ΚΟΙΝΩΝΙΑ
K.O KINAΛ: “Aνάγκη τοποθέτησης εξωτερικών απινιδωτών σε κεντρικά σημεία δημοσίων χώρων”
Ερώτηση – παρέμβαση προς τους Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με πρωτοβουλία της βουλευτή ν. Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη, κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με πρώτη συνυπογράφουσα την επικεφαλής κ. Φώφη Γεννηματά, σε σχέση με την ανάγκη τοποθέτησης εξωτερικών απινιδωτών σε κεντρικά σημεία δημοσίων χώρων, με την ίδια συχνότητα, αλλά και σε θέσεις ανάλογες των …πυροσβεστήρων.
Αφορμή για την ερώτηση αποτέλεσε η πριν από λίγες ημέρες κατάρρευση του 29χρονου παίκτη της Δανίας, στον αγώνα με τη Φινλανδία, στον 2ο όμιλο του Euro 2020, και η διάσωσή του, ακριβώς επειδή υπήρχε απινιδωτής στο γήπεδο.
Όπως επισημαίνει η Κ.Ο. του Κινήματος:
«Όπως κατ’ επανάληψη αρθρογράφησε στο παρελθόν ο αείμνηστος αείμνηστος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπουργός και καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός: ‘’τα πρώτα 3-5 λεπτά ύστερα από µια ανακοπή είναι τα πιο κρίσιμα για τη ζωή ενός ανθρώπου. Στις περιπτώσεις αυτές ο απινιδωτής είναι το ‘’σωτήριο µηχανηµατάκι’’ που µπορεί να χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε, αλλά δυστυχώς δεν βρίσκεται εύκολα. […] Ωστόσο, ο αιφνίδιος καρδιολογικός θάνατος, αυτό που ο κόσµος αποκαλεί ανακοπή ή συγκοπή καρδιάς, έχει ένα και μοναδικό γνώρισμα: η µάχη κερδίζεται ή χάνεται µέσα σε 3-5 λεπτά μετά την ανακοπή, χρόνος στον οποίο θα πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες κινήσεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με συμπιέσεις στο στήθος και τεχνητή αναπνοή, αλλά και τη χορήγηση ρεύματος στην άρρυθμη καρδιά, δηλαδή απινίδωση. Μάλιστα το 60% των ανακοπών αναστρέφεται με απινίδωση…’’.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το θέμα της εγκατάστασης φορητών απινιδωτών σε δημόσιους χώρους – αθλητικά γήπεδα, σταθμοί τρένων και μετρό, λιμάνια, δημόσιες υπηρεσίες, μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, αεροδρόμια κ. α. – η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει κάνει τα αναγκαία βήματα, σε σχέση με άλλες χώρες του δυτικού κόσμου.
Δεδομένου ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι φορητοί απινιδωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε, καθώς καθοδηγούν τον χρήστη με ηχητικές οδηγίες, αλλά κι επειδή η κυβέρνηση με τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης και άλλων σχετικών φορέων (Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ΕΚΑΒ, νοσηλευτές, Μ.Κ.Ο.), θα πρέπει να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία αγοράς και τοποθέτησης απινιδωτών σε διάφορα σημεία στην επικράτεια, η Κ.Ο. του Κινήματος ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς, πώς απαντούν στην ανωτέρω πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την ευρεία τοποθέτηση απινιδωτών σε κάθε γωνιά της Επικράτειας, προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή;
Οι βουλευτές ρωτούν επίσης, σε ποιες ενέργειες σκοπεύει η κυβέρνηση να προβεί, προκειμένου να ξεκινήσει ένα τόσο σημαντικό project, το οποίο αναμένεται να σώσει τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας, κι ακόμη με ποιους τρόπους σκοπεύει να καταστήσει τους απινιδωτές σε πόλεις, όπως π.χ. η Δράμα και τα Τρίκαλα – που παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα των εν λόγω μηχανημάτων – «ορατούς» στους πολίτες, κατά τη δυσμενή περίπτωση επείγουσας αναζήτησής τους;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς (1) Υγείας και (2) Εσωτερικών (3) Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Θέμα: «Απινιδωτές τώρα, παντού!»
Μόλις πριν από δύο ημέρες, στον αγώνα μεταξύ Δανίας και Φινλανδίας, στο πλαίσιο της πρεμιέρας του 2ου ομίλου του Euro 2020, ολόκληρος ο πλανήτης συγκλονίστηκε, κι όχι άδικα. Ο 29χρονος μέσος της Δανίας, Κρίστιαν Έρικσεν, κατέρρευσε ξαφνικά και απροειδοποίητα στον αγωνιστικό χώρο στο 41ο λεπτό της συνάντησης, αφήνοντας άναυδους τους συμπαίκτες του, τους θεατές στο γήπεδο, αλλά και τους ανά την υφήλιο τηλεθεατές.
Η σημαντικότερη είδηση για όλους, ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα όταν ανακοινώθηκε πως ο παίκτης βγήκε νικητής από αυτήν την απίστευτη μάχη, όχι μόνο γιατί υπήρχε κοντά εξιδεικευμένο ιατρικό προσωπικό, το οποίο παραβρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και γιατί υπήρχε …απινιδωτής.
