ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιχείρηση “υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης” από την κυβέρνηση – “Μέτωπο” με την κοινωνία άνοιξαν οι δηλώσεις Λιβάνιου
Συνέντευξη στον Real FM και τους δημοσιογράφους Τέρενς Κουίκ και Πόπη Χατζηδημητρίου παραχώρησε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.
Αναφερόμενος στη σφράγιση του νυχτερινού κλαμπ στη λεωφόρο Βουλιαγμένης από τον Δήμο Αθηναίων, ο Χάρης Δούκας ξεκαθάρισε: «Η σφράγιση δεν έχει γίνει σε λάθος μαγαζί. Το σωστό μαγαζί σφραγίσαμε, αλλά ένα υπηρεσιακό έγγραφο, έγραφε λάθος αριθμό, αλλά έγινε ορθή επανάληψη. Αυτό το μαγαζί που είδαμε όλοι live ήταν το σωστό μαγαζί, το οποίο παραμένει ακόμα σφραγισμένο.
Θυμίζω ότι για 3-4 μέρες, από το Σάββατο μέχρι την Τετάρτη που εμείς πήραμε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρχε μια αμηχανία από την κυβέρνηση, για το ποιος ήταν υπεύθυνος να κάνει ελέγχους, εάν ήταν το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη… Θυμίζω ότι η ΕΛ.ΑΣ είχε πάει αλλά δεν το είχε σφραγίσει. Γι’ αυτό και εμείς αποφασίσαμε να πάρουμε την πρωτοβουλία, και με νόμιμο τρόπο ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, να λάβουμε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιου για την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του. Εμείς κάνουμε συνέχεια ελέγχους, όχι όμως για ποτά, αλλά για ηχορύπανση και τραπεζοκαθίσματα, και αυτά κλείνουν για 10-20 μέρες και μετά ξανανοίγουν. Η οριστική ανάκληση είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Εδώ μιλάμε για μία συνθήκη που είναι, επίσης, πάρα πολύ σύνθετη και διαφορετική. Το μαγαζί σέρβιρε ποτά σε ανήλικα παιδιά. Θα έπρεπε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, να έχει σφραγιστεί το μαγαζί την ίδια στιγμή και να μην μπορεί να ξανανοίξει».
Αναφερόμενος στην παρατεταμένη ξηρασία που παρατηρείται και έχει συνέπειες στη βλάστηση των λόφων της Αθήνας, υπογράμμισε: «Η ξηρασία είναι γεγονός και είναι ένα πρόβλημα το οποίο το ζούμε καθημερινά, στον Φιλοπάππου και στον Λυκαβηττό. Εμείς συνεχίζουμε τις δενδροφυτεύσεις, και η Διεύθυνση Πρασίνου ξεκινάει ειδικές διαδικασίες για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή τη δυσκολία. Πάμε με κάποιες υδροφόρες σε κάποια από τα σημεία που μπορούμε ακόμα να σώσουμε τα δέντρα και κάνουμε προσπάθεια. Όμως, πρέπει να δούμε συνολικά πώς θα θωρακίσουμε τις πόλεις με πάρα πολλές νέες δενδροφυτεύσεις, σωστές και οργανωμένες. Στον Δήμο της Αθήνας, έχουμε ήδη βάλει περίπου 4000 δέντρα, έχουμε και μία εφαρμογή που μπορεί κανείς να δει σε ποια σημεία φυτεύονται τα δέντρα. Έχουμε και ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για τους λόφους, το οποίο από τη νέα χρονιά θα υλοποιηθεί, αφού εξασφαλίσαμε την έγκριση του Υπουργείου και αφορά την ανάπλαση των λόφων. Θα προχωρήσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα».
