Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαρθρωτικές τροπολογίες από τον Βασίλη Κεγκέρογλου στο Ν/Σ του Υπουργείου Άμυνας

Published

on

Διαρθρωτικές τροπολογίες επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο:  «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις»

Θέμα: «Επίλυση του ιεραρχικού προβλήματος που αφορά τους Αποφοίτους ΑΣΣΥ του ν. 2439/96 με την ψήφιση του Άρθρου 32 του ν. 4609/19»

Αιτιολογική Έκθεση

Μετά το ν. 2439/96 και την εφαρμογή των διατάξεων του ν.3883/10, αν και τροποποιήθηκε προς το χειρότερο η βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ, σε σχέση με την εξελικτική πορεία που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος Ιεραρχίας και Εξέλιξης, ν.2439/96, εντούτοις υπήρχε ιεραρχική ομαλότητα μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών προέλευσης των Αξιωματικών των ΕΔ.

Advertisement

Με την εφαρμογή του άρθρου 32 (παράγραφος 1) του Ν.4609/19, παρατηρήθηκε ότι προέκυψαν προβλήματα ιεραρχικής φύσεως (διασάλευση της αρχαιότητας) και άνισης μεταχείρισης μεταξύ δύο κατηγοριών στρατιωτικών, αυτής των Αξιωματικών Αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και εκείνης των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του Ν.Δ.445/74 (Α’ 160) καθώς και των μονιμοποιηθεισών Εθελοντριών του ν.705/77 (Α’ 279).

Να σημειωθεί ότι στις Σχολές Υπαξιωματικών των ΕΔ, από το 1992 και μετά, η εισαγωγή των σπουδαστών γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι Σχολές εντάχθηκαν με το ν.2319/01 στην Ανώτερη Εκπαίδευση, με το ν.4361/16 αναγνωρίστηκαν ως απόφοιτοι Ανώτερης Στρατιωτικής Σχόλης όλοι οι αποφοιτήσαντες των υπόψη Σχολών. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε εκ νέου ότι οι Σχολές έχουν γίνει τριετούς φοίτησης. Συνεπεία αυτού, η βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων πρέπει να είναι ανάλογη του πραγματικού και νομικά κατοχυρωμένου μορφωτικού τους επιπέδου.

Κατόπιν των ανωτέρω, επιβάλλεται και είναι ηθικά ορθό, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να θεραπεύσει  και να αποκαταστήσει την ομαλότητα στο στράτευμα χωρίς τη δημιουργία εκ νέου προβλημάτων. Απαιτείται λοιπόν να προβεί στη ρύθμιση της προ πορείας των βαθμολογικών προαγωγών Αξιωματικών προερχόμενων από ΑΣΣΥ, ενταγμένων στην Ανώτερη Εκπαίδευση, σε σχέση με Αξιωματικούς προερχόμενους από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του N.445/1974 (Α’160) και μονιμοποιηθεισών Εθελοντριών του N.705/1977 (Α’279) Μέσης Εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου, προτείνεται να συμπληρωθεί σχετική διάταξη στο άρθρο 37 του ν.4494/2017.

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2023

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο:  «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», προστίθεται νέα παράγραφος (υπ’ αριθμ. 2) στο άρθρο 37 του ν.4494/2017, ως εξής:

Advertisement

«Άρθρο 37

«2. Οι εν ενεργεία Αξιωματικοί που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για τους οποίους ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11 πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996 (Α΄ 134) και συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2015, κρίνονται για προαγωγή στον επόμενο βαθμό, με τη συμπλήρωση του ελάχιστου απαραίτητου χρόνου παραμονής της παραγράφου 1.δ του άρθρου 5 του ν.2439/1996 και εάν κριθούν προακτέοι, προάγονται ανεξαρτήτως της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων. Για τους αξιωματικούς, που αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών.».

Ο προτείνων Βουλευτής

Βασίλης Κεγκέρογλου

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο:  «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις»

Advertisement

Θέμα: «Βαθμολογική Αποκατάσταση Αξιωματικών Αποφοίτων ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων (Ελαφράς Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Γραφείου)»

