ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρ. Αλίρη: «Η ισότητα των δύο φύλων στην πράξη απαιτεί γενναίες πολιτικές και παρεμβάσεις στην καθημερινότητα»
Την πραγματική διάσταση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων περιέγραψε η Χριστίνα Αλίρη, αντιδήμαρχος Διοικητικής Αναδιάρθρωσης, Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δήμου Ωραιοκάστρου, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κινήματος Αλλαγής Ά Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 19 Μαρτίου με θέμα «Ισότητα στην πράξη και πως μπορούμε να την κατακτήσουμε στη σύγχρονη εποχή».
Η Χριστίνα Αλίρη στη σύντομη και εμπεριστατωμένη τοποθέτησή της ανέφερε πως παρά τα θεσμικά βήματα που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων.
«Όλοι γνωρίζουμε περιπτώσεις από τον κοινωνικό μας περίγυρο, αλλά και από προσωπικές εμπειρίες κραυγαλέων ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών, ακόμη και σε περιβάλλοντα που δεν θα περίμενε κανείς», τόνισε η κ. Αλίρη και συμπλήρωσε ότι «7 στις 10 γυναίκες θεωρούν ότι σημαντικό εμπόδιο στην καριέρα τους αποτελούν οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις».
Η αντιδήμαρχος του Δήμου Ωραιοκάστρου, Χριστίνα Αλίρη, που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, παρουσίασε στοιχεία που θεμελιώνουν τον ισχυρισμό περί ανισοτήτων ανάμεσα στα δύο φύλα, υποστηρίζοντας ότι «εάν συνεχίσουμε στον τρέχοντα ρυθμό, η ισότητα των φύλων εντός της ΕΕ θα γίνει πραγματικότητα μόνο μετά από 60 χρόνια από τώρα».
Η κ. Αλίρη αναφέρθηκε διεξοδικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εργαζόμενη μητέρα και υπενθύμισε πως ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ Νίκος Ανδρουλάκης ήταν από τους πρώτους πολιτικούς που πήρε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση. «Θυμίζω ότι ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ μίλησε συγκεκριμένα για το ζήτημα αυτό γνωρίζοντας ότι χιλιάδες μητέρες ελ. επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενες αναγκάζονται να επιστρέψουν στα γραφεία τους, στα καταστήματά τους» ενώ αναφέρθηκε στην ανάλογη τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ με στόχο να θεσμοθετηθεί ένα τετράμηνο επίδομα μητρότητας -όχι χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό- προκειμένου το παιδί να έχει κοντά του τη μητέρα του αυτούς τους κρίσιμους πρώτους μήνες.
Ολοκληρώνοντας παρέμβασή της μίλησε για την βία – και ειδικότερα τη σεξουαλική παρενόχληση – που υφίστανται οι γυναίκες επισημαίνοντας την τεράστια διαφορά των πραγματικών αριθμών των περιστατικών με όσα τελικά καταλήγουν στη δικαιοσύνη ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών σε κάθε πόλη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ Α’ Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν χρήματα που θα διατεθούν στη Δομή κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Θεσσαλονίκης.