Για τις αλλαγές που προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, για τις δημοτικές εκλογές, ο Δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε: «Παρουσιάστηκε ένα νέο εκλογικό σύστημα από τον Υπουργό, που ήταν ένα ψηφοδέλτιο πολλαπλών επιλογών, όπου μπορούσες να επιλέξεις τον πρώτο και τον δεύτερο, ταυτόχρονα. Αυτό, τι πρόβλημα δημιουργεί σε μία πρώτη ανάγνωση; Μπορεί να βγει Δήμαρχος κάποιος ο οποίος είναι δεύτερη επιλογή για την πλειοψηφία. Και αυτό είναι μία στρέβλωση. Δεύτερον, συνήθως οι διαδικασίες αυτές που έχουν συγκλίσεις, γίνονται μπροστά και καθαρά. Τι θέλω να πω; Ότι αν κάποιος θέλει ή τον άλφα ή τον βήτα, πρέπει να ξέρει γιατί αυτοί οι 2 είναι επιλογές του. Διότι, για παράδειγμα, στη δεύτερη Κυριακή γίνεται μια συζήτηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανάμεσα στους 2 υποψηφίους που έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο…
Θυμίζω ότι ο νόμος αυτός που εφαρμόζεται τώρα είναι ο νόμος Μητσοτάκη-Βορίδη, που έλεγαν ότι είναι μακράς πνοής. Τελικά, δεν ήταν τόσο μακράς πνοής, γιατί έρχονται γρήγορα να τον αλλάξουν. Τέτοιες αλλαγές χρειάζονται πολύ μεγάλες συνθέσεις».
Έκπληκτοι και οι δήμαρχοι
Δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που δηλώνουν έκπληκτοι από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Όχι μόνο προβληματίζονται αν είναι η πρόταση είναι εφαρμόσιμη καθώς οι πολλαπλές επιλογές υποψηφίων μπερδεύουν, τους ψηφοφόρους. Η κριτική είναι υπαρκτή και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για τους χρεοκοπημένους δήμους.
“Φουντώνει” η κόντρα Δημάρχων-Κυβέρνησης
Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά το άκαρπο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος όπου η κυβέρνηση αντί να δώσει πόρους και αρμοδιότητες στους δήμους, που ζητούν, τους υποσχέθηκε δημοτικές εκλογές ενός γύρου.
Η ΚΕΔΕ εδώ και τρεις μήνες ήταν συγκεκριμένη σε ότι αφορά τις θέσεις της και τις διεκδικήσεις της απέναντι στην κυβέρνηση. Μάλιστα όλα τα ζητήματα είχαν τεθεί στην συνάντηση που είχε η ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία επτά υπουργών, τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ που οι εργασίες του έληξαν το περασμένο Σάββατο οι δήμαρχοι της χώρας περιμέναν από τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και από τον πρωθυπουργό που τελικά δεν πήγε στην Ρόδο να ακούσουν προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα τους. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι δήμαρχοι στην ουσία σε ότι αφορά τα οικονομικά, τις προσλήψεις και την ενίσχυση των δήμων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους δεν πήραν τίποτα. Αντίθετα οι δήμαρχοι πήραν εξαγγελίες για κατάργηση του Β’ γύρου στις δημοτικές εκλογές, αυξήσεις στους μισθούς τους που εξομοιώθηκαν στο ύψος των μισθών των γγ των υπουργείων, το δικαίωμα να επιβάλλουν ένα νέο χαράτσι στα ακίνητα των πόλεων τους (Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης) και μελλοντικά να μπορούν να ελέγχουν τις χρήσεις στις πόλεις τους.
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες έφεραν δυσφορία και αυτό φάνηκε τόσο από τις τοποθετήσεις του προέδρου Λάζαρου Κυρίζογλου και του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα όσο και από το ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε το βράδι του Σαββάτου.
Ο κ. Κυρίζογλου, την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου είχε δηλώσει, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου ότι «για την Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί προτεραιότητα η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αφού οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2028. Για μας πρέπει να προταχθούν τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων, η χρηματοδότηση των δήμων, η ενίσχυση με νέο προσωπικό, η προώθηση της ψηφιοποίησης».