ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ι.Τσιμάρης: «Το ΠΑΣΟΚ παραμένει υπέρ των παραχωρήσεων παροχής υπηρεσιών και της επιχειρηματικότητας στα λιμάνια με την άσκηση δημόσιου και ουσιαστικού ελέγχου διοίκησης»
Αυστηρή τεκμηριωμένη κριτική στην Κυβέρνηση, άσκησε ο Βουλευτής Ιωαννίνων και Υπεύθυνος KTE Υγείας, Ιωάννης Τσίμαρης ως ομιλητής επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατά τη συνεδρίαση της σημερινής ολομέλειας της Βουλής.
«Θέλουν να ψηφιστεί η κύρωση της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης του 3ου μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδος» δήλωσε, με την «Κυβέρνηση να καταθέτει στην Ελληνική Βουλή συμφωνία προς κύρωση χωρίς να την φέρει εις γνώσιν του Σώματος» . Γίνεται λόγος για «ένα λιμάνι που τώρα θα «χαριστεί» στον κύριο πελάτη του μέχρι στιγμής» και όπως ο ίδιος επισήμανε, «με το παρόν νομοσχέδιο ο ιδιοκτήτης , διαχειριστής και πελάτης θα είναι το ίδιο νομικό πρόσωπο».
Ο Βουλευτής Ιωαννίνων , κατακρίνει την Κυβέρνηση για «ενίσχυση του μονοπωλίου» κρυπτόμενη πίσω από μνημονιακές υποχρεώσεις, ενώ στη συνέχεια διερωτάται για το «τι θα γίνει με το αποθεματικό του ΟΛΗΓ που ανέρχεται στα 11 εκ.ευρώ».
Ανέφερε επίσης ότι «δεν υπάρχει πρόνοια προστασίας για τα αλιευτικά καταφύγια Σαγιάδας και Πλαταριάς» , και υπογράμμισε το «μοτίβο ηθελημένης απαξίωσης» συνολικά στην περιοχή.
«Η παραχώρηση των 6000 στρεμμάτων στους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Θεσπρωτίας, θα μπορούσε να γίνει χωρίς αυτούς τους όρους εκχώρησης κατοχής και εκμετάλλευσης του λιμένα» δήλωσε σε αυστηρό ύφος. «Το τρένο δε θα φτάσει στην Ηγουμενίτσα», υπογράμμισε υπενθυμίζοντας συνέντευξη του Πρωθυπουργού , πράγμα που «καταδεικνύει και την επιλογή της πλήρους ιδιωτικοποίησης του Λιμένα Ηγουμενίτσας , με όρους ασύμφορους για το Ελληνικό Δημόσιο». Επεσήμανε δε ότι ‘’το αν είναι κερδοφόρα η παραχώρηση θα μπορούσατε να την στηρίξετε σε παράθεση με μακροπρόθεσμα οικονομικά στοιχεία και όχι ενός έτους. Υπάρχει επιχειρηματικό σχέδιο σε βάθος 25ετίας για την πρόβλεψη των εσόδων του Λιμένα με την παρούσα μορφή;’
Ο Βουλευτής Ιωαννίνων ζήτησε εξηγήσεις σε σχέση με τον λόγο για τον οποίο «δεν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία με το λιμένα Καβάλας», ενώ δήλωσε πως «τα αδιέξοδα που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμένα Αλεξανδρούπολης και η καθυστέρηση των υποχρεωτικών επενδύσεων στους ιδιωτικοποιημένους ουσιαστικά λιμένες Πειραιά και Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει την Κυβέρνηση σε αλλαγή πολιτικής».
«Το ΠΑΣΟΚ παραμένει υπέρ των παραχωρήσεων παροχής υπηρεσιών και της επιχειρηματικότητας στα λιμάνια» παράλληλα όμως «με την άσκηση δημόσιου και ουσιαστικού ελέγχου διοίκησης» δήλωσε κατακρίνοντας επίσης την Κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί και «βρίσκεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του σημείωσε, τη σημαντικότητα των ελληνικών λιμένων που «αποτελούν οχήματα ανάπτυξης» ενώ ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι «προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Με τους όρους παραχώρησης της συγκεκριμένης σύμβασης μόνο αυτό δεν προασπίζεται».