ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απ. Πάνας: Θετικές αλλά ελλιπείς οι υπό ψήφιση διατάξεις για το Γ.Ε.ΜΗ
Στο Νομοσχέδιο με τίτλο: «Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) – Ενσωμάτωση Κεφαλαίου III της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου (L 186)», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης & Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πάνας Απόστολος.
Ο Βουλευτής επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του, πως οι υπό ψήφιση διατάξεις του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου συμβάλλουν θετικά στον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, σημείωσε δε πως η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε να επιτευχθεί η περαιτέρω απλούστευση των προβλεπόμενων διαδικασιών σύστασης μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης και της καταχώρισης πράξεων στο Γ.Ε.ΜΗ.
Μάλιστα ο κ. Πάνας κατέθεσε προτάσεις και αλλαγές σε Άρθρα, καθώς όπως τόνισε: «Υπάρχουν καίριας σημασίας ζητήματα, τα οποία το παρόν Νομοσχέδιο δεν επιλύει.
Η διασύνδεση με άλλα μητρώα ή πληροφοριακά συστήματα, όπως η ΕΡΓΑΝΗ, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Υπουργείο, την ΑΑΔΕ και κάθε άλλη υπηρεσία που θα βελτίωνε την λειτουργία των υπηρεσιών του δημοσίου προς το συμφέρον των πολιτών, δεν πραγματοποιείται. Είναι αδιανόητο, εν έτη 2022 να ενημερώνονται μητρώα το καθένα χωριστά και χειροκίνητα ,από την εκάστοτε επιχείρηση, δημιουργώντας καθυστερήσεις».
Με αφορμή επίσης το θέμα των καθυστερήσεων, που αντιμετωπίζει μία επιχείρηση από τη σύστασή της, έως και την αλλαγή κατάστασής της, ο Βουλευτής υπογράμμισε: «Σήμερα οφείλουμε περισσότερο από ποτέ να Νομοθετούμε με γνώμονα τις ανάγκες της εποχής και του μέλλοντος.
Ειδικότερα τώρα που ο δείκτης τιμών στην Ελλάδα για τον Μάρτιο ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1995, δηλαδή πάνω από το 8%, μετά την άνοδό κατά 7,2% τον Φεβρουάριο.
Σε αυτές τις τόσο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας, την οικονομία μας, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες ,οφείλουμε να νομοθετούμε θεραπεύοντας αδυναμίες και βελτιώνοντας θεσμικές λειτουργίες.
Για παράδειγμα το Γ.Ε.ΜΗ., έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ , που έχει αποδειχθεί από την μέχρι σήμερα λειτουργία του, ότι αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση για την πολιτεία, τον επιχειρηματικό κόσμο και τα επιμελητήρια, πρέπει να εκσυγχρονισθεί λειτουργικά. Οφείλουμε να το απαλλάξουμε από τις γραφειοκρατικές παθογένειες της προηγούμενης εποχής και να το εξοπλίσουμε μ’ ένα νέο, σύγχρονο και ουσιαστικά καινοτόμο σύστημα ελέγχου».