ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Μουλκιώτης: «Ακόμα περισσότερη ευελιξία χωρίς κανόνες, ακόμη λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Υπογραφή: Νέα Δημοκρατία»
Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, ως ειδικός αγορητής, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης για την υποτιθέμενη ενίσχυση της εργασίας.
Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι το νομοσχέδιο Γεωργιάδη σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί στην ενίσχυση της εργασίας, όπως ψευδεπίγραφα διαμηνύει.
Αποτελεί δε ειρωνεία ένα νομοσχέδιο που προωθεί -μεταξύ άλλων- την εργασιακή ευελιξία και τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, να ομνύει στο όνομα της προστασίας και βελτίωσης των δικαιωμάτων εργαζομένων.
Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι:
- Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ακολουθεί πιστά την πολιτική λογική των νομοθετικών παρεμβάσεων της προηγούμενης τετραετίας με τα οποία η ΝΔ αφαίρεσε εργασιακά δικαιώματα, αποδυνάμωσε τη συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων και ενίσχυσε την εργοδοτική αυθαιρεσία, οδηγώντας στην εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα:
- Η Ελλάδα είναι αρνητική πρωταθλήτρια στην ΕΕ με μέσο όρο εβδομαδιαίας απασχόλησης τις 39,7 ώρες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στις 36,4 ώρες.
- Το 55% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, αφορούν πια θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, που αμείβονται με πενιχρούς μισθούς.
- Το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
- Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων μειώθηκε κατά 7,4% το 2022, ενώ σύμφωνα με την Eurostat η χώρα μας είναι τρίτη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Μέσα στην τριετία 2019-2022 τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ οι πραγματικοί μισθοί υπέστησαν σοβαρή μείωση (8,7% για την περασμένη χρονιά).
- Η Ελλάδα είναι στην χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ως προς την ποιότητα του χρόνου εργασίας και της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής,
- Το 30% των εργαζομένων δουλεύουν με μερική απασχόληση και μισθούς της τάξης των 400 – 500 ευρώ τον μήνα.
- Οι συνέπειες της απουσίας πολιτικών και ελέγχων στον τομέα της υγείας και ασφάλειας της εργασίας είναι τραγικές. Το 2022 χάθηκαν 104 εργαζόμενοι, ενώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχαμε 86 απώλειες ανθρωπίνων ζωών.
- Την ώρα που οι αναπτυγμένες χώρες στρέφονται όλο και περισσότερο στην τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση των αποδοχών, γιατί τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής της είναι ενθαρρυντικά τόσο για την βελτίωση συνθηκών ζωής των εργαζομένων όσο και για την αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνοεί επιδεικτικά αυτές τις διεθνείς εξελίξεις.
- Με τις κατά παραγγελία συμβάσεις ο εργαζόμενος θα είναι δέσμιος του εργοδότη χωρίς προγραμματισμό της προσωπικής του ζωής, με πλήρη ανασφάλεια και φυσικά με πολύ χαμηλές αμοιβές.
- Η κυβέρνηση νομοθετεί -ως μη οφείλει- το 13ωρο ημερήσιας απασχόλησης (που θα είναι εν τοις πράγμασι 14 και 15 ώρες), νομοθετεί – ως μη οφείλει- την παραβίαση της 11ωρης συνεχούς ημερήσιας ανάπαυσης και δεν νομοθετεί – ως οφείλει εκ της Οδηγίας- ασφαλιστικές δικλείδες που να απαγορεύουν ή να περιορίζουν τη δεύτερη ή τρίτη απασχόληση σε επικίνδυνες/βαριές για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων δουλειές.
- Το νομοσχέδιο μειώνει την δοκιμαστική περίοδο στους 6 από 12 μήνες χωρίς να μειώσει αντίστοιχα και το χρόνο καταβολής της αποζημίωσης απόλυσης.
- Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε ετήσια η εξαμηνιαία βάση με ατομική σύμβαση, καταργείται ακόμη και η πρόβλεψη του νόμου 4808/2021 της ίδιας κυβέρνησης (!), καθώς εργοδότης θα αλλάζει τα ωράρια εργασίας ουσιαστικά όπως επιθυμεί.
- Με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ΝΔ νομιμοποιείται η (ως σήμερα παράνομη) εργασία στις επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας με βάρδιες σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Έως τώρα ίσχυε μόνο για ξενοδοχεία και επισιτισμό.
- Περιορίζεται περισσότερο και ποινικοποιείται το δικαίωμα της απεργίας σε συνέχεια του άρθρου 93 του νόμου 4808/2021(νόμος Χατζηδάκη).
- Η Κυβέρνηση, ξαναθυμήθηκε το Rebrain Greece με την διάταξη για την δημιουργία της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας. Επιδιώκει – υποτίθεται – η Κυβέρνηση την παλινόστηση των νέων επιστημόνων μας, αλλά ταυτόχρονα διαλύει το εργατικό δίκαιο, τα εργασιακά δικαιώματα και προωθεί το μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.
Τέλος, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το υπό συζήτηση νομοθέτημα επιχειρεί να ενσταλάξει και στις συνειδήσεις των πολιτών-εργαζομένων, που δεν τα βγάζουν πέρα με το εισόδημα που προκύπτει από την πρώτη τους απασχόλησή, ότι το 8ωρο είναι παρωχημένο και ξεπερασμένο. Και ότι φταίνε εκείνοι που δεν τα βγάζουν πέρα και όχι οι πολιτικές της Κυβέρνησης.