ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαβάστε στο “Τhe Socialist” ολόκληρη την Συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στον Ν.Χατζηνικολάου:
Συνέντευξη Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου
Η ρευστότητα που δίνει η Κυβέρνηση στην αγορά είναι λιγότερη σε σχέση με άλλα κράτη, χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου
Τα μέτρα της κυβέρνησης, δεν επαρκούν. Δυστυχώς η ρευστότητα που δίνουν στην αγορά είναι λιγότερη από ότι δίνουν άλλα κράτη. Έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση έχει τρεις δυνατότητες. Πρώτον δεν υπάρχουν για το 2020 δημοσιονομικοί στόχοι. Αυτό δίνει μεγάλο πεδίο ελευθερίας. Το δεύτερο είναι ότι συμμετέχουμε λόγω της κρίσης στο QE. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε από εκεί ρευστότητα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Και το τρίτο είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Δεν μιλώ για τη ρευστότητα που δίνουν άλλα κράτη που αγγίζουν το 20% του ΑΕΠ τους και εδώ μιλάμε για το 1%. Καταλαβαίνετε συγκριτικά πόσο μεγάλο περιθώριο υπάρχει. Γιατί αν κλείσουν επιχειρήσεις ξέρετε πόσο δύσκολα να ανοίξουν μετά. Ήδη πληροφορηθήκαμε το κλείσιμο πέντε εργοστάσιων της Βιοχάλκο. Ελπίζω ότι δεν θα είναι μόνιμο το κλείσιμο αυτό. Πρέπει η Κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα της εγκαίρως. Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου. Επίσης είναι πολύ σημαντικό το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών. Υπάρχει μία τεράστια αδικία. Οι νοσηλευτές που εργάζονται στο δημόσιο δεν είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Να τους χειροκροτούμε κάθε μέρα, αλλά πρέπει να τους αναγνωρίζουμε και έμπρακτα. Αυτή η αδικία πρέπει να τελειώσει. Θα το φωνάζω κάθε μέρα. Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου. Να στηριχθεί από όλα τα κόμματα στη Βουλή και δεν έχει άμεση επιβάρυνση το μέτρο αυτό.
Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το μάρμαρο της κρίσης
Είναι δυνατόν να μην παίρνουν απόφαση για την παράταση απαγόρευσης των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας μέσα σε αυτές τις συνθήκες; Για τους αυτοαπασχολούμενους Επιστήμονες, συνεχίζουν τον εμπαιγμό με τα voucher και την τηλεκατάρτιση. Πίσω από αυτό, πίσω από τη δήθεν τηλεκατάρτιση φαίνεται ότι κάποιοι θα έχουν κέρδη δεν είναι ώρα για τέτοια πράγματα. Είναι ώρα για συλλογική προσπάθεια. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να στηρίξουμε το επιστημονικό δυναμικό.
Επιπλέον μιλήσαμε για μέτρα στήριξης των συνταξιούχων και κάποιοι μας παρεξήγησαν. Μιλάμε γι’ αυτούς που καθυστερεί η έκδοση της σύνταξης τους και είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Πρέπει να σκύψει η κυβέρνηση πάνω στο πρόβλημά τους. Και βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα του άρθρου 9 της ΠΝΠ που οδηγεί σε φτωχοποίηση των εργαζομένων. Δεν θα επιβάλουν τώρα συγκεκριμένοι εργοδότες ότι δεν πέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια με τα μνημόνια. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το μάρμαρο της κρίσης.
Υπάρχει πρόβλημα εφαρμογής των κατευθύνσεων και αποφάσεων των επιστημόνων, υπάρχουν καθυστερήσεις
Δεν είναι ώρα να μεμψιμοιρούμε. Έχουμε μία ομάδα σοβαρών επιστημόνων που δίνει σαφείς κατευθύνσεις. Υπάρχει ένα θέμα εφαρμογής των κατευθύνσεων και αποφάσεων. Υπάρχουν καθυστερήσεις. Έχουμε μιλήσει για την πρώτη γραμμή. Δηλαδή, για κινητά κλιμάκια που θα κάνουν επισκέψεις στα σπίτι, όπου θα κάνουν έλεγχο και τεστ.
