Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δυναμική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων – Το παράδειγμα της Γαλλικής Κεντροαριστεράς

Published

on

Η πρόσφατη νίκη των Εργατικών στην Μεγάλη Βρετανία και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κιρ Στάρμερ μετά την 14χρονη κυριαρχία των Συντηρητικών πριν από λίγες ημέρες έδωσε μία ανάσα σε μία Ευρώπη που το τελευταίο καιρό διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο στον ζόφο της Άκρας Δεξιάς θέτοντας σε αδιαμφισβήτητο κίνδυνο το οικοδόμημα της Ένωσης.

Στην Γαλλία το ισχυρό σόκ από την επικράτηση της Λεπέν στις ευρωεκλογές κινητοποίησε απαραίτητα κοινωνικά προοδευτικά και δημοκρατικά αντανακλαστικά που οδήγησαν τις προοδευτικές δυνάμεις από τους Σοσιαλιστές, τους Οικολόγους, τα κοινωνικά κινήματα, την ανυπότακτη Γαλλία υπό την ηγεσία του εμβληματικού Ζαν Λυκ Μελανσόν σε μία ολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού κερδίζοντας εν τέλει την μάχη των Βουλευτικών εκλογών στον β’ γύρο με την Ευρώπη και την Γαλλία να γλυτώνει έστω και προς ώρας τον εφιάλτη των άκρων.

Παράλληλα σημαντικό είναι το γεγονός πως η συμμετοχή κατεγράφη σε ιστορικά υψηλά πάνω από το 67% σπάζοντας το ρεκόρ από το 1997. Η ίδια η κοινωνία αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο για την ίδια την Δημοκρατία έδειξε τον δρόμο της συμμετοχής απέναντι στην αντιπολιτική και στον καιροσκοπισμό. Έστειλε παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα πως θέλει η πολιτική να επιστρέψει. Να επιστρέψει αυτή η πολιτική που θα εμπνεύσει και θα δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ελπίδας.

Τα ποσοστά των κομμάτων – Πως προκύπτουν οι έδρες στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες, κατά νεότερη εκτίμηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM. Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης.

Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές. Στον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.

Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.

Advertisement

Το ισχυρό μήνυμα που στέλνει η νίκη της Αριστεράς στην Γαλλία στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη

50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μισό αιώνα από τότε που η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία ξεκίνησε το ταξίδι της βιώνουμε μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής συγκυρία. Μιά συγκυρία που δεν εδράζεται σε ένα μόνο πλαίσιο προβληματισμού. Η άνοδος της Ακροδεξιάς, η κοινωνική και οικονομική ανασφαλεία που βρίσκεται στο «ζενίθ» της, αν εξαιρέσει κανείς τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, η ενεργειακή φτώχεια και η κλιματική κρίση που δημιουργεί νέες και διευρύνει τις υπάρχουσες ανισότητες δημιουργούν την επιτακτική ανάγκη, αλλά και την ηθική υποχρέωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Οικολογίας να ξεπεράσουν τον σκόπελο των διαφορών τους – που υπάρχουν και είναι σεβαστές- και να συνασπιστούν απέναντι στον ζόφο των άκρων. Να δημιουργηθεί αυτή η απαραίτητη για την εποχή, δημοκρατική συνισταμένη.

Παράλληλα εκτός της συντριπτικής ήττας της Λεπέν μία σημαντική ήττα υπέστη και ο ελιτισμός του Γαλλικού Κέντρου. Ο Πρόεδρος Μακρόν παρά την αρχική του εικόνα αποδείχτηκε ένας ηγέτης που το μήνυμα του δεν κάλυπτε της ανάγκες της Κοινωνίας και αυτό του το έδειξε. Η αλαζονικές συμπεριφορές δεν βρίσκουν πλεόν ευήκοα ώτα στις κοινωνίες και αυτό είναι πλέον ολοφάνερο και στην Ελλάδα.

Η κατακόρυφη πτώση της Κυβερνητικής παράταξης του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε ακριβώς αυτό. Ο ελιτισμός, η αλαζονεία και η αντιπολιτική δεν απαντούν στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών.

Αναφορικά με την Κεντροαριστερά, οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα είδαν για ακόμα μία φορά την πολιτική τους δύναμη να είναι μειωμένη και τους πολίτες να τους γυρνούν την πλάτη δείχνοντας τους με τρόπο σκληρό, αλλά και σαφή ότι δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τα προτάγματα του τώρα. Η επίδοση σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό μεταξύ τους με χαρακτηριστική την «μάχη» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά απώθησε αρκετούς προοδευτικούς πολίτες, τους έκανε να νιώσουν ότι τα κόμματα δρουν με όρους άγονου τεχνοκρατικού ανταγωνισμού χωρίς ουσιαστική πρόταση για το παρόν και το μέλλον.

Οι αντιδράσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γαλλία από την ελληνική Κεντροαριστερά

“Μια μεγάλη νίκη για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία. Με την αθρόα συμμετοχή του στις κάλπες, ο λαός της Γαλλίας ύψωσε τείχη στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία και περιφρούρησε τις διαχρονικές αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας: την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφοσύνη.” ήταν το μήνυμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας τόνισε πως “δεν υπάρχουν αδιέξοδα όταν οι δημοκρατικοί πολίτες και οι προοδευτικές δυνάμεις αφυπνίζονται. Οι Γάλλοι δημοκράτες και το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» κατάφεραν τη μεγάλη ανατροπή, έφραξαν τον δρόμο της ακροδεξιάς προς την εξουσία.”

“Όμως οι δημοκρατικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη χρειάζεται να κινητοποιηθούν τώρα και να προσφέρουν πειστικές λύσεις στα θεμελιώδη προβλήματα που γεννούν τη δυσπιστία και την απογοήτευση των πολιτών.” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας.

Advertisement

Απο την πλευρά του ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος μίλησε για μια “βαθιά ανάσα” και τόνισε πως “η Γαλλία κρατήθηκε μακριά από την Ακροδεξιά. Όμως: η πολιτική ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλέον ιστορική. Η κυριαρχία τους δεν πρέπει να είναι προϊόν αντίδρασης σε απειλές, αλλά δύναμη έμπνευσης για μια κοινωνία που μπορεί πάλι να ελπίζει ότι μπορεί να χτίσει ένα καλύτερο αύριο.”

“Τα πρώτα exit poll για τις γαλλικές εκλογές ????????, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν δημοκρατικές αντιστάσεις, ότι ο λαός και οι προοδευτικές δύναμεις ξέρουν πως και πότε να απαντήσουν. Είναι όμως ένα ηχηρό καμπανάκι για όλους. Δεν μπορεί να λειτουργεί για πάντα η στρατηγική του φόβου. Ο κόσμος αναζητά ελπίδα και όταν δεν την βρίσκει, οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες.” ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε δεικτικά πως:

“Η νίκη του Ενιαίου Μετώπου είναι σημαντική, όμως ας μη λησμονήσουμε ποιες πολιτικές και προς όφελος ποιων οδήγησαν στην πρώτη νίκη της Ακροδεξιάς.”