ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελένη Βατσινά: “Το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα που δεν έκανε πολιτικό παιχνίδι πάνω στην ψήφο των αποδήμων Ελλήνων”
Στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου σχετικά με την «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» τοποθετήθηκε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο Ηράκλειο, Ελένη Βατσίνα.
Η τοποθέτηση της:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε αυτό το Βήμα και είναι πραγματικά πολύ μεγάλη τιμή για εμένα να εκπροσωπώ τους συμπολίτες μου τους Ηρακλειώτες που με τίμησαν με την ψήφο τους.
Έμελλε, όμως, την πρώτη φορά που μιλώ ενώπιόν σας να βιώνουμε μια συνεχιζόμενη εθνική τραγωδία, γιατί σε τραγωδία εξελίσσεται η κατάσταση που η χώρα μας βιώνει εδώ και μέρες, καθώς συγκλονίζεται από τις πυρκαγιές. Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, σε αυτήν την πρώτη ομιλία μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να μην αναφερθώ σε όλα όσα εκτυλίσσονται στη χώρα μας και τα οποία παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα, την ώρα που συμπολίτες μας εκκενώνουν σπίτια και οικισμούς, αγωνιώντας για την ίδια τους τη ζωή, αλλά και για τις περιουσίες τους. Μαθαίνουμε ότι πτήσεις από το εξωτερικό προς τη Ρόδο ακυρώνονται, οικισμοί εκκενώνονται. Ήδη μετράμε και καμένα σπίτια και τα πύρινα μέτωπα δεν τελειώνουν. Η Κέρκυρα φλέγεται επίσης, η Αχαΐα, η Κάρυστος.
Αυτός ο όλεθρος, που δυστυχώς κινδυνεύει να καταστεί καλοκαιρινή ρουτίνα, πρέπει να λάβει ένα τέλος. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτό και δεν θα συμβιβαστούμε αν επενδύσουμε σοβαρά στην πρόληψη και στην οργάνωση πριν συμβεί το κακό, γιατί οι μνήμες από το Μάτι είναι ακόμα νωπές. Είναι κρίσιμο το ότι έχουμε ανθρώπινο δυναμικό στο Πυροσβεστικό Σώμα που με αυταπάρνηση ρίχνεται στη μάχη, παρά τις σοβαρές ελλείψεις στις υπηρεσίες πυροσβεστικής και μάλιστα με δεδομένη την περαιτέρω αποδυνάμωση του Σώματος, καθώς θεωρήθηκε η καλύτερη λύση άνδρες της Πυροσβεστικής να ενισχύουν το ΕΚΑΒ. Όσα μπράβο κι αν πούμε, δεν αρκούν. Όσο κι αν χειροκροτήσουμε αυτούς τους πραγματικούς ήρωες, δεν αρκεί, εάν η Κυβέρνηση δεν δείξει αναγνώριση στο έργο τους στην πράξη. Και φυσικά κρίσιμη είναι η συνδρομή των ντόπιων που με κάθε τρόπο βοηθούν το έργο της κατάσβεσης. Δεν θα έπρεπε, όμως, να είναι έτσι. Δεν είναι δυνατόν σε κανένα οργανωμένο κράτος το φορτίο της κατάσβεσης των πυρκαγιών να πέφτει και στις πλάτες των απλών πολιτών. Πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα δραστικά, να μην υπάρχει καμία ανοχή, αλλά αντιθέτως να εξαντλείται η αυστηρότητα που ο νόμος προβλέπει για τους υπαίτιους των πυρκαγιών. Η χώρα μας έχει υποφέρει ήδη πολύ και τα προηγούμενα χρόνια και φέτος οι συνέπειες είναι καταστροφικές σε πολλαπλά επίπεδα και είναι πραγματικά εξοργιστικό το να παρακολουθούμε κόσμο να μεταφέρεται όπως-όπως ακόμη και μέσα σε καρότσες, να βλέπουμε και πράσινο και περιουσίες να παραδίδονται στις φλόγες.
