις μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η οποία εμφανίζει αύξηση καθαρών κερδών 26,8% (257 εκ.ευρώ) για το 2019, εξέδωσε χθες ανακοίνωση για να παροτρύνει τους πολίτες να κάνουν χρήση των ψηφιακών δικτύων, ώστε να περιορίσουν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα της τράπεζας.

Στην ίδια ανακοίνωση οι πολίτες παροτρύνονται για τη χρήση των χρεωστικών καρτών αντί μετρητών, προβλέποντας (σωστά) την αναστολή ως την 30η Απριλίου οποιασδήποτε προμήθειας για πιθανή αντικατάσταση της κάρτας λόγω φθοράς ή κλοπής,

Την ίδια στιγμή παραμένουν σε ισχύ – και στις 4 συστημικές τράπεζες – μια σειρά από υπέρμετρες χρεώσεις, όπως η ανάληψη μετρητών μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, η ερώτηση υπολοίπου μέσω ΑΤΜ άλλης τράπεζας, οι πληρωμές τρίτων (ακόμα και δημόσιων οργανισμών).

Επειδή στις 11/3/2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σχετικά με την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος εν μέσω κρίσης,

Επειδή το θέμα των χρεώσεων των τραπεζών ήταν αντικείμενο συζήτησης της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες στις 24 Οκτωβρίου χωρίς, δυστυχώς, να αλλάξει τίποτα στην πράξη,

Advertisement