ΠΟΛΙΤΙΚΗ
H Τόνια Αντωνίου στη σύσκεψη του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού
Στη σημερινή σύσκεψη του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), με τη συμμετοχή δημάρχων, που πραγματοποιήθηκε μετά από την καταστροφική πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα και τη Βούλα, παρευρέθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η Βουλευτής του Νότιου Τομέα (Β3) της Αθήνας και υπεύθυνη τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Τόνια Αντωνίου. Η Βουλευτής αφού δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι ο Υμηττός συνεχίζει να εκπέμπει σήμα κινδύνου τόνισε, μεταξύ άλλων, με έμφαση:
Η δέσμευση τριών Υπουργών της Κυβέρνησης στις 4 Απριλίου για έργα καθαρισμού στον Υμηττό που θα ξεκινούσαν στις 4 Μαΐου δεν έγινε ποτέ πράξη. Οι εργολάβοι μπήκαν στον Υμηττό για να καθαρίσουν μετά από την πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα και τη Βούλα.
Από το 2010 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία του Δασαρχείου Υμηττού.
Πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών. Το θεσμικό πλαίσιο, μέσω του νόμου 4662/2020 που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, δημιουργεί σύγχυση αρμοδιοτήτων, είναι δυσκίνητο και αναποτελεσματικό και χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση,
Είναι αναγκαίο να δοθούν στην αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, πόροι και εξοπλισμός.
Η ενίσχυση του ρόλου των εθελοντών είναι απαραίτητη και στον τομέα της πρόληψης και στον τομέα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, έκρουσε από νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου με την Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές του τον Φεβρουάριο, αναδεικνύοντας τις προτάσεις του ΣΠΑΥ για τον Υμηττό, μετά από την κακοκαιρία «Ελπίδα» που προκάλεσε την πτώση χιλιάδων δέντρων στο βουνό, τα οποία δημιούργησαν ένα επικίνδυνο υπόστρωμα για ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών. Η Ερώτηση εκείνη έχει μείνει αναπάντητη από την, κατά τα λοιπά, λαλίστατη Κυβέρνηση και γι’ αυτό οι βουλευτές του Κινήματος επανήλθαν με την κατάθεση νέας Ερώτησης στις 15-6-2022 θέτοντας ξανά όλα τα κρίσιμα ζητήματα και ζητώντας την άμεση έκδοση του επίσημου πορίσματος για τα αίτια της πρόκλησης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, ώστε να σταματήσει το επικοινωνιακό πιγκ-πογκ της απόδοσης ευθυνών.