ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιώργος Αρβανιτίδης: “Ζητάμε ρήτρα βιώσιμης μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας”
Ομιλία Γιώργου Αρβανιτίδη Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης για το θέμα της Απολιγνιτοποίησης
Τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για την πορεία Απολιγνιτοποίησης και τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης παρουσίασε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος ενέργειας και περιβάλλοντος του κόμματος Γιώργος Αρβανιτίδης κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή.
Ο κ. Αρβανιτίδης υπενθύμισε, τρία στοιχεία για τα οποία η προοδευτική παράταξη, μίλησε πρώτη με τόλμη και θάρρος για το θέμα της Απολιγνιτοποίησης.
Στοιχείο πρώτο:
Το ΠΑΣΟΚ, 10 χρόνια πριν, ήταν το πρώτο κόμμα που μίλησε με τόλμη και θάρρος για «πράσινη ανάπτυξη» και θέλησε να συνδέσει αυτή την προοπτική με την ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας με το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ».
Καλωσορίζουμε όσους όψιμα ανακάλυψαν αυτές τις ιδέες.
Λέγαμε και λέμε ότι πρέπει να αλλάξουμε ενεργειακό μοντέλο και η Ελλάδα να καταστεί χώρα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε.
Στοιχείο δεύτερο:
Δυο φορές τους τελευταίους 6 μήνες έχουμε καταθέσει Τροπολογία για την ενίσχυση των λιγνιτικών περιοχών με 3,5% από τα έσοδα των εξορύξεων Υδρογονανθράκων καθώς και τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών μεταπτυχιακών και ερευνητικών προγραμμάτων στην νέα ενεργειακή οικονομία.
Δυο φορές η Κυβέρνηση, δεν την έκανε δεκτή, με την δικαιολογία ότι θα φέρει κάτι ….πιο ολοκληρωμένο το οποίο και ακόμα περιμένουμε.
Τρίτο στοιχείο:
Στο Κίνημα Αλλαγής, ήμασταν οι πρώτοι που πριν από ενάμισι χρόνο προσδιορίσαμε την μετάβαση, με περισσότερο ήπιο και σταδιακό τρόπο.
Και όσα λέγαμε τότε ισχύουν και σήμερα.
Εμείς ΔΕΝ βλέπουμε για ποιο λόγο θα πρέπει να κλείσουν όλοι οι σταθμοί μέχρι το 2023.
Είμασταν οι πρώτοι, και οι μόνοι, που από το 2018 στο «Ενεργειακό Διαβατήριο για το Μέλλον», όπως είχαμε ονομάσει τότε το σχέδιο μας, μιλήσαμε με αριθμούς, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν περίπου 200-300 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για τα επόμενα 15 χρόνια, με έμφαση σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Μεγαλόπολη.
Στην συνέχεια ο κ. Αρβανιτίδης κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για υιοθέτηση Ρήτρας Βιώσιμης Μετάβασης, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Πιστοί στο πλαίσιο πρωτοπορίας του Κινήματός μας καταθέτουμε την ιδέα της ΡΗΤΡΑΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης σημαίνει κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης ότι κάθε λιγνιτική μονάδα και σταθμός που θα αποσύρεται θα πρέπει πρώτα να υπολογίζεται η οικονομική, η κοινωνική και η περιβαλλοντική επίπτωση αυτής της κίνησης για την περιοχή.
Προτείνουμε δηλαδή, την αξιολόγηση κάθε απόσυρσης με βάση το συνολικό κόστος και όφελος για την οικονομία, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Με βάση αυτή τη Ρήτρα λοιπόν και με την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων και την γρήγορη ανάπτυξη κατά κύριο λόγο Α.Π.Ε. μπορεί να σχεδιαστεί ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.
Χωρίς κραδασμούς, χωρίς προχειρότητες, χωρίς βιασύνες και με ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών αυτών.
Με την κοινωνία και τους τοπικούς φορείς να συνδιαμορφώνουν αυτό το χρονοδιάγραμμα στην ομαλή μετάβαση και όχι με λύσεις που έρχονται απέξω και από πάνω».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε επίσης ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με την πώληση των λιγνιτικών θυγατρικών της ΔΕΗ σε ΜΕΛΙΤΗ και ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ απέτυχε και δυστυχώς η Ν.Δ. αντιμετωπίζει τις λιγνιτοφόρες περιοχές περίπου ως παράπλευρες απώλειες.
Ενώ έχει ανακοινώσει από τον Σεπτέμβρη του 2019 ότι κλείνει όλες τις λιγνιτικές μονάδες το 2023 και την Πτολεμαΐδα 5 το 2028, το σχέδιο μετάβασή τους στη νέα εποχή, θα μας το παρουσιάσει το…καλοκαίρι, έναν χρόνο μετά την εκλογή της, καταρρίπτοντας τον όποιο μύθο ότι «ήταν έτοιμοι από καιρό».
Η Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα η Κοζάνη και η Φλώρινα, χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον χάρτη.
Είναι δε, από τις Περιφέρειες της χώρας που θα πληγούν περισσότερο από την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και για αυτό θα πρέπει να «τρέξει» παράλληλα και ένα περιφερειακό σχέδιο προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.
Ο κ. Αρβανιτίδης ενόψει μάλιστα του ελληνογερμανικού ενεργειακού συνεδρίου τις επόμενες ημέρες ρώτησε τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος αν η Κυβέρνηση θα υιοθετήσετε ΠΛΗΡΩΣ το γερμανικό μοντέλο ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ.
«Θα υιοθετήσετε κ. Υπουργέ αυτό που λέει η γερμανική εταιρεία RWE η οποία κοστολογεί σε 1,2 δις ευρώ ανά 1.000 ΜW τον παροπλισμό των λιγνιτικών της μονάδων και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την γερμανική κυβέρνηση διεκδικώντας επιδοτήσεις από το γερμανικό δημόσιο και την Ε.Ε. ; Που εάν εφαρμοστεί ο υπολογισμός για το λιγνιτικό στόλο που θα χρειαστεί να αποσύρει η ΔΕΗ, προκύπτει χονδρικά ένα κόστος της τάξης των 4 δισ. Ευρώ.»
Τέλος, ο κ. Αρβανιτίδης ανέφερε συνοπτικά τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για τις λιγνιτικές περιοχές:
Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης για ομαλή και σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων.
Διατήρηση Ενεργειακού Brand Name των περιοχών με νέο περιεχόμενο.
Διασφάλιση Τηλεθέρμανσης στις πόλεις.
Πλήρης ανάπλαση εδαφών και περιβαλλοντική αποκατάσταση των τοπίων.
Μετεκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο και εξειδικευμένο σχέδιο προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή για Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο.
Μόνο έτσι οι περιοχές αυτές θα μπορέσουν να παραμείνουν κοινωνικά δυναμικές, οικονομικά ενεργές και πληθυσμιακά ανθηρές σε ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον.
Καλούμε για μια ακόμα φορά την Ν.Δ. να μας αντιγράψει χωρίς δογματισμούς και να υιοθετήσει η Κυβέρνηση τις προτάσεις μας προς όφελος της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και των κατοίκων των περιοχών αυτών.