ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ.Παπανδρέου: Απαιτείται αλλαγή φιλοσοφίας και άμεση παρέμβαση στην οικονομία.
Ο χαιρετισμός του πρώην Πρωθυπουργού και Βουλευτή Αχαΐας, Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με θέμα: ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ – ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Συντρόφισσες, Σύντροφοι,
Φίλες, Φίλοι,
Αγαπητέ Μιχάλη,
Η σημερινή εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής αφορά μερικά από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.
Πλειστηριασμοί, Κόκκινα Δάνεια, Προστασία Πρώτης Κατοικίας και οι προτεινόμενες λύσεις από την Παράταξή μας, δεν μπορεί παρά να αποτελούν προτεραιότητα.
Πριν μερικές μέρες είχα την ευκαιρία να συζητήσω τα θέματα αυτά με τη Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, όπως και πρόσφατα με τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων και του Ο.Β.Ε.Σ.Ν.Α., σε συνδυασμό με τα θέματα της ακρίβειας, του ενεργειακού κόστους και των ζητημάτων ανάπτυξης. Είναι εύλογη η ανησυχία απέναντι στην ανυπαρξία της απαραίτητης πολιτικής βούλησης, η οποία με μαθηματική βεβαιότητα οδηγεί σε αναγκαστική παύση της μικρομεσαίας επιχείρησης. Τα χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία οξύνουν το ήδη διογκωμένο πρόβλημα.
Συντρόφισσες, σύντροφοι,
Διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ με τις ιδέες, τις παρεμβάσεις και τις κυβερνητικές πολιτικές που εφάρμοσε, έθεσε ως προτεραιότητα την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των ανισοτήτων. Την ενίσχυση των μη προνομιούχων. Την ανάδειξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και του συνεταιριστικού κινήματος ως βασικών αναπτυξιακών πυλώνων για τη χώρα. Πάντα με προοδευτικό και κοινωνικό πρόσημο.
Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνησή μας το 2009 – 2011, με στοχευμένες κινήσεις, δημιούργησε το απαιτούμενο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ακόμα και σε εκείνη την περίοδο της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα, ένεκα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης που υιοθέτησαν.
Ρυθμίστηκαν οφειλές επιχειρήσεων και δόθηκε η «δεύτερη ευκαιρία» στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιπλέον, υπήρξαν νομοθετικές παρεμβάσεις για διαφάνεια στις αποφάσεις και πάταξη της σπατάλης στο Δημόσιο. Έτσι οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου μειώθηκαν σημαντικά και καταργήθηκαν όλες οι παχυλά αμειβόμενες επιτροπές. Συστάθηκε ο νόμος ασπίδας του 3869/2010 για χιλιάδες νοικοκυριά. Ένα νομοσχέδιο που αποτέλεσε δίχτυ προστασίας για χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπέρογκα χρέη. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία προστάτευσε την πρώτη κατοικία του αδύναμου πολίτη.
Και τώρα όμως, με την πλέον πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την προστασία των δανειοληπτών των δανείων σε ελβετικό φράγκο, επιδιώξαμε να αποδοθεί μια πιο δίκαιη και ισόρροπη κατανομή κινδύνου, απέναντι στην εφαρμογή μιας συναλλαγματικής ισοτιμίας που διογκώνει δυσανάλογα και πέρα από κάθε λογική την οφειλή του δανειολήπτη.
Με όρους δικαιοσύνης απαιτήσαμε να διασφαλιστούν ρυθμίσεις που δεν θίγουν τις αξιώσεις και τα δικαιώματα του κάθε δανειολήπτη, είτε πρόκειται για ιδιώτη είτε για επιχείρηση, ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση των δανείων, κάθε νοικοκυριού, κάθε μικρής επιχείρησης κάθε πολίτη ανεξαιρέτως.
Το θέμα της κατοικίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μιας χώρας, αλλά ταυτόχρονα είναι και ζήτημα μέγιστης ευαισθησίας που απαιτεί κοινωνική ενσυναίσθηση. Στον αντίποδα των όσων πετύχαμε κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων, σήμερα έχουμε τους “ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς”. Οι διαθέσεις με τον νέο πτωχευτικό νόμο του 4738/2020, είναι πλέον επιθετικές.
Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα της νομοθετικής ρύθμισης χωρίς η επιχείρηση να βρίσκεται στο στόχαστρο της κερδοσκοπίας. Υπάρχουν λύσεις που θα μπορούσαν να έχουν υιοθετηθεί. Με προβάδισμα στον επιχειρηματία και όχι λύσεις συντηρητικές που οδηγούν στην αρπαγή της περιουσίας του δανειολήπτη επιχειρηματία. Η Εθνική πολιτική έχει μεγάλη ευθύνη. Η Κοινοβουλευτική στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης είναι επιβεβλημένη.
Επί των ημερών μας, υπήρχε η πολιτική βούληση να σωθεί αφενός η χώρα και αφετέρου το τίμημα να είναι όσο το δυνατό μικρότερο για τους μη έχοντες, για τους μη προνομιούχους. Κάτι που δυστυχώς για την Ελληνική κοινωνία δεν συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια έως και σήμερα. Αποτέλεσμα; Αφενός μεν η χώρα να μείνει σε πολιτικές σκληρής εποπτείας για πολύ περισσότερα χρόνια από άλλες χώρες και αφετέρου οι κοινωνικές ανισότητες να αυξάνονται συνεχώς. Προς όφελος των κατεχόντων. Των μεταπρατών. Εκείνων των συστημάτων εξουσίας που οδήγησαν τη χώρα, τον Ελληνικό λαό και κυρίως τους μη προνομιούχους σε πρωτοφανή οικονομική δυσχέρεια.
Σήμερα, η χώρα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει εκείνες τις πολιτικές που θα την οδηγήσουν εκ νέου σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά. Διαμορφώνοντας μαζί με την κοινωνία ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο μετάβασης στο νέο βιώσιμο και πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο και στην ψηφιακή εποχή. Αξιοποιώντας με διαφάνεια τους νέους κοινοτικούς πόρους αλλά και τις νέες ισορροπίες και τις νέες αντιλήψεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δείχνει πλέον ότι αρχίζει να κατανοεί την απαίτηση για κοινή δράση και παρεμβάσεις. Δημιουργώντας πολιτικές που θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, για αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.
Με τη νομοθετική πρωτοβουλία του Ν. 3869/2010 προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία του αδύναμου πολίτη. Σήμερα χρειάζεται ένα νέο ολοκληρωμένο πλέγμα προστασίας από τους πλειστηριασμούς.
Αξιοποιώντας με τον πλέον διάφανο τρόπο διεθνείς βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Ενός προβλήματος που όχι μόνο δεν φαίνεται να επιλύεται, αλλά αντιθέτως να οξύνεται και επιπλέον να αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η αδιαφάνεια που επικρατεί.
Αλλά από την άλλη, και η διαφορετική και μεροληπτική αντιμετώπιση των «μεγάλων». Για αυτό είχαμε καταψηφίσει τον νόμο για τον Πτωχευτικό-εξωδικαστικό συμβιβασμό, γιατί ουσιαστικά ενισχύει τις τραπεζικές πρακτικές, και οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Απόδειξη είναι ο ελάχιστος αριθμός των ολοκληρωμένων αιτήσεων, σε σχέση με τον αριθμό που υπέβαλαν αίτηση ένταξης.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Γνωρίζετε όλοι τις τελευταίες εξελίξεις με το σκάνδαλο «Πάτση».
Ας σκεφτούμε όλοι πότε έγινε η Διαύγεια, πότε νομοθετήθηκε ο οικονομικός εισαγγελέας, πότε έγινε πράξη το ασυμβίβαστο του βουλευτή με τις offshore εταιρείες και θα καταλάβουμε γιατί πολεμήθηκε τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Πιστεύω ότι υπάρχει μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα, και απαιτείται άμεση και καθοριστική παρέμβαση.
Γιατί τόσο αυτή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ αντιμετώπισαν με ψέματα και υποκρισία το δικό μας νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άφησαν την κατοικία στο έλεος των funds. Να μπει ένα φρένο στην ασυδοσία των εταιρειών διαχείρισης δανείων που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, με αδιαφάνεια και χωρίς δικαιοδοσία. Η πρόσφατη νομολογία των δικαστηρίων ανοίγει δρόμους για να προχωρήσουν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Φίλες και φίλοι,
Βιώνουμε απανωτές κρίσεις και την απειλή της φτωχοποίησης. Απαιτείται αλλαγή φιλοσοφίας και άμεση παρέμβαση στην οικονομία.
Εταιρείες και αγορά δεν θα δώσουν λύσεις.
Εθνικό στοίχημα πρέπει να είναι η ενεργειακή και διατροφική ασφάλεια.
Η προστασία των αδυνάτων.
Η βελτίωση των οικονομικών της χώρας, αφού η γενικότερη προβληματική εικόνα που επικρατεί στα δημόσια οικονομικά, με το χρέος να φτάνει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να εκτινάσσεται, θυμίζει τις δραματικές μέρες του 2009.
Η διαφανής και στοχευμένη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με όρους βιώσιμου μέλλοντος και όχι με γνώμονα τις πελατειακές ανάγκες της κυβέρνησης.
Αυτά είναι τα σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τους Έλληνες και τη χώρα, και δυστυχώς, δεν έχουν την κυρίαρχη θέση που τους πρέπει στον δημόσιο διάλογο, παρά μόνο αποσπασματικά.
Και σε αυτά τα ζητήματα οφείλουμε να δώσουμε προοδευτικές απαντήσεις. Με πρόσημο. Και με διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς. Με τους πολίτες.
Σας ευχαριστώ.