Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρήστος Πρωτόπαπας: “Κυβέρνηση των “αφεντικών” η ΝΔ”

Published

on

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Μιχάλη Μιχαήλ, τόνισε τους λόγους της διαφωνίας του Κινήματος Αλλαγής με την κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο, τόνισε την ανάγκη για να ακουστούν στην κοινωνία οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για “Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο” και χαρακτήρισε την πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ως “ευνοϊκή” για τα “αφεντικά” και όχι τους εργαζόμενους!

«Η οικονομία δεν θα ανακάμψει με ένα τριτοκοσμικό μοντέλο εργασίας κι ανασφαλείς εργαζόμενους», αναφέρει ο Χρήστος Πρωτόπαπας στη συνέντευξή του και επισημαίνει ότι η κυβερνητική παρέμβαση «έχει πλεονεκτήματα «για το αφεντικό», τίποτε για τον εργαζόμενο. Αυτό είναι το κεντρικό νόημα της». «Η πρόταση της κυβέρνησης δεν ευνοεί τους εργαζόμενους αλλά μεροληπτεί υπέρ των ισχυρών εργοδοτών», παρατηρεί.

Εξηγώντας την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Πρωτόπαπας, υποστηρίζει ότι αφορά σε «μια νέα πολιτική που αξιοποιεί την «γνώση», αναβαθμίζει την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, οδηγεί τους εργαζόμενους να δουλεύουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ρυθμισμένες σχέσεις εργασίας.

Γι΄ αυτό και προτείνουμε ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, το συμβόλαιο της Ψηφιακής εποχής».

Σχετικά με την γενικότερη πολιτική γραμμή του Κινήματος Αλλαγής, ο πρώην υπουργός, υπογραμμίζει ότι «η ΝΔ, είναι ο ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλός μας», παρατηρώντας πώς όλο και πιο πολύ, μετατρέπεται σε «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης θεωρεί ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να μεγαλώσει γιατί, όπως λέει, «Έχουμε τα στελέχη, έχουμε τις δυνάμεις να οδηγήσουμε όλοι μαζί την παράταξη μας ψηλά».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Χρήστου Πρωτόπαπα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Μιχαήλ έχει ως εξής:

Advertisement

ΕΡ: Καθώς η πανδημία βαίνει σε ύφεση, κ. Πρωτόπαπα, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να ανακάμψει η οικονομία. Το Κίνημα Αλλαγής από τη μεριά του ασκεί έντονη κριτική στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Γιατί; Που διαφωνείτε;

ΑΠ: Για να παραφράσω έναν μεγάλο δραματουργό «όταν αυτοί μιλούν για -δήθεν-μεταρρυθμίσεις, ο λαός ξέρει πως θα μειωθούν τα δικαιώματα του». Με την ΝΔ οι λέξεις χάνουν και το νόημα τους.

Τι άραγε αποτελεί «μεταρρύθμιση»; Η αφαίρεση κάθε εργασιακού και συνδικαλιστικού δικαιώματος; Η πλήρης εγκατάλειψη του ΕΣΥ όλη αυτή την περίοδο; Η στήριξη των Ιδιωτικών Κολλεγίων και η υποβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου; Η επιβολή ενός αντιδημοκρατικού συστήματος εκλογής στην Αυτοδιοίκηση; Το νέο πελατειακό κράτος που οικοδομείται στην Δημόσια Διοίκηση; Η κάθε μεταρρύθμιση, πρέπει να κρίνεται σε σχέση με τις συνέπειες της για την κοινωνία και την αποδοχή της από αυτήν. Γιατί μόνο τότε επιτυγχάνει τον στόχο της.

Αλλά στο εργασιακό νομοσχέδιο, η κοινωνία έχει ήδη γυρίσει την πλάτη. Αλήθεια, φαντάζεται κανείς ότι η οικονομία θα ανακάμψει με ένα τριτοκοσμικό μοντέλο εργασίας, με εργαζόμενους ανασφαλείς, χωρίς δικαιώματα, δέσμιους της όποιας εργοδοτικής αυθαιρεσίας;

Αυτή η πολιτική μας γυρίζει χρόνια πίσω.

Αυτές οι αντιλήψεις αποτελούν οπισθοδρόμηση, αποτελούν την επαναφορά της βαθιά ιδεοληπτικής και συντηρητικής πολιτικής της περιόδου 1990-93.

