ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανδρέας Πουλάς: “Η αλαζονεία και ο ερασιτεχνισμός της Κυβέρνησης δεν δικαιολογούνται! Η εποχή είναι κρίσιμη!”
Ο Ανδρέας Πουλάς κατά την επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου για την κύρωση των από 10-8-2020 και 22-8-2020 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε τα εξής:
KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
«Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κατά την προσφιλή σας τακτική φέρατε προς συζήτηση και ψήφιση – για μία ακόμα φορά- ένα νομοσχέδιο σκούπα με συνολικά 87 άρθρα, το οποίο καταθέσατε την Παρασκευή στις 10.00 το βράδυ.
Δεν κατανοούμε που αποσκοπεί ο κοινοβουλευτικός αυτός αιφνιδιασμός, τον οποίο έχετε υιοθετήσει από την αρχή της διακυβέρνησης σας.
Επί της ουσίας, με το παρόν σχέδιο νόμου φέρνετε προς κύρωση της δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της 10ης και 22ας Αυγούστου καθώς και 53 λοιπές διατάξεις, αρμοδιότητας διαφόρων υπουργείων και με κοινό συνδετικό δεσμό την χρησιμότητά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πρόκειται για θέματα που γνωρίζατε και τα οποία έπρεπε να ρυθμιστούν.
Το Κίνημα Αλλαγής σας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Για την ανάγκη να οργανωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό, για την καλύτερη οργάνωση του ΕΚΑΒ, για την βελτίωση και επέκταση της δράσης των ΚΟΜΥ, για την ιχνηλάτηση με εξειδικευμένο προσωπικό προερχόμενο από ιατρικά επαγγέλματα, για τη διεξαγωγή περισσότερων τεστ, για την έγκαιρη προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού και των ατομικών μέσων προστασίας, για την καλύτερη διάθεση των δωρεών, για τον συστηματικό έλεγχο στις κλειστές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, καθώς και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, για την προστασία του κόσμου της εργασίας.
Εσείς επιλέγετε να νομοθετείτε με το δάχτυλο στην σκανδάλη και υπό την πίεση των συνθηκών.
Ζητήσαμε επανειλημμένως να μας πείτε το σχέδιο σας για την επόμενη μέρα.
Είχατε όλο το χρόνο στη διάθεση σας.
Ζητήσαμε στοιχεία για τις δωρεές.
Ζητήσαμε στοιχεία για τις προσλήψεις που έχουν γίνει.
Ζητήσαμε στοιχεία για το αναπτυξιακό σας σχέδιο για την στήριξη της οικονομίας και του τουρισμού.
Ζητήσαμε να ενισχύσετε τον εσωτερικό τουρισμό αντί του άκριτου και βεβιασμένου ανοίγματος των συνόρων στον εξωτερικό τουρισμό.
Καμία απάντηση δεν λάβαμε.
Εσείς επιλέγετε να μην δίνετε κανένα στοιχείο γιατί είτε δεν έχετε μάθει να ακούτε και να συνδιαλέγεστε πολιτικά, είτε ο αέρας που σας δίνουν οι δημοσκοπήσεις σας έχει οδηγήσει στην αλαζονεία.
Ειδικότερα στους κρίσιμους τομείς της αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και της οικονομίας, οι επιδόσεις σας είναι φτωχές.
Ιδίως ως προς το εθνικό σύστημα υγείας, η μη υλοποίηση των προσλήψεων που ζητάμε εξ αρχής και οι ρυθμίσεις για τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που έρχονται αργά και αποσπασματικά, δείχνουν ότι δεν ήταν πολιτική σας στόχευση η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.
Η πανδημία έδωσε μόνο παράταση ζωής στο σύστημα και καθυστέρησε την εφαρμογή των σχεδίων σας για ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων και είσοδο ιδιωτών γιατρών και επιχειρήσεων υγείας από το παράθυρο.
Σε αυτά προσθέστε και την κακή επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, που οδηγεί στα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και λυπηρά φαινόμενα της αμφισβήτησης των μέτρων και της χρήσης της μάσκας που είδαμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πρόσφατα.
Το γεγονός λοιπόν, ότι το παρόν σχέδιο νόμου αφορά σε θέματα που θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί εδώ και καιρό -ως οφείλατε- δεν σημαίνει ότι σας δίνουμε λευκή επιταγή.
Τα ερωτήματα μας παραμένουν και απαιτούν απαντήσεις, τις οποίες θα αναγκαστείτε να δώσετε αργά ή γρήγορα και φοβόμαστε ότι αυτό θα γίνει υπό την πίεση των γεγονότων.
