ΔΙΕΘΝΗ
Ανησυχία για το κλίμα στην σκιά της COP27
Έκθεση προειδοποιεί για τις επιδράσεις της κλιματικής Αλλαγής στο άμεσο μέλλον στην σκιά της COP 27.
Αν και η επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή ήταν συνομολογημένη από όλους, η περσινή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η COP26 στη Γλασκώβη, χαρακτηρίστηκε από πολλούς, ειδικά τη νεολαία, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως «σκέτη κοροϊδία.
Τα εθνικά σχέδια δράσης που υποβλήθηκαν για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ήταν κατώτερα των περιστάσεων και των προσδοκιών. Οι υποσχέσεις για την κατάθεση πιο βελτιωμένων προτάσεων έμειναν ως επί το πλείστον στα λόγια, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει και στη φετινή σύνοδο στην Αίγυπτο. Στο πλαίσιο αυτό, οι οργανώσεις Future Earth, The Earth League και WCRP προχωρούν στην παρουσίαση μίας κοινής έκθεσης, η οποία καταλήγει σε εξαιρετικά ανησυχητικά συμπεράσματα για το άμεσο μέλλον του πλανήτη και των πληθυσμών που διαβιούν στις πιο ευάλωτες κλιματολογικά περιοχές του κόσμου.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης:
(1) Αμφισβήτηση του μύθου της απεριόριστης προσαρμογής: Η δυνατότητα προσαρμογής στην κλιματική κρίση δεν είναι απεριόριστη. Οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο ήδη δοκιμάζουν τα όρια προσαρμογής και εάν ο πλανήτης θερμανθεί πέρα από 1,5°C, θα σημάνει δραστικό περιορισμό των ορίων προσαρμογής. Συμπέρασμα, οι προσπάθειες προσαρμογής δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την αποτελεσματική αποτροπή.
(2) Οι πιο ευάλωτες περιοχές: Στην Κεντρική Αμερική, στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική, στη Μέση Ανατολή και σε όλο το εύρος της Ασίας βρίσκονται οι «ζώνες κινδύνου» του πλανήτη. Οι περιοχές αυτές, οι οποίες είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά από τους κινδύνους που προκαλούνται από το κλίμα, φιλοξενούν 1,6 δισ. ανθρώπους, αριθμός που προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2050.
Πηγή: www.rosa.gr