ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγκόσμιος Εμπορικός Πόλεμος: Οι συνέπειες Τραμπ – “Στα κόκκινα” η Σοφοκλέους και τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

Καταιγισμός ρευστοποιήσεων σαρώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών – Κάτω από τις 1.500 μονάδες – Σβήστηκαν τα κέρδη του 2025.
Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας και τις 1500 μονάδες , καθώς το παγκόσμιο κύμα ρευστοποιήσεων δεν αφήνει ανεπηρέαστη και τη Λεωφόρο Αθηνών.
Ο Γενικός Δείκτης κατρακύλησε έως και τις 1.455,08 μονάδες καταγράφοντας απώλειες -8,92%, ενώ λίγο αργότερα κινείτο στις 1.483,3 μονάδες, με πτώση -7,15% και απώλειες άνω των 114 μονάδων, διαγράφοντας πλήρως τα κέρδη που είχε σημειώσει από την αρχή του έτους.
Η εικόνα στο ταμπλό θυμίζει «κόκκινο πανικό», με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 43 εκατ. ευρώ μόλις μέσα στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης και τον όγκο να ξεπερνά τα 12 εκατ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης κατρακυλά κατά 9%, φτάνοντας στις 1.328 μονάδες, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 υποχωρεί κατά -7,1% στις 3.638 μονάδες και ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινείται στις 2.288 μονάδες με απώλειες -7,6%.
Στο ταμπλό, όλες οι τραπεζικές μετοχές κινούνται με διψήφια ποσοστά απωλειών: Eurobank στο -13%, Alpha Bank στο -12%, Πειραιώς, ΕΤΕ και Optima γύρω στο -11%. Πτώση άνω του 10% καταγράφουν και οι ΕΛΧΑ, Cenergy, Βιοχάλκο και ΑΚΤΩΡ, ενώ η Metlen υποχωρεί κατά -7%, ο ΟΠΑΠ κατά -6,5%, η ΔΕΗ κατά -8% και τα ΕΛΠΕ και ΔΑΑ κατά -6%. Στα mid caps, η Lavipharm κινείται στο -14%, η Intralot και η Intracom στο -13% και η ΑΒΑΞ στο -11%. Σε όλο το ταμπλό, μόλις τέσσερις μετοχές κινούνται ανοδικά και αυτές με ελάχιστο τζίρο κάτω των 500 ευρώ, έναντι 98 τίτλων που υποχωρούν.
Η πτώση δεν περιορίζεται στην εγχώρια αγορά. Οι διεθνείς αγορές καταγράφουν επίσης βαρύτατες απώλειες, υπό το βάρος των πρόσφατων δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ και του γενικευμένου ξεπουλήματος από επενδυτές που σπεύδουν να απεμπλακούν από τις μετοχικές αγορές.
Στην Ευρώπη, ο DAX ξεκίνησε με απώλειες σχεδόν 10%, πριν περιοριστεί στο -7%, ενώ οι CAC 40 και Stoxx 50 κινούνται περίπου στο -6%. Παρόμοια εικόνα και στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει περισσότερες από 1.500 μονάδες ή 4,1%.
Η αβεβαιότητα επεκτείνεται και στις αγορές εμπορευμάτων. Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός παραμένει σταθερός, επιχειρώντας να λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο.