ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί “πάγωσε” η Ευρώπη με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ; Οι εξελίξεις ξεκινούν από τη Γερμανία
Γράφει ο Γαβρής Άγγελος
Σήμερα ο Όρμπαν θα φορέσει τα… καλά του και θα υποδεχτεί τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Βουδαπέστη, όπου 7 και 8 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και η Σύνοδος του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μόλις 24 ώρες μετά την εκλογή του “φίλου” του, όπως τον αποκάλεσε, Ντ. Τραμπ.
Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών αναμένεται να μονοπωλήσει τις συζητήσεις των ηγετών, ωστόσο θεωρείται δύσκολο στοίχημα να συμφωνηθεί ένας κοινός βηματισμός.
Ποιά είναι τα σημεία των δηλώσεων Τραμπ που ανησυχούν την Ευρώπη;
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει θέσεις που προκαλούν έντονη ανησυχία στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σχέση των ΗΠΑ με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ορισμένες από τις κύριες ανησυχίες περιλαμβάνουν τις διαρκείς απειλές του για αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, ένα σενάριο που θα άφηνε την Ευρώπη εκτεθειμένη σε στρατιωτικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, κυρίως έναντι της Ρωσίας. Ο Τραμπ είχε, μάλιστα, προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οι ΗΠΑ ίσως να μην παρέμβουν σε περίπτωση που η Ευρώπη βρεθεί αντιμέτωπη με στρατιωτική επίθεση, κάτι που θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των Ευρωπαίων συμμάχων τους
.Επιπλέον, οι πολιτικές του Τραμπ για «οικονομικό εθνικισμό» και δασμούς απειλούν να αποσταθεροποιήσουν τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις και να επιφέρουν αναταραχές στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ειδικά τα μέτρα προστατευτισμού που προωθεί, όπως δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα και αποκλεισμοί από αμερικανικές αγορές, θεωρούνται επιθετικά για τις χώρες της Ε.Ε., καθώς δημιουργούν αβεβαιότητα στις εμπορικές τους σχέσεις
.Τέλος, σε θέματα κλιματικής αλλαγής, ο Τραμπ έχει αποστασιοποιηθεί από τις παγκόσμιες προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων, αποσυρόμενος από τη Συμφωνία του Παρισιού, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα την Ε.Ε., καθώς η κλιματική συνεργασία με τις ΗΠΑ θεωρείται κρίσιμη. Οι θέσεις αυτές έχουν αναγκάσει την Ε.Ε. να εξετάσει στρατηγικές «αυτονομίας» και ενίσχυσης της δικής της άμυνας και ασφάλειας, σε περίπτωση επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη ξεκινούν από τη Γερμανία- Προς πρόωρες εθνικές εκλογές
Ο Όρμπαν – μαζί με έναν αυξανόμενο αριθμό Ευρωπαίων συμμάχων του – υπερασπίζεται μια ατζέντα εχθρική προς τους μετανάστες και την Ουκρανία και προσηλωμένη στις παραδοσιακές χριστιανικές οικογενειακές αξίες. Η νίκη του Τραμπ δίνει ώθηση σε εκείνες τις χώρες που επιδιώκουν να αντισταθούν στο κυρίαρχο ρεύμα της ΕΕ και να αποσπάσουν περισσότερες εξουσίες από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, τονίζει σε ανάλυσή του το Politico. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι αισθάνονται πως έχουν όλο και μεγαλύτερη πολιτική κάλυψη για να ανατρέψουν πολιτικές των Βρυξελλών: από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας έως τις πράσινες μεταρρυθμίσεις.
Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε χθες τους Ευρωπαίους να μην υιοθετήσουν τη στάση «καθένας για τον εαυτό του» μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας «συντονισμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής».
Στη Γερμανία, από την άλλη, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται εν μέσω μιας διογκούμενης κρίσης ηγεσίας, με τον κυβερνητικό συνασπισμό του να καταρρέει.
Χθες ο καγκελάριος ανακοίνωσε ότι μετά την αποχώρηση του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου. Εφόσον οι βουλευτές το αποφασίσουν, οι εκλογές θα μπορούσαν να διενεργηθούν το αργότερο στο τέλος Μαρτίου.
Το βράδυ της Τετάρτης μετά από κρίσιμες διαπραγματεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στην καγκελαρία ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τη συγκυβέρνηση.
Είχε προηγηθεί το κάλεσμα του Κρίστιαν Λιντνερ σε πρόωρες εκλογές, κάτι που απέρριψε ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελαριος Ολαφ Σολτς επικαλούμενος μεταξύ άλλων τη κρίσιμη και επικίνδυνη γεωπολιτικής κατάσταση μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και δεδομένης της κρίσης στη γερμανική οικονομία.
Η κρίση στους κόλπους της συγκυβέρνησης κορυφώθηκε με το 18σελιδο έγγραφο Λίντνερ για τον οικονομικό μετασχηματισμό της Γερμανίας, που αποτελούσε ουσιαστικά το «μανιφέστο» εξόδου από την κυβέρνηση.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς , του οποίοι η δημοτικότητα βρίσκεται στο ναδιρ, αντιδρώντας στις εξελίξεις ανακοίνωσε ότι μετά την αποχώρηση του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου.
Μακρόν και Σολτς φαίνεται να επιχειρούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους μετά την εκλογή Τραμπ. Χθες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν «να συνεργαστούν για μία περισσότερο ενωμένη και κυρίαρχη Ευρώπη».
Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι η εκλογή του Τραμπ πιθανώς θα επιδεινώσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Επισήμανε ότι οι πολιτικές του Τραμπ ευνοούν τον οικονομικό προστατευτισμό, θέτοντας εμπόδια στο ευρωπαϊκό εμπόριο, ενώ η αρνητική του στάση για την κλιματική αλλαγή και η προτίμησή του σε αυταρχικά καθεστώτα απειλούν τη σταθερότητα της Ε.Ε. Παράλληλα, ο Παπανδρέου τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενδυναμωθεί ως αυτόνομη δύναμη.