Ενώ γνωρίζετε ότι η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε για να μείνει, για ποιον λόγο έρχεστε δήθεν εσπευσμένα να νομοθετήσετε για μία ακόμα φορά κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων για τις δημόσιες προμήθειες και δεν προβήκατε εγκαίρως σε σχετική διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η συμφερότερη τιμή για το Δημόσιο;
Και συνεχίζετε τις παρατάσεις συμβάσεων διοικητικού προσωπικού του ΕΟΔΥ χωρίς καν να μας λέτε ποιες είναι ακριβώς οι ειδικότητές τους, σε ποιες θέσεις υπηρετούν και για ποιο λόγο προτείνετε την παράταση μόλις για 4 μήνες.
Δεν θα έχουμε κορονοϊό μετά από 4 μήνες;
Το ίδιο οφείλετε και ως προς την δράση και στελέχωση των ΚΟΜΥ.
Η πρόβλεψη της μετατροπής των συμβάσεων του προσωπικού τους σε πλήρους απασχόλησης δεν επαρκεί.
Εδώ και καιρό ζητάμε στοιχεία για το προσωπικό αυτό: πόσοι προσλήφθηκαν, ποιες ειδικότητές και γενικότερα πείτε μας επιτέλους ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τις ΚΟΜΥ;
Όσον αφορά δε, στην επιβάρυνση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων με τις δαπάνες για την εξέταση των δειγμάτων βιολογικού υλικού σε ιδιωτικά εργαστήρια ή άλλους φορείς δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνοδεύεται με την αύξηση του προϋπολογισμού τους, ως συνέπεια και της αύξησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.
Όπως έχουμε ήδη επισημάνει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα δημόσια νοσοκομεία είναι φέτος 317 εκατομμύρια λιγότερος.
Κάθε περαιτέρω απομείωση του είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανυπέρβλητα λειτουργικά προβλήματα.
Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε σε όλους τους τόνους πως ο αριθμός των διενεργούμενων μοριακών εξετάσεων είναι η κρίσιμη παράμετρος στον έλεγχο της διασποράς του Κορωνοϊου.
Είχαμε επισημάνει πως χρειάζεται σχέδιο, προγραμματισμός και χρηματοδότηση.
Είχαμε ζητήσει συνταγογράφηση των τεστ με κριτηρια, είχαμε ζητήσει να εξαντληθούν οι δυνατότητες συμμέτοχης δημοσίων εργαστηριών του ΕΣΥ, των Πανεπιστήμιων και των Ερευνητικών κέντρων.
Τίποτα δεν έγινε.
Μετά την προσθήκη του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στα λίγα δημόσια εργαστήρια που κάνουν τεστ τίποτα καινούργιο δεν ανακοινώθηκε.
Κάνεις δεν ξέρει ποιος κάνει τα τεστ, ποσά γίνονται σε κρατικά κέντρα, πόσα σε ιδιωτικά εργαστήρια, ποσό κοστίζουν, ποιος πληρώνει.
Τις τελευταίες ημέρες η εικόνα του χάους επιβεβαιώνεται δυστυχώς πανηγυρικά.
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας το βασικό εργαστήριο του συστήματος σήκωσε τα χέρια, ομολογώντας αδυναμία να συνεχίσει.
Ομολογεί συμφόρηση και έλλειψη χρηματοδότησης καθώς από ότι φαίνεται βασιζόταν σε δωρεές που τελείωσαν.
Φταίει, λέει το Υπουργείο η μαζική επιστροφή των εκδρομέων!!!
Όλοι αγωνιούν για τον έλεγχο της διασποράς από την επιστροφή, το υπουργείο όμως αιφνιδιάστηκε.
Τι να πει κάνεις;
Η αδυναμία του Υπουργείου να δημιουργήσει σε έξι ολόκληρους μήνες ένα στοιχειωδώς αποτελεσματικό δίκτυο εργαστηρίων είναι πραγματικά ανησυχητική, ειδικά μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα.
Η οργάνωση και στελέχωση των ΜΕΘ και ΜΑΦ έχει αργήσει σημαντικά.
Ενώ εξαγγέλλετε προσλήψεις προσωπικού δεν βλέπουμε κανένα αποτέλεσμα.
