ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Kαμίνης-Αντωνίου συναντήθηκαν στη Βουλή με εξαπατημένους πολίτες από ηλεκτρονικές απάτες
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ
Με τους εκπροσώπους περισσότερων από 100 πολιτών που έχουν πέσει θύμα ηλεκτρονικής επενδυτικης απάτης μέσω τηλεφωνημάτων και SMS (FOREX) συναντήθηκαν σήμερα στη Βουλή οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης και Τόνια Αντωνίου.
Οι δύο βουλευτές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι απατεώνες για να ξεγελάσουν τα θύματά τους, καθώς και για τις απέλπιδες προσπάθειες των θυμάτων να βρουν το δίκιο τους απευθυνόμενοι στην ελληνική διοίκηση, σε διεθνείς οργανισμούς και στις ίδιες τις τράπεζες.
Οι απατεώνες φαίνεται πως προσεγγίζουν τα θύματά τους μέσω τηλεφώνου με κωδικούς εξωτερικού. Στη συνέχεια, δίνοντας κάποιες απλοϊκες επενδυτικές συμβουλές προσπαθούν να αποσπάