Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου”- Ολοκληρώθηκε το συμπόσιο στη Σύμη:

Published

on

ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΙΑΠ

Δελτίο Τύπου

Ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες του 22ου Συμποσίου της Σύμης

Σημεία Ομιλίας Γιώργου Α. Παπανδρέου

Ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ, οι Εργασίες του 22ου Συμποσίου της Σύμης, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Αθήνας, προς τιμήν των συμμετεχόντων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, ενώ ακολούθησε Χαιρετισμός του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς και Ομιλία της καθηγήτριας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Καλυψούς Νικολαΐδη.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα όσα συζητήθηκαν στις Συνεδρίες του Συμποσίου, ανέλυσε τις βασικές παγκόσμιες αρχές που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία των κοινωνιών και κυρίως τις αντιλήψεις της δημοκρατικής διακυβέρνησης σε περιπτώσεις πανδημιών.

Advertisement

Η δικαιοσύνη, η διεθνής αλληλεγγύη και ο σεβασμός στον άνθρωπο και τα δικαιώματά του, πρέπει να είναι στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την πρόληψη των πανδημιών. Η πανδημία που βιώνει ολόκληρος ο κόσμος χωρίς εξαιρέσεις, έχει προκαλέσει αύξηση της ανισότητας και της πόλωσης,αλλά παράλληλα, δημιουργεί μια ευκαιρία για έναν κόσμο όπου αποκτούν ιδιαίτερη αξία η φροντίδα και η ανθρωπιά.

Τα εθνικά κράτη είχαν την εξουσία διαχείρισης της πανδημίας, μιας απειλής όμως, που ξεπερνά τα σύνορα και τις τοπικές συνέπειες. Την εποχή που είχαμε ανάγκη να δώσει κατευθύνσεις το παγκόσμιο σύστημα υγείας, το πολυμερές σύστημα βρέθηκε υπό απειλή. Χωρίς ξεκάθαρους διεθνείς κανόνες, έγιναν διαφορετικές επιλογές αντιμετώπισης της πανδημίας από διάφορες χώρες, με επιπτώσεις στις πιθανότητες επιβίωσης των πολιτών τους, αλλά και στα δικαιώματά τους.

Σε ό,τι αφορά τις θεραπείες, τις ιατρικές τεχνολογίεςκαι θεραπείες, καθώς και τα μελλοντικά εμβόλια, οι ηγέτες κάνουν διμερείς συμφωνίες χωρίς έγνοια για την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Παρατηρείται κατά συνέπεια, πλήρης έλλειψη κοινών κατευθυντήριων αρχών για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς υγιειονομικης κρίσης.

Χωρίς διεθνή συνεργασία, κάθε χώρα κινδυνεύει να υποστηρίζει τη λάθος στρατηγική, τα λάθος φάρμακα, το λάθος εμβόλιο. Δρα ενάντια στις άλλες.Aντί να ανταγωνίζονται η μια την άλλη, οι χώρες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δουλέψουν μαζί με τους πολυεθνικούς θεσμούς, για τη χάραξη μιας παγκόσμιας στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας, με ξεκάθαρους στόχους σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα της προστασίας των ανθρώπινων ζωών, την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών και τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος, όπου οι χώρες θα αντιμετωπίσουν επιτέλους τις βαθιές αιτίες των μεγαλύτερων προκλήσεων της εποχής μας, όπως οι πανδημίες, η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα, η φτώχεια, οι διακρίσεις και η βία.

Ο Covid19, είναι μια κοινή εμπειρία που έδειξε στον κόσμο τι μπορεί να σημαίνει μια πανδημία χωρίς επαρκή προετοιμασία αντιμετώπισής της και μάλιστα, παρά τις πολλές προειδοποιήσεις διανοουμένων, ειδικών επιστημόνων, ακτιβιστών, αλλά και πολιτικών.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση, χρειάζεται μια ανθρωποκεντρική διεθνής αντιμετώπιση, που να καθορίζει τις δράσεις των πολιτών, των συλλογικών φορέων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των κυβερνήσεων, των κοινωνικών εταίρων, των διεθνών οργανισμών.

Είναι προφανής ως εκ τούτου, αφενός μεν η σημασία των δημόσιων συστημάτων υγείας και παιδείας, αφετέρου δε η σημασία της Δημοκρατίας, της συμμετοχής των πολιτών, της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της ανοιχτής δημοκρατικής λειτουργίας μεγάλων υπερεθνικών Οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Advertisement
Advertisement