Αιτιολογική Έκθεση

Με την ψήφιση του ν.3883/10, παραδόξως και αναίτια ΜΟΝΟ στους Αποφοίτους ΑΣΣΥ σταματάει η βαθμολογική εξέλιξή τους στο βαθμό του Υπολοχαγού για τους Ελαφράς Υπηρεσίας (ΕΥ) και Λοχαγού για τους Υπηρεσίας Γραφείου (ΥΓ). Για όλους τους άλλους θεσμούς (ΑΣΕΙ, ΕΜΘ, ΕΠΟΠ) δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση των εν λόγω κατηγοριών (ΕΥ, ΥΓ) ενώ η διαφοροποίηση αυτών, σε σύγκριση από τους υπόλοιπους υγιής συναδέλφους τους, από τον καταλυτικό βαθμό είναι σημαντικά μικρότερη. Συγκεκριμένα, με τη διάταξη της παρ. ε του άρθρου του προαναφερθέντος νόμου, οι καταληκτικοί βαθμοί για τους αποφοίτους ΑΣΕΙ είναι Ταξίαρχου υπηρεσίας γραφείου, Συνταγματάρχη ελαφράς υπηρεσίας. Μάλιστα, με το άρθρο 47 του υπόψη νομοσχέδιου δίνονται άλλοι τρεις βαθμοί στους συνάδερφους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) μη εξαιρώντας τους Ειδικών Καταστάσεων και ορθά το κάνει. Εν κατακλείδι, με την υπόψη διάταξη δημιουργούνται ανισότητες υπηρεσιακής εξέλιξης και ιεραρχίας.

Ανισότητες δημιουργούνται ακόμη και εντός του θεσμού των Αξιωματικών, εκ των ΑΣΣΥ, διότι όποιος εντάχθηκε πριν την έναρξη ισχύος του ν.3883/2010 στην κατηγορία των Ειδικών Καταστάσεων (πχ λόγω ανίατης ή δυσίατης πάθησης), προάγεται στον καταληκτικό βαθμό του Αντισυνταγματάρχη ή Συνταγματάρχη για όσους εντάσσονται στις διατάξεις του ν.2439/96, ενώ με τα ίδια προσόντα, ίδια έτη υπηρεσίας, αντίστοιχος Αξιωματικός εξ ΑΣΣΥ, που η «μοίρα» του επιφύλαξε να πάσχει από ανίατη ή δυσίατη ασθένεια, μετά την έκδοση του ν.3883/10, λαμβάνει τον βαθμό του Υπολοχαγού για τους Ελαφράς Υπηρεσίας ή του Λοχαγού για τους Υπηρεσίας Γραφείου.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αδικία όσον αφορά στην ιεραρχία του στρατεύματος, καθόσον με την εφαρμογή του άρθρου 23 του Ν.3883/2010, δύναται Αξιωματικός εξ ΑΣΣΥ των Ειδικών Καταστάσεων ο οποίος εντάχθηκε στις Ειδικές κατηγορίες πριν την έναρξη του νόμου, να προαχθεί έως τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη ή Συνταγματάρχη και να  είναι ανώτερος ενός Αξκού εξ ΑΣΣΥ που εντάχθηκε στις Ειδικές κατηγορίες μετά την έναρξη του νόμου, ο οποίος θα εξελιχθεί μέχρι τον βαθμό του Υπολοχαγού, παρότι δύναται να είναι παλαιότερης κλάσεως και να ήταν στην επετηρίδα αρχαιότερος.

Να σημειωθεί ότι με την υπ’ αριθμ. 1578/2021 Απόφαση του Εφετείου Αθηνών δικαιώθηκαν όσοι προσέφυγαν στα δικαστήρια, ακυρώνοντας το Προεδρικό Διάταγμα που τους έκρινε διατηρητέους στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας του άρθρου 23 του ν.3883/2010.

Επειδή  πρέπει εντός του στρατεύματος να υπάρχει ίδια αντιμετώπιση του προσωπικού και να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις, πόσο μάλιστα σε προσωπικό εντός του ίδιου θεσμού (αποφοίτων ΑΣΣΥ), εκτιμάται ότι πρέπει και οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ ειδικών καταστάσεων (ΕΥ, ΥΓ) να αποκατασταθούν βαθμολογικά κατ’ αναλογία των υπολοίπων κατηγοριών στελεχών.

Advertisement

Ως εκ τούτου, προτείνεται να τροποποιηθούν οι διατάξεις των περιπτώσεων (4) και (5) της παρ. ε του άρθρου 23 του ν.3883/10 προς κάλυψη του υπόψη θέματος.

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2023

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο:  «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», τροποποιούνται οι περιπτώσεις (4) και (5) της παρ. ε του άρθρου 23 του ν.3883/10, ως εξής:

«Άρθρο 23

Καταληκτικοί βαθμοί

ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:

Advertisement

(4) Ταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.

(5) Λοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.

Ο προτείνων Βουλευτής

Βασίλης Κεγκέρογλου

Advertisement