Τώρα – 7 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας – και ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων και νοσηλευομένων αυξάνουν επικίνδυνα εσείς ακόμη δεν έχετε στελεχώσει τις ΜΕΘ, τις ΜΑΦ, αλλά και τα νοσοκομεία με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Πότε επιτέλους θα έρθει στη Βουλή, ο περίφημος σχεδιασμός σας για την ΠΦΥ που είναι αναγκαίος κρίκος για την αναχαίτιση του ιού;
Ποιο είναι το μέλλον των οικογενειακών γιατρών;
Πόσο έχει αποδώσει ο θεσμός;
Πως τον στηρίζετε ή πως σκοπεύετε να τον εντάξετε στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας;
Κύριε Υπουργέ,
Ερχόμαστε τώρα στο καίριο θέμα του φαρμάκου. Ενώ από την αρχή της θητείας σας παραδεχόσασταν την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης του clawback και του rebate εξακολουθείτε να κάνετε μπαλώματα και προχειρότητες.
Ομολογουμένως σας άφησαν οι προηγούμενοι πολλές εκκρεμότητες.
Όμως εσείς διατρανώνατε ότι ήσασταν έτοιμοι και ότι είχατε συστήσει το επιτελικό σας κράτος.
Δυστυχώς, η πραγματικότητα σας διέψευσε και εδώ.
Είναι γεγονός ότι ο μηχανισμός αυτός για την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης δημιούργησε μεγάλα προβλήματα με τον ανορθολογικό -και ας δεχτώ, και άδικο- τρόπο που εφαρμόστηκε στην χώρα μας.
Όμως, αντί να προβείτε σε μία συνολική ρύθμιση, φέρνετε μέτρα – ημίμετρα με πρόσχημα τον κορωνοϊό και την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης μέχρι σήμερα σε ποσοστό 27,1%.
Η έλλειψη εκ μέρους σας παροχής στοιχείων που προσδιορίζουν το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, γεννά σοβαρά ερωτήματα διαφάνειας και υποψίες για τεχνητό φούσκωμα των επιστροφών.
Εμείς ζητάμε στοιχεία για το πραγματικό ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης και τον τρόπο υπολογισμού του clawback και του rebate και για το ύψος της ιδιωτικής δαπάνης και συμμετοχής των ασφαλισμένων τα τελευταία χρόνια που έχει φθάσει από το 19.2 το 2009 στο 32.8 το 2019, για την δαπάνη των νοσοκομείων σε φάρμακα και το κατά πόσο αυτή συνδέεται με τον αριθμό των νοσηλευόμενων (που σύμφωνα με στοιχεία παρέμεινε ο ίδιος και με ελαφρά πτώση).
Ως προς το σύστημα κοστολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών θυμίζουμε ότι εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά.
Μέχρι σήμερα όμως, δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα αποτελέσματα της πιλοτικής αυτής εφαρμογής;
Ήταν επιτυχημένη;
Με ποια εχέγγυα πιστεύετε ότι θα είναι έτοιμο το σύστημα να εφαρμοστεί από 1η Γενάρη του 2021;
Την ώρα που τα προβλήματα στον χώρο της υγείας είναι τόσο σοβαρά (ιδίως λόγω της πανδημίας) και η αντιμετώπιση εκ μέρους σας τόσο επιδερμική και αποσπασματική, θα ήταν πολυτέλεια να ασχολούμαστε με την στελέχωση του γραφείου της αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ.
Εντούτοις, φαίνεται ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη διοίκηση του και στον συντονισμό των υπηρεσιών του είναι αρκετά σοβαρά, ώστε να νομοθετείτε τη σύσταση αυτοτελούς γραφείου αντιπροέδρου.
Είναι προφανές ότι ένας τόσο μεγάλος οργανισμός – ένα μονοψώνιο με προύπολογισμό δυσθεώρητο – δεν έχει την πολυτέλεια να δυσλειτουργεί σε κανένα επίπεδο.
Ως προς τον τομέα της οικονομίας, τα αποσπασματικά και πρόχειρα μέτρα που αφορούν στην εστίαση, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις τουρισμού και η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης και σχεδιασμού της οικονομίας, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ύφεση του 15% που επιβαρύνει την ήδη δεινοπαθούσα εθνική οικονομία.
Η συνεχιζόμενη κρίση προφανώς καθιστά αναγκαία την εκ νέου προσαρμογή του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020, μετά την αναπροσαρμογή που έγινε τον Απρίλη με αύξηση των πιστώσεων κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού οι εκάστοτε παρεμβάσεις απαιτούν πόρους που υπερβαίνουν τις διαθέσιμες πιστώσεις του Προϋπολογισμού.
Είναι προφανές ότι ανάγκες για δαπάνες είναι αυξημένες.