ΕΡ: Ποιο είναι το σχέδιο που το Κίνημα Αλλαγής αντιπροτείνει; Πως κατά τη γνώμη σας, θα ανακάμψει η οικονομία;

Advertisement

ΑΠ: Είμαστε ο μόνος πολιτικός χώρος που ως τώρα έχει δημόσια παρουσιάσει-και συζητήσει σε όλη την Ελλάδα-ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Οικονομίας, και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτό που δεν έκανε η Κυβέρνηση. Που όχι μόνο δεν συζήτησε με κανένα, αλλά ακόμα «κρύβει» την ολοκληρωμένη εκδοχή της πρότασης της, αποφεύγοντας συνειδητά τον δημόσιο διάλογο.

Έτσι όμως δεν χτίζεται η συνεννόηση και η συναίνεση που έχει ανάγκη η χώρα, για να βγει οριστικά από την κρίση, να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, να αντιστοιχηθεί με τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής.

Εμείς μιλάμε για μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι επιλογές για την στήριξη των νέων επενδύσεων, πρέπει να στηρίζονται σε δείκτες απόδοσης για το περιβάλλον, για την ανάπτυξη, και κυρίως για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στόχος δικός μας είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας. Στόχος μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα». Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία. Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εμείς μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία. Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές και αυτή είναι η διαφορά μας με την κυβέρνηση. Προτεραιότητα μας, επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην Ελληνική παραγωγή.

Για μας μεγάλα έργα, δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες με συμπράξεις και κοινοπραξίες.

Advertisement

Τα 70 δις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε πρέπει να αφορούν ΟΛΟΥΣ, όχι μόνο τους ήδη μεγάλους και ισχυρούς.

ΕΡ: Στη Βουλή συζητείται η πρόταση της κυβέρνησης με αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με έντονες αντιδράσεις από κοινωνικούς φορείς. Και το ΚΙΝΑΛ τις απορρίπτει και τις κατακρίνει. Γιατί και ποιά είναι τα συγκεκριμένα σημεία με τα οποία διαφωνείτε;

ΑΠ: Σε αυτό το νομοσχέδιο η διαφωνία μας δεν επικεντρώνεται σε επί μέρους άρθρα. Είναι «επί της αρχής», έχει ευρύτερο ιδεολογικό χαρακτήρα, αφορά όλους τους εργαζόμενους, την κοινωνία, την λειτουργία της δημοκρατίας.

Μπορεί το νομοσχέδιο να έχει κάποια σημεία με προσαρμογές σε ευρωπαϊκές οδηγίες ή σε σύγχρονες ανάγκες π.χ. για την τηλεργασία.

Όμως στο κέντρο του βρίσκεται η μεροληψία υπέρ του ισχυρού. Με τον εργαζόμενο απροστάτευτο, χωρίς δικαιώματα, ανασφαλή, με χαμηλές αμοιβές.

Τέσσερα θέματα λειτουργούν σωρευτικά για να γίνει πράξη αυτός ο στόχος της ΝΔ.

– Η αφαίρεση της συλλογικής σύμβασης ως προϋπόθεση για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ο εργαζόμενος μένει ανίσχυρος απέναντι στην θέληση του εργοδότη του για 10ωρηδουλειά, χωρίς βέβαια υπερωρίες.

Advertisement

– Η διευκόλυνση ακόμη και των παράνομων -με δικαστικές μάλιστα αποφάσεις- απολύσεων.

– Η παρεμπόδιση της ελεύθερης άσκησης της συνδικαλιστικής δράσης και κυρίως του δικαιώματος της απεργίας.

– Η κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ως του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού που φέρει την ευθύνη για την εφαρμογή των νόμων και των συμβάσεων.

Όλα τα πλεονεκτήματα «για το αφεντικό», τίποτε για τον εργαζόμενο. Αυτό είναι το κεντρικό νόημα της Κυβερνητικής παρέμβασης.

Με αρνητικές συνέπειες τόσο για τις αμοιβές των εργαζόμενων (που έχουν μάλιστα καθηλωθεί), όσο και για την οικογενειακή τους ζωή!

Χώρια που αυτές οι ρυθμίσεις λειτουργούν και ως αντικίνητρο για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αφού ο εργοδότης μπορεί να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες με επέκταση του ωραρίου (και χωρίς υπερωρίες) γιατί θα προσλαμβάνει επί πλέον εργαζόμενους;

Advertisement

Και σημειώστε ότι όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ζούσαν για μήνες με 534 ευρώ και πολλοί από αυτούς σήμερα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ανεργίας.

