ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Μουλκιώτης: “Να μπει φρένο στις νεοφιλελεύθερες στρατηγικές!”
Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτή Βοιωτίας και ειδικού αγορητή του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. (Α’ 68) και άλλες διατάξεις»
Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Υγείας, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.
Εξ αρχής επισημάνθηκε ότι:
*Η Ευρώπη της πανδημίας έχει μία ευκαιρία και έχει μπροστά της μια κρίσιμη επιλογή: αλληλεγγύη ή νεοφιλευθερισμός με καινούργια μνημόνια.
*Οι άμεσες και οι έμμεσες επιπτώσεις του κορωνοϊού επιβαρύνουν περισσότερο τους αδύναμους και θα προκαλέσουν περισσότερες ανισότητες στο άμεσο μέλλον.
*Ο μεγάλος πόλεμος θα ξεκινήσει από την επομένη του ξεπεράσματος της πανδημίας και θα αφορά την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας.
*Το μεγαλύτερο «στοίχημα» είναι οι επιπτώσεις της κρίσης να επιμεριστούν αναλογικά και δίκαια και όχι να σηκώσουν το βάρος οι συνήθεις ύποπτοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες.
*Το Κίνημα Αλλαγής, με αίσθημα ευθύνης και όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα που διαθέτει, τονίζει ότι μια σειρά από ομάδες συμπολιτών μας αποκλείονται από τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση και άρα βρίσκονται σε κίνδυνο.
Επιπλέον, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του τεράστιου κοινωνικού και οικονομικού κόστους που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ως προς την νομοθετική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, επισημάνθηκε ότι:
*Υπάρχουν σημαντικές ομάδες πολιτών που είναι απροστάτευτες λόγω αποσπασματικών μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής: οι δικαιούχοι σύνταξης που εκκρεμούν οι αποφάσεις συνταξιότησής τους, οι 470.000 μακροχρόνια άνεργοι, πολλοί εργαζόμενοι στον κλάδο επισιτισμού – τουρισμού, οι αγρότες που πλήττονται σε πολλαπλά επίπεδα, οι εργαζόμενοι με εργόσημο, οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι με δανεισμό και οι εργολαβικοί (αν εταιρία με άμεση σχέση εργασίας δεν είναι στους ΚΑΔ), οι καλλιτέχνες, οι εργαζόμενοι που είναι σε μακροχρόνια επίσχεση εργασίας, τα άτομα με αναπηρίες, στα οποία έχουν κοπεί σημαντικά προνοιακά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, κλπ.
*Αυτή την περίοδο καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα: τράπεζες επιβάλλουν στους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι το Σαββατοκύριακο, χωρίς πρόσθετες αμοιβές, μειώνονται απολαβές, ως προσωρινό μέτρο σε επιχειρήσεις πληροφορικής, που οι εργαζόμενοι δουλεύουν στο σπίτι, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όπως οι πιλότοι της Aegean, υποχρεώνονται σε άδειες άνευ αποδοχών.
*Χωρίς ενισχυμένο μηχανισμό προστασίας των εργαζομένων, βέβαιο είναι ότι η οι αυθαιρεσίες εις βάρος τους θα είναι δίχως τέλος.
*Ρυθμίσεις όπως η δυνατότητα λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, που επιτρέπει τη μονομερή, χωρίς διαβούλευση, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων (άρθρο 9 της από 20-3-2020 ΠΝΠ), αλλά και οι επιχειρούμενες αλλαγές στο χώρο των ιατρών της εργασίας (άρθρο 13 της από 20-3-2020 ΠΝΠ) αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας και στον χώρο της Υγείας.
Ως προς την αντιμετώπιση του οικονομικού και κοινωνικού κόστους, που έχει προκληθεί λόγω της πανδημίας, επισημάνθηκε ότι είναι αναγκαίο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, από το οποίο δεν μπορούν να απουσιάζουν:
1)Ένα πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με εγγυημένα από το κράτος δάνεια και επιδοτήσεις.
2)Ένα πρόγραμμα ουσιαστικής στήριξης των αγροτών και της πρωτογενούς παραγωγής μέσα στην κρίση, με ενιαία αντίληψη για την διαδικασία παραγωγής -μεταποίησης – εμπορίας, με τόνωση της ρευστότητας και αναστολή πληρωμής οφειλών, με ένταξη στα προστατευτικά μέτρα όλων των ΚΑΔ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα.
3)Μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του τουρισμού, με φορολογικές παρεμβάσεις (μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στη διαμονή) και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.
4)Ένα δίκτυο προστασίας για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους ώστε: να μην υποστεί κανείς περικοπές μισθών και συντάξεων, να μην αποκλειστεί κανένας εργαζόμενος από την παροχή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, να καλυφθούν με το επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι και οι μακροχρόνια άνεργοι, που δεν το παίρνουν και για όλη τη διάρκεια της κρίσης, να καλυφθούν οι δικαιούχοι συντάξεων, των οποίων η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί.
5)Άμεσο και οριστικό τέλος στην καθυστέρηση στην παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών Α κατοικίας.
6)Η έμπρακτη αναγνώριση των υγειονομικών και των εργαζομένων του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, των Μονάδων Πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του «Βοήθεια στο Σπίτι» και όλων των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων των δήμων, εντάσσοντας τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και χορηγώντας μηνιαίο επίδομα έκτακτων συνθηκών και για όσο χρόνο κρατήσει η πανδημία και η έκτακτη κατάσταση που έχει προκληθεί τόσο για τους παραπάνω εργαζόμενους όσο και για τα στελέχη Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ένοπλων Δυνάμεων που είναι στην πρώτη γραμμή.