Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ήδη “βγήκαν τα μαχαίρια” (ξανά) στον ΣΥΡΙΖΑ: Σε διαφορετική γραμμή Πολάκης-Φάμελλος για Τράπεζες

Published

on

«ΟΣΥΡΙΖΑ λέει ότι πρέπει να ξαναγίνει δημόσια τράπεζα η Εθνική», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης, παρουσιάζοντας την πρότασή του ως θέση του κόμματος παρόλο που ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκφραστεί ουδέποτε για αυτό το θέμα με αυτόν τον τρόπο..


Σε δύο γραμμές εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των τραπεζών, με τον Παύλο Πολάκη να εμφανίζεται σε διαφορετική γραμμή από αυτή του Σωκράτη Φάμελλου, προτείνοντας σήμερα να κρατικοποιηθεί η Εθνική, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χθες είχε μιλήσει για ενεργητική παρουσία του κράτους στο συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι πρέπει να ξαναγίνει δημόσια τράπεζα η Εθνική», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης, παρουσιάζοντας την πρότασή του ως θέση του κόμματος ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος είχε προτείνει χθες κάτι εντελώς διαφορετικό, δηλαδή να αποκτήσει ξανά λόγο το κράτος με το ποσοστό που κατέχει ήδη (8,34%).

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες την πρόταση, τόνισε πως δεν είναι ίδια με αυτή του Παύλου Πολάκη που ζητάει την κρατικοποίηση της ΕΤΕ. Το μοναδικό κοινό σημείο των δύο προτάσεων, το κράτος να αποκτήσει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην διαμόρφωση της επιτοκιακής πολιτικής της εθνικής, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο θα ενισχύσει τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των πολιτών.

«Που λέει ο Ντράγκι ότι θα μας απαγορεύσει να παρέμβουμε στα επιτόκια; Που το είδατε γραμμένο;», διερωτήθηκε, από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης, προτείνοντας και τρεις τρόπους για να προχωρήσει η κρατικοποίηση της Εθνικής, ενώ επανέλαβε στο ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε την πρόταση για φορολόγηση του 90% των υπερκερδών, μέτρο που σύμφωνα με τον ίδιο θα αποφέρει 3,7 δισ ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Ο Σωκράτης Φάμελλος από την άλλη είχε προτείνει χθες την «ενίσχυση της επιτελικής-στρατηγικής παρουσίας του κράτους για να σπάσει το καρτέλ και για να αναβιώσει ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα και την ενερητική παρουσία του κράτους στην Εθνική Τράπεζα, και αναφέρομαι στη μετοχική σύνθεση, ώστε να παίξει τον εξυγιαντικό ρόλο της αποκατάστασης του υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις τράπεζες».

Advertisement