ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ.Καμίνης: Η κυβέρνηση αντιστρέφει τη συνταγματική ιεραρχία
Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση αντιστρέφει τη συνταγματική ιεραρχία, όπου το ιδιωτικό απόρρητο προστατεύεται απόλυτα, διατύπωσε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Γιώργος Καμίνης από το βήμα της Ολομέλειας, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» και προέβλεψε ότι η διάταξη για την εκ των υστέρων γνωστοποίηση στον θιγόμενο, η οποία όπως είπε, «δεν στέκεται», θα προκαλέσει καταδικαστικές αποφάσεις από το Δικαστήριο του Στρασβούργου σε βάρος της χώρας μας.
«Ενώ το απόρρητο θα έπρεπε ως “απολύτως απαραβίαστο” να τυγχάνει μιας πολύ ενισχυμένης προστασίας από την ίδια την Κυβέρνηση, βλέπουμε η Κυβέρνηση με την συμπεριφορά της αυτή, να μας εξοικειώνει με το αίσθημα πως ό,τι και να κάνουμε είναι μάταιο, ότι είμαστε εντελώς απροστάτευτοι και αυτό που είναι ακόμα χειρότερο: Μπορεί να έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία να μας παρακολουθεί διαρκώς», τονίζοντας πως δεν πρόκειται για κινδυνολογία αλλά για έναν «απολύτως υπαρκτό κίνδυνο».
Καταλήγοντας πως «ακριβώς αυτή η συμπεριφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η άρνησή της να δεχθεί να ριχτεί φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ουσιαστικά πλήττει το βασικό αγαθό που προστατεύει το άρθρο 19, το δικαίωμα του πολίτη να επικοινωνεί αμέριμνος. Να μπορούμε να κινούμαστε στον ιδιωτικό μας βίο και να επικοινωνούμε εμπιστευτικά με μια αίσθηση αμεριμνησίας, ότι δηλαδή τα λόγια που εκφέρουμε, οι πράξεις μας, η συμπεριφορά μας γενικότερα δεν θα έρθει μια στιγμή που θα προσλάβουν απειλητική χροιά χρησιμοποιούμενα εναντίον μας».
ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
Η Κυβέρνηση συλλαμβάνεται ψευδόμενη επανειλημμένα και μας καταθέτει ένα νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά δεν διασφαλίζει τίποτα.
Αν είχε την ευαισθησία να προστατεύσει το απόρρητο της επικοινωνίας δεν θα έπρεπε να μας έχει φέρει το άρθρο 87 του Νόμου 4790 που απέκλεισε τη δυνατότητα του θιγομένου να πληροφορηθεί το γεγονός της παρακολούθησης. Διάταξη που ούτως ή άλλως δεν στέκεται, γιατί ουσιαστικά παραβιάζει στον πυρήνα του το δικαίωμα δικαστικής προστασίας.
Αν η Κυβέρνηση ήθελε να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση, δεν θα είχε αντιτάξει επανειλημμένα το κρατικό απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αντιστρέφετε τη συνταγματική ιεραρχία όπου το ιδιωτικό απόρρητο προστατεύεται απόλυτα, όπως λέει το άρθρο 19, και μόνο για εξαιρετικούς λόγους μπορεί αυτό να αρθεί για λόγους κρατικής ασφάλειας.
Η κυβέρνηση μάς προτείνει σήμερα να εγκρίνουμε ένα νομοσχέδιο που δεν θέτει καν έναν φραγμό στο όριο των παρακολουθήσεων, στον αριθμό τους.
Η διάταξη για την εκ των υστέρων γνωστοποίηση δεν μπορεί να σταθεί και θα έχουμε νομολογία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου επ’ αυτού.
Με τη συστηματική άρνηση της Κυβέρνησης να ρίξει φως σε αυτή την υπόθεση φοβάμαι πως διαπράττει ένα πολύ σοβαρό ολίσθημα μακροπρόθεσμα.
Με αυτόν τον απόλυτο κυνισμό, έρχεται ουσιαστικά και μας εξοικειώνει με την αίσθηση ότι ό,τι και να κάνουμε είναι μάταιο, ότι είμαστε εντελώς απροστάτευτοι και αυτό που είναι ακόμα χειρότερο: Μπορεί να έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία να μας παρακολουθεί διαρκώς.
Αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Είναι ένας απολύτως υπαρκτός κίνδυνος. Και ακριβώς αυτή η συμπεριφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτή η άρνησή της να δεχθεί να ριχτεί φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων ουσιαστικά πλήττει το βασικό αγαθό που προστατεύει το άρθρο 19, την αμεριμνησία του πολίτη. Να μπορούμε να κινούμαστε στον ιδιωτικό μας βίο και να επικοινωνούμε εμπιστευτικά με μια αίσθηση αμεριμνησίας ότι τα λόγια που εκφέρουμε, η πράξη μας, η συμπεριφορά μας δεν θα έρθει κάποτε μια στιγμή που θα προσλάβουν απειλητική χροιά, να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας.
Αυτό το αγαθό προστατεύει το άρθρο 19 και αυτό ακριβώς το ύψιστο αγαθό έρχεται η Κυβέρνηση και το υπονομεύει με τη συμπεριφορά της.