Έρχομαι τώρα στο θέμα της ψήφου των αποδήμων που συζητάμε. Θέλω να τονίσω πως είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τον ελληνισμό, αλλά και για το Κοινοβούλιο, αλλά θέλω και να υπενθυμίσω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ψήφος των αποδήμων απασχολεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μάλιστα, ενώ το 2019 η ψήφος των εκτός επικράτειας Ελλήνων θεσμοθετήθηκε, οι λεγόμενοι «κόφτες» έβαζαν εμπόδια στους ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν στο εξωτερικό. Οι ίδιοι άνθρωποι, αν έρχονταν στην Ελλάδα, μπορούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς κανένα πρόβλημα. Ήταν, λοιπόν, παράδοξος ένας νόμος που εξαναγκάζει τον Έλληνα του εξωτερικού να ξοδέψει χρήματα, να αλλάξει την εργασιακή του ρουτίνα ενδεχομένως για να μπορέσει να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα και να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί ως Έλληνας πολίτης. Είναι κατ’ εμέ αδιανόητο το οικονομικό κόστος ή η δυσκολία μετακίνησης να αποτελούν αντικίνητρα για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Θα μπορούσαν συνεπώς οι περιορισμοί και κάθε εμπόδιο, που τελικά λειτούργησαν αποτρεπτικά ως προς την ψήφο των αποδήμων, να μην υπήρχαν ήδη από το 2019 με τον πρώτο νόμο.
Έτσι, σήμερα επανερχόμαστε για να άρουμε περιορισμούς που δεν παρέχουν διασφαλίσεις, αλλά δημιουργούν απροθυμία και αποχή των αποδήμων από την κάλπη. Η μικρή συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου οφείλεται φυσικά σε ένα βαθμό στις περιοριστικές ρυθμίσεις του νόμου, αλλά όχι μόνο σε αυτές, καθώς κατεγράφησαν και καθυστερήσεις και αστοχίες από την πλευρά της Κυβέρνησης όσον αφορά στην ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού.
Δεν είναι κανένας άλλος ο λόγος που καθορίζει τη στάση του το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, παρά μόνο λόγοι ουσίας, δημοκρατίας και αρχών, γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι πρέπει θεσμοθετημένα και διασφαλισμένα να έχουν φωνή χωρίς εμπόδια οι εκτός επικρατείας Έλληνες. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να μπορούν να ψηφίσουν απ’ όπου κι αν βρίσκονται, σε κάθε γωνιά του κόσμου οι Έλληνες που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό μη βλέποντας επαγγελματικό μέλλον στη χώρα μας, τα θύματα αυτού που τείνει να ονομάζεται brain drain.
To ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που εξαρχής ήταν ξεκάθαρο υπέρ της άρσης στους περιορισμούς για τους οποίους μιλάμε σήμερα, όπως επίσης ήταν και το κόμμα που δεν έκανε πολιτικό παιχνίδι πάνω στην ψήφο των αποδήμων Ελλήνων. Η διευκόλυνση στην ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού είναι θέμα αρχής για εμάς, δεν είναι επικοινωνιακό ή συγκυριακό θέμα.
Παραμένει ωστόσο το ερώτημα πόσοι είναι οι ομογενείς του εξωτερικού στους οποίους αφορούν οι σχετικές διατάξεις, πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι εκλογείς στους εκλογικούς καταλόγους εκτός επικράτειας. Θα ήταν σκόπιμο να ξεκινούσαμε με μια διαδικασία απογραφής της ομογένειας και μια εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων του εξωτερικού και κατόπιν σε διαβούλευση με τα κόμματα, κάτι που δεν έχει γίνει ως σήμερα, να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική για την ομογένεια, με εθνικό στόχο την επανασύνδεση των αποδήμων με τη χώρα μας.
Απέναντι στους ανθρώπους που ζουν σε κάθε γωνιά του κόσμου, Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς που οι οικογένειές τους παλεύουν να διατηρήσουν τους δεσμούς με την πατρίδα, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος των αποδήμων που είναι άνθρωποι που έφυγαν από τη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης, που δεν έβρισκαν δουλειά ή έφυγαν αναζητώντας την αξιοκρατία για την οποία ακόμη στην Ελλάδα αγωνιζόμαστε, απέναντι σε όλους εκείνους έχουμε χρέος να σταθούμε στο ύψος της ευθύνης την οποία απαιτούν για να διαδραματίσουν ρόλο και να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Οφείλουμε, λοιπόν, να καταρτίσουμε ένα εθνικό σχέδιο για να καταφέρουμε πράγματι με ουσία και όχι με το φαίνεσθαι τη σύνδεση των αποδήμων με τη χώρα μας ή τη διατήρηση της σύνδεσης για κάποιους ή ακόμη και την επίτευξη της επανασύνδεσης για κάποιους άλλους που λείπουν για χρόνια από την Ελλάδα.
Αυτό είναι το δικό μας όραμα, όραμα εθνικό, υπερβατικό και υπερκομματικό, όπως αντίστοιχα δικό μας όραμα είναι και ο διαρκής αγώνας για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, για μια κοινωνία και μια πολιτεία ανοικτή και συγκριτική. Εμείς τα οράματά μας τα υπηρετούμε με συνέπεια και ευθύνη και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.