ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιλχάν Αχμέτ: «Ποια αναπτυξιακά νέα έργα, ειδικά για την Π.Ε. Ροδόπης, εντάχθηκαν στον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;»
Ερώτηση Ιλχάν Αχμέτ, Βουλευτή Ροδόπης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προς Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη Κωστή με θέμα: «Ποια αναπτυξιακά νέα έργα, ειδικά για την Π.Ε. Ροδόπης, εντάχθηκαν στον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;»
Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας RRF) επισήμως, συστάθηκε ως αποτέλεσμα της ανάγκης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
Στο Ελληνικό Σχέδιο προτάθηκαν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο τεσσάρων βασικών πυλώνων, ήτοι: της πράσινης μετάβασης (πυλώνας 1), της ψηφιακής μετάβασης (πυλώνας 2), του πυλώνα απασχόλησης , δεξιοτήτων και κοινωνικής συνοχής (πυλώνας 3) και του πυλώνα ιδιωτικών επενδύσεων και μετασχηματισμού της οικονομίας (πυλώνας 4).
Παρά το γεγονός ότι η θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης δημιούργησε ελπίδες για οικονομική και κοινωνική σύγκλιση των ελληνικών περιφερειών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο από τον οποίο μερικές εξ αυτών, μεταξύ των οποίων η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, απέχουν δραματικά, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει.
Η προσδοκία, δε, για επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις συμβατές με την αναπτυξιακή φυσιογνωμία και τις προτεραιότητες των επόμενων δεκαετιών για κάθε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ειδικότερα για την Π.Ε. Ροδόπης, από μία πρώτη ανάγνωση του καταλόγου των ενταγμένων έργων στον Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, φαίνεται να διαψεύδεται πανηγυρικά.
Και μάλιστα, σε μια Περιφερειακή Ενότητα, όπως είναι αυτής της Ροδόπης, με ειδικά αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, με αποτυπωμένες χρόνιες υστερήσεις στους τομείς των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, της εκπαίδευσης, της υγείας, των δεικτών απασχόλησης, των τουριστικών υποδομών και με δραματικά ελλείμματα στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος παρουσιάζει ακόμα και σήμερα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Από μια απλή ανάγνωση των επίσημων στοιχείων στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών , Ελλάδα 2.0. Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης 7 Ανθεκτικότητας (https://greece20.gov.gr/erga/) εμφανίζεται ένα και μοναδικό έργο που να αφορά ειδικά και ονομαστικά την Π.Ε. Ροδόπης και αυτό εντοπίζεται στον «πυλώνα 4 των ιδιωτικών επενδύσεων» φέροντας τον κωδικό «SUB. 7.2.1 – Ροδόπη: Συντήρηση και αποκατάσταση περίκεντρου ναού Μαξιμιανούπολης Υπουργείο Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Φορέας Υλοποίησης: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) Προϋπολογισμός: 1.400.119 € Ημ/νια Έναρξης-Λήξης: 03/01/2022 – 30/06/2025.»
Είναι χαρακτηριστικό των ιεραρχήσεων που έχουν γίνει, ότι η Π.Ε. Ροδόπης φαίνεται να μην κρίθηκε αναγκαίο να υπαγάγει στο ΤΑΑ κανένα έργο στον πυλώνα 1 που αφορά την πράσινη μετάβαση (!) , δηλαδή στον πρωτογενή τομέα που αποτελεί βασική πηγή διαμόρφωσης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιοχής, ούτε στην πυλώνα 3 της απασχόλησης, δεξιοτήτων και κοινωνικής συνοχής, ενώ ούτε και σε εκείνον της ψηφιακής μετάβασης υπάρχει κάτι σχετικό…
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
- Υπάρχουν συγκεκριμένες άλλες παρεμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν την Π.Ε. Ροδόπης και είναι σε στάδιο ελέγχου και έγκρισης και αν ναι ποιες είναι αυτές;
- Προτίθεστε να επαναπροσδιορίσετε τις αντικειμενικές ανάγκες και τις προτεραιότητες για την Π.Ε. Ροδόπης με σκοπό την ένταξη βασικών έργων υποδομής που θα ενταχθούν και θα ενισχυθούν από ΤΑΑ;