ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΑΛ
Debate ΚΙΝΑΛ: Ενότητα 2η – Εθνικά Θέματα Και Κίνημα Αλλαγής: Nίκος Ανδρουλάκης
Η δεύτερη ενότητα αφορά στα εθνικά ζητήματα και την θέση των υποψηφίων σε αυτά.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης:
Μείζον ζήτημα για όλο το Δυτικό κόσμο και για την Ευρώπη είναι το μεταναστευτικό. Αυτό που μας χτυπούσαν την πλάτη στον Έβρο είναι η δεξιά Ευρώπη, οι σύμμαχοι του Μητσοτάκη, οι οποίοι υπονομεύουν την αναθεώρηση του Δουβλίνου .
Αναθεώρηση του Δουβλίνου σημαίνει να μην έχει το βάρος ευθύνης για την αίτηση ασύλου η πρώτη χώρα υποδοχής.
Πρέπει να υπάρχει και μία πολιτική ενσωμάτωσης διότι ,οι Ευρωπαϊκές οικονομίες που έχουν τεράστια ανάγκη από εργατικά χέρια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην διαχείριση του μεταναστευτικού.
Επίσης μία ολοκληρωμένη πολιτική θα ήταν η Ευρώπη να κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στην αφρικανική ήπειρο ωστε να διαμορφωθούν νησίδες σταθερότητας, για παράδειγμα, όταν συμβαίνει ένας εμφύλιος πόλεμος να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να βρουν καταφύγιο εκεί κοντά στην πατρίδα τους για να μπορούν να επιστρέψουν πίσω και όχι να γίνονται είδος εμπορίου .
Έχουμε κάνει λάθη απλά πρέπει να μην είμαστε αυστηροί κριτές.
Σε ζητήματα ρατσισμού απλά είμαι ρεαλιστής και καταλαβαίνω ότι πρέπει να υπάρξει μία ολοκληρωμένη πολιτική για αυτά τα πολύ μεγάλα ζητήματα της ανθρώπινης κινητικότητας – Δεν μπορούν τα σύνορά μας να δέχονται υβριδικό πόλεμο όπως κάνει και η έκανε στο παρελθόν ο κύριος Ερντογάν, μα πρέπει να σεβόμαστε τον έλεγχο των συνόρων και να σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες όπως για παράδειγμα τη σύμβαση της Γενεύης. Να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και ως Ελλάδα και ως Ευρώπη
Για μένα η Ευρώπη είναι ένας φάρος αξιών και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό είναι το μήνυμα .
Η μεγαλύτερη Εθνική επιτυχία της μεταπολίτευσης ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την επίλυση του κυπριακού. Αυτό είναι μεγάλη προίκα της δημοκρατικής παράταξης ήταν προϊόν της συμφωνίας της ανανέωσης της παράταξης.
Η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί μία χώρα υπό ένταξη. Έχει πάει χρόνια πίσω σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε θέματα κράτος δικαίου . Πρέπει να τεθεί το ζήτημα της τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε ώστε να υπάρχουν ισχυρότεροι κοινωνικοί δεσμοί αλλά ταυτόχρονα και ρήτρες οικονομικών κυρώσεων οπότε η Τουρκία θα καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.