Θα δίνουν οδηγίες για καλύτερη φροντίδα και θα παρέχουν και νοσηλεία στο σπίτι. Έχει βγει η κυβέρνηση εδώ και μέρες και έχει πει ότι αποδέχεται την πρόταση και θα την υλοποιήσει. Ακόμα, όμως, δεν έχει υλοποιήσει τίποτα. Ποια είναι τα οφέλη της πρότασης αυτής; Πρώτον κρατάμε τα κρούσματα μακριά από τα νοσοκομεία, για να αντέξει το σύστημα, για να μην κολλάνε οι υγειονομικοί και να μην μπαίνουν σε καραντίνα ολόκληρες μονάδες. Δεύτερον θα έχουμε καλύτερη παρακολούθηση αν τα λιγοστά τεστ που έχουμε τα κάνουμε εκεί που πρέπει καθ’ υπόδειξη του συντονιστικού κέντρου και των γιατρών ή σπαταλούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια με ότι τιμή έχουν αποφασίσουν να βάζουν. Τρίτον τι είδαμε τις τελευταίες ημέρες; Είδαμε να πεθαίνουν άνθρωποι που τους έγινε σύσταση να μείνουν σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει πιο προσεκτική και αποτελεσματική φροντίδα των κρουσμάτων που μένουν στο σπίτι και μόνο κινητά κλιμάκια που θα πηγαίνουν σπίτι θα μπορούν να το πράξουν αυτό. Εδώ και μία εβδομάδα έμπειροι λοιμωξιολόγοι μου έχουν πει για τη φροντίδα και τα φάρμακα που πρέπει να δίνονται στο σπίτι. Μίλησα και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Διαβάζω σήμερα ότι δίνονται οι οδηγίες. Να γίνει επιτέλους πράξη, γιατί καθυστερούν;
Έχουμε ζητήσει να δίνεται ένα καθημερινό δελτίο διαθέσιμων κλινών που υπάρχουν σε ΜΕΘ και νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό, ανά υγειονομική περιφέρεια και να ενημερωνόμαστε αναλυτικά. Χιλιάδες επιστήμονες συλλέγουν στοιχεία, έχουμε ανάγκη ο ένας την βοήθεια του άλλου γι’ αυτό χρειάζεται η ενημέρωση. Θέλω επίσηα να επισημσνω την πολύ σημαντική πρόταση που έκανε ο Ηλίας Μόσιαλος για να την ακούσουμε προσεκτικά. Τα τεστ θα χρειαστούν στη β’ φάση για να σπάσει η απομόνωση και να μπούμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Για να το κάνουμε αυτό, επειδή δεν αρκεί μία εταιρία να παράγει τεστ για όλο τον κόσμο, να αγοράσουν οι κυβερνήσεις την πατέντα και η κάθε χώρα να παράγει τα δικά της τεστ
Η Ευρώπη καθυστερεί και πρέπει να την πιέσουμε
Είναι κρίσιμος ρόλος της Ευρώπης που πάλι καθυστερεί. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του βορρά. Πρέπει να φωνάξουμε, να πιέσουμε. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών και συνδέεται ο ρόλος της Ευρώπης και για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής και για να σταθούμε στα πόδια μας και να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Επομένως καθυστέρησε η Ευρώπη να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες και άφησε το κάθε κράτος μέλος να κάνει το δικό του. Αλλά δεν αρκεί μία χώρα να πάει καλά. Πρέπει όλοι να πάμε καλά. Γιατί αν δεν πηγαίνει καλά η Ιταλία και έρχονται εισαγόμενα κρούσματα στην Ελλάδα που μέχρι σήμερα φαίνεται ότι έχει αντέξει, θα έχουμε νέο κύκλο. Μέχρι πότε θα κρατάμε τα σύνορα κλειστά χωρίς να καταρρεύσουν οι οικονομίες; Άρα, λοιπόν, η Ευρώπη έχει καθοριστικό ρόλο, οι κυβερνήσεις πρέπει να πιέσουν και για την οικονομία. Η πρωτοβουλία των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών είναι παρά πολύ σημαντική.
Πρέπει να εκδοθεί κορωνο- ομόλογο. Η Ευρώπη χρειάζεται νέο χρήμα με το ομόλογο αυτό που θα εξοφληθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Δεν θα υπολογίζεται στο χρέος των κρατών και δεν θα υπάρξουν νέα μνημόνια. Ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη για να σταθούμε στα πόδια μας. Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος.
Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχέδιο για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας
Το 2020 δεν είναι 2008. Η πανδημία αφορά όλο τον κόσμο, όλη την Ευρώπη και πρέπει να βρούμε λύσεις όλοι μαζί. Οπωσδήποτε για τη χώρα μας χρειάζεται μία συνολική πρόταση για την οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται διάλογος μεταξύ των κομμάτων και κοινωνική συμφωνία. Γι’ αυτό δεν πρέπει τώρα, στην σκιά της πανδημίας, να επιχειρούνται από εργοδότες και την Κυβέρνηση λύσεις ιδεοληπτικές που αποφύγαμε τα προηγούμενα χρόνια. Έχοντας, όμως, πιέσει και την Ευρώπη να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχέδιο για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.
Ακόμα δεν έχουμε χαράξει τη δική μας εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία
Δεν έχουμε μόνο τον πόλεμο κατά του κορωνοϊού. Έχουμε και την προκλητικότητα Τουρκίας που έχει περάσει από τις απειλές, στις επιθετικές πράξεις. Πρέπει να δείξουμε ποιες είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές, ποια είναι η δική μας εθνική στρατηγική για να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που είναι αδιαπραγμάτευτα και για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Δυστυχώς ο πρωθυπουργός αγνόησε τις εκκλήσεις για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Αν είχαμε κάνει αυτό το βήμα και είχαμε χαράξει τη δική μας εθνική στρατηγική και είχαμε συναποφασίσει τα επόμενα βήματα θα ήμασταν πιο ισχυροί γιατί θα δείχναμε αποφασιστικότητα απέναντι στην Τουρκία και στις προσκλήσεις και απέναντι στην Ευρώπη που δεν πρέπει να μένει αμέτοχη. Τα σύνορά μας δεν είναι μόνο ελληνικά και η Ευρώπη πρέπει να πάρει θέση.