Όπως κατ’ επανάληψη αρθρογράφησε στο παρελθόν ο αείμνηστος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπουργός και καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτριος Κρεμαστινός: «τα πρώτα 3-5 λεπτά ύστερα από µια ανακοπή είναι τα πιο κρίσιμα για τη ζωή ενός ανθρώπου. Στις περιπτώσεις αυτές ο απινιδωτής είναι το ‘’σωτήριο µηχανηµατάκι’’ που µπορεί να χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε, αλλά δυστυχώς δεν βρίσκεται εύκολα. […] Ωστόσο, ο αιφνίδιος καρδιολογικός θάνατος, αυτό που ο κόσµος αποκαλεί ανακοπή ή συγκοπή καρδιάς, έχει ένα και μοναδικό γνώρισμα: η µάχη κερδίζεται ή χάνεται µέσα σε 3-5 λεπτά μετά την ανακοπή, χρόνος στον οποίο θα πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες κινήσεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με συμπιέσεις στο στήθος και τεχνητή αναπνοή, αλλά και τη χορήγηση ρεύματος στην άρρυθμη καρδιά, δηλαδή απινίδωση. Μάλιστα το 60% των ανακοπών αναστρέφεται με απινίδωση…».
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, πως πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας θα σώζονταν εάν υπήρχαν τοποθετημένοι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές σε κεντρικά σημεία δημοσίων χώρων, με την ίδια συχνότητα, αλλά και σε θέσεις ανάλογες των …πυροσβεστήρων.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το θέμα της εγκατάστασης φορητών απινιδωτών σε δημόσιους χώρους – αθλητικά γήπεδα, σταθμοί τρένων και μετρό, λιμάνια, δημόσιες υπηρεσίες, μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, αεροδρόμια κ. α. – η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει κάνει τα αναγκαία βήματα, σε σχέση με άλλες χώρες του δυτικού κόσμου.
Δεδομένου ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι φορητοί απινιδωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε, καθώς καθοδηγούν τον χρήστη με ηχητικές οδηγίες.
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση, με τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης και άλλων σχετικών φορέων (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΕΚΑΒ, νοσηλευτές, Μ.Κ.Ο.), θα πρέπει να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία αγοράς και τοποθέτησης απινιδωτών σε διάφορα σημεία στην επικράτεια.
Δεδομένου ότι και τα ΜΜΕ θα μπορούσαν να προβούν σε εκστρατείες γρήγορης επιμόρφωσης και εκπαίδευσης του μέσου πολίτη στην χρήση των ήδη αυτοματοποιημένων απινιδωτών.
Δεδομένου ότι σήμερα οι απινιδωτές , είναι πολύ εύκολοι στη χρήση και με λίγη εκπαίδευση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και από 12χρονα παιδιά, όπως τονίζουν και οι ειδικοί, ενώ και το κόστος είναι πλέον αρκετά χαμηλό.
Δεδομένου ότι πρέπει να αναληφθεί η πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς, για την τοποθέτηση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους, ξενοδοχεία, υπουργεία, συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους, αεροδρόμια, γήπεδα, γυμναστήρια, χώρους συναυλιών, πλοία, χιονοδρομικά κέντρα, σχολεία, ναούς, εργοστάσια, ιδιωτικές εταιρίες, περιπολικά αστυνομίας, πυροσβεστικά οχήματα – ακόμη και σε πολυκατοικίες, προκειμένου να μειωθούν κατακόρυφα οι θάνατοι από αιφνίδια ανακοπή καρδιάς.
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
- Πώς απαντούν στην ανωτέρω πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την ευρεία τοποθέτηση απινιδωτών σε κάθε γωνιά της Επικράτειας, προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή;
- Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν, προκειμένου να ξεκινήσει ένα τόσο σημαντικό project, το οποίο αναμένεται να σώσει τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας;
- Ακόμη και σε πόλεις (πχ Δράμα, Τρίκαλα) με μεγαλύτερη πυκνότητα απινιδωτών, η θέση τους δεν είναι καταγεγραμμένη κεντρικά, με δυσμενή επίπτωση στην επείγουσα αναζήτησή τους, όταν παραστεί ανάγκη. Υπάρχει δυνατότητα ή σχεδιασμός για καταγραφή σε κεντρικό ηλεκτρονικό χάρτη, δωρεάν διαθέσιμο για όλους;
- Πώς (διαδικασία – πιστοποίηση) και ποιους (σώματα ασφαλείας – πυροσβέστες – υγειονομικούς) σκοπεύουν να εκπαιδεύσουν στην χρήση αυτών των μηχανημάτων;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Φώφη (Φωτεινή) Γεννηματά
Ευαγγελία Λιακούλη
Ανδρέας Πουλάς
Ιλχάν Αχμέτ
Δημήτριος Κωνσταντόπουλος
Χαρά Κεφαλίδου
Γεώργιος Αρβανιτίδης
Νάντια Γιαννακοπούλου
Χρήστος Γκόκας
Γεώργιος Καμίνης
Χαράλαμπος Καστανίδης
Μιχάλης Κατρίνης
Βασίλειος Κεγκέρογλου
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Ανδρέας Λοβέρδος
Γεώργιος Μουλκιώτης
Μπουρχάν Μπαράν
Δημήτριος Μπιάγκης
Απόστολος Πάνας
Γεώργιος Παπανδρέου
Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης
Γεώργιος Φραγγίδης