ΕΡ: Μπορούμε σαν χώρα να προχωρήσουμε με το μοντέλο εργασίας που ξέρουμε όταν οι ραγδαίες εξελίξεις στη τεχνολογία και το δημογραφικό επιβάλλουν γρήγορες προσαρμογές; Τί προτείνετε;

ΑΠ: Είμαστε πολιτική δύναμη προόδου και δημιουργίας. Δεν λέμε λοιπόν ποτέ «άστα όπως ήταν, δεν πειράζει».

Κοιτάμε μπροστά. Αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες που δημιουργούν οι εξελίξεις της ψηφιακής εποχής.

Σήμερα που η εργασία αλλάζει, σήμερα που οι συντηρητικές δυνάμεις προωθούν την πλήρη απορρύθμιση, εμείς μιλάμε για μια νέα πολιτική που αξιοποιεί την «γνώση», αναβαθμίζει την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, οδηγεί τους εργαζόμενους να δουλεύουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ρυθμισμένες σχέσεις εργασίας.

Γι΄ αυτό και προτείνουμε ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, το συμβόλαιο της Ψηφιακής εποχής.

– Με κίνητρα για τις επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και αναβαθμίζουν την γνώση και την πρόσβαση των εργαζόμενων τους στα νέα δεδομένα. Πάντα στρατηγικός στόχος μας είναι η Πλήρης Απασχόληση που συνδέει κάθε δράση και επένδυση με τις νέες θέσεις εργασίας.

Advertisement

– Με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, και καθορισμό του κατώτερου μισθού από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους.

– Με Νέα ρύθμιση για την με κανόνες προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις νέες συνθήκες, μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

– Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, για την πλήρη εφαρμογή των νόμων, των συμβάσεων, την ευθύνη υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. Με την ευθύνη βέβαια του Υπουργείου Εργασίας.

– Τη δημιουργία ενός νέου δικτύου προστασίας των εργαζομένων με τηλεργασία και των εργαζομένων στις πλατφόρμες.

Αυτό για μας είναι το «εργασιακό όραμα» για το αύριο. Όπως επιβάλλουν οι διαχρονικές αρχές και αξίες της παράταξης μας.

ΕΡ: Στις επικρίσεις που δέχεστε από την κυβερνητική παράταξη, από μερίδα των ΜΜΕ και πρώην στελέχη του χώρου σας, ότι με την άρνησή σας να στηρίξετε τις μεταρρυθμίσεις ταυτίζεστε με τον ΣΥΡΙΖΑ τι απαντάτε , κ. Πρωτόπαπα;

ΑΠ: Γνωστή η χειροκροτημένη κυβερνητική προπαγάνδα, μην περιμένετε να ασχοληθώ με αυτήν. Δεν έχω κανένα λόγο να προσπαθώ να αποδείξω «ότι δεν είμαστε ελέφαντες». Εμείς ως η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, εκφράζουμε τις πολιτικές της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης. Η δεξιά, η ΝΔ, είναι ο ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλός μας. Που εν παρόδω θα παρατηρήσω ότι όλο και πιο πολύ με τις συντηρητικές, πελατειακές και καθεστωτικές πρακτικές της, μετατρέπεται σε «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ».

Advertisement

ΕΡ: Τί χρειάζεται κατά τη γνώμη σας για να υπερβεί το Κίνημα Αλλαγής τη δημοσκοπική στασιμότητα;

ΑΠ: Να μιλήσουμε καθαρά. Δεν βολευόμαστε με αυτά τα ποσοστά. Αλλά οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια χρονική στιγμή. Γι’ αυτό και δεν ετεροκαθοριζόμαστε. Θα τα αλλάξουμε με τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες μας. Όπως πράξαμε τα τελευταία χρόνια με τη Φώφη Γεννηματά, έχοντας διπλασιάσει τα ποσοστά μας σε σχέση με το 2015. Συνεχίζουμε στην στρατηγική που έχουμε επιλέξει. Με τις πολιτικές μας για την Νέα Αλλαγή, που οδηγεί στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Βαδίζοντας μαζί με τους «πολλούς», τις ενεργές δυνάμεις της παραγωγής και της κοινωνίας, τους νέους, αλλά και τα αδύναμα στρώματα του λαού μας. Τολμώντας με νέες πολιτικές, για το νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο που επαγγελλόμαστε. Σήμερα τα προβλήματα της κρίσης απειλούν την κοινωνία, και καθιστούν αναγκαίες τις νέες πολιτικές που συνδυάζουν την ανάπτυξη με την κοινωνική προστασία, τις επενδύσεις με την απασχόληση και κυρίως μειώνουν τις ανισότητες.

Μπορούμε. Έχουμε τα στελέχη, έχουμε τις δυνάμεις να οδηγήσουμε όλοι μαζί την παράταξη μας ψηλά.