ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Μουλκιώτης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαιωνίζει τον πελατειασμό στο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου»
Ο βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα.
Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι, ενώ η δραστική βελτίωση της οργάνωσης και της λειτουργίας των δημοσίων φορέων – η αντιμετώπιση της τεχνοκρατικής ανεπάρκειας, της πελατειακής λογικής και της διαφθοράς – είναι βασική προϋπόθεση υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος, το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης δεν κινείται στην κατεύθυνση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της αμεροληψίας.
Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι:
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο συνιστά αλλαγή νομοθετικού πλαισίου που η ίδια η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θέσπισε με τον ν. 4735/2020, χωρίς να έχουν αξιολογηθεί οι συνέπειες αφού παρήλθε η τριετία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 56 του νόμου για το υποτιθέμενο «επιτελικό κράτος» (ν. 4622/2019).
Με το νομοθέτημά της, η Νέα Δημοκρατία εδραιώνει ένα σύστημα επιλογής διοικήσεων που καθίσταται πολιτικό όχι μόνο ως προς την τελική επιλογή, καθώς η επιλογή αυτή γίνεται από τον Υπουργό ή από τους συναρμόδιους υπουργούς ή από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά κυρίως ως προς την προεπιλογή.
Η Κυβέρνηση, τεχνηέντως, παρουσιάζει διατάξεις τεχνικές για να στηρίξει την ρητορική της περί ενός νομοθετήματος που έρχεται να εδραιώσει αδιάβλητες διαδικασίες στην επιλογή των διοικήσεων φορέων του Δημοσίου. Πιο συγκεκριμένα:
Τίθενται ταυτόχρονα χαμηλά και υψηλά κριτήρια για την δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό. Χαμηλά, παραδείγματος χάρη ως προς την επάρκεια γνώσεων ξένης γλώσσας και υψηλά ως προς την εργασιακή εμπειρία. Αποκλείεται εξ αρχής η γενιά του brain drain από τη δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό, διότι αντικειμενικά αδυνατεί να έχει δεκαετή εργασιακή εμπειρία.
Η συνέντευξη ανατρέπει την μοριοδότηση των αντικειμενικών κριτηρίων, υπερισχύοντας σε βαρύτητα των τυπικών εκπαιδευτικών προσόντων.
Δημιουργεί προβληματισμούς ως προς την τήρηση των αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας και συγκεκριμένα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει το διδακτορικό τίτλο σπουδών στα μοριοδοτούμενα εκπαιδευτικά προσόντα.
Με το νομοθέτημά της η Νέα Δημοκρατία διαιωνίζει την παθογένεια του πελατειασμού. Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής – η παράταξη που έχει κάνει τα πρώτα βήματα προς τα εμπρός για την εδραίωση της αρχές της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας στον Δημόσιο Τομέα με τον εμβληματικό νόμο Πεπονή το 1994 για τη σύσταση του ΑΣΕΠ, με τον ν. 2414/1996 που προέβλεπε τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα για διορισμό σε θέση διευθύνοντα συμβούλου Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών αλλά και με την εισαγωγή του opengov από την Κυβέρνηση Παπανδρέου – το καταψηφίζει.