Το γεγονός ότι η αύξηση των πιστώσεων τώρα κατά 6 δις. τη στιγμή που τον Απρίλιο αυξήθηκαν μόλις 5 δις. γεννάει ένα ζήτημα για το σοβαρό σχεδιασμό της Κυβέρνησης αλλά και για το αν αυτές οι πιστώσεις μπορούν να εκταμιευτούν τους επόμενους τρεις μήνες.
Επιπλέον, χρειάζεται μια διευκρίνηση από τον Υπουργό το ποιοι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να ενισχυθούν εκτάκτως και κυρίως ποιοι έχουν ήδη ενισχυθεί και πόσο (δεδομένου ότι η χρηματοδότηση είναι αναδρομική).
Ως προς τον τομέα της εργασίας η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και ενίσχυσης της οικονομίας, αλλά νομοθετεί την παράταση της κρίσης μέσα στο… 2021.
-Παρά τις επιμέρους βελτιώσεις, μετά την κατακραυγή για την 11ωρη καθημερινή εργασία με απλήρωτη υπερωρία, επιμενετε ο εργαζόμενος να δουλέψει δωρεάν και υποχρεωτικά τις μισές ώρες από την καραντίνα σε περίπτωση κρούσματος στην επιχείρηση.
Δηλαδή η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει την υποχρεωτική και απλήρωτη εργασία σε αντίθεση με το εργατικό Δίκαιο, το Σύνταγμα και την κοινή λογική που λέει οι ημέρες καραντίνας να υπολογίζονται σαν άδεια ασθενείας.
-Το Δώρο Χριστουγέννων θα είναι κουτσουρεμένο και υπολογισμένο με τα 534 ευρώ του επιδόματος.
-Η μονομερής επιβάρυνση των εργαζομένων δεν διαρκεί μόνο μέχρι τέλους του έτους.
Με άλλη διάταξη οι αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα μεταφέρονται για τον Μάρτιο του… 2021, ενώ θα έπρεπε οι αυξήσεις να δοθούν από τις αρχές του 2020 (προ καραντίνας).
Και αυτή η αναπροσαρμογή θα αποφασιστεί τότε από την κυβέρνηση σε περιβάλλον γενικευμένης «αμοιβής» 534 ευρώ, ενώ απαγορεύεται στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί Σύνδεσμοι) να αποφασίσουν για τους όρους αμοιβής και εργασίας.
Το Κίνημα Αλλαγής θα σταθεί δυναμικά απέναντι στις πολιτικές σας, που θέλουν το μάρμαρο της κρίσης να πληρώσουν μόνο οι εργαζόμενοι.
Στο θέμα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς επαναλαμβάνουμε ότι είχατε όλο το χρόνο στη διάθεση σας για να την οργανώσετε.
Όμως όχι μόνο δεν κατορθώσατε να προετοιμάσετε μαθητές και καθηγητές για τις νέες συνθήκες, όχι μόνο επικοινωνιακά αποτύχατε να διαχειριστείτε την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά δεν μπορέσατε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα αποστασιοποίησης που ακολούθησαν άλλες χώρες.
Θυμίζω ότι στην Ιταλία προσλήφθηκαν δεκάδες χιλιάδες επιπλέον εκπαιδευτικοί και αυξήθηκαν οι αίθουσες διδασκαλίας.
Λειτουργικά δε, ακόμα περιμένουμε να μάθουμε πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία, για την αποφυγή του συγχρωτισμού των μαθητών – ιδίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Η προμήθεια μασκών και λοιπών ειδών ατομικής προστασίας μαθητών και καθηγητών και πάλι έρχεται με καθυστέρηση, όπως και η πρόβλεψη για τις δαπάνες καθαριότητας.
Κύριε Υπουργέ,
Εμείς τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι οι προχειρότητες και οι ερασιτεχνισμοί στην κρίσιμη περίοδο που ζούμε, δεν έχουν θέση.
Είμαστε πρόθυμοι με τις προτάσεις μας, την εμπειρία και τις γνώσεις μας να συμβάλλουμε στην διαχειριστική επάρκεια της Χώρας και το έχουμε ήδη πράξει καθώς μία σειρά από προτάσεις μας έγιναν δεκτές χωρίς τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση.
Περιμένουμε λοιπόν, πριν να είναι αργά πραγματικές πολιτικές πρωτοβουλίες και όχι πολιτικές φούσκες μόνο και μόνο για να καταπραύνετε τα συμπτώματα της υγειονομικής κρίσης και της οικονομικής ύφεσης, αλλά για μια συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης σε όλα τα επίπεδα.
Κατόπιν αυτών επιφυλασσόμαστε για την θέση μας στην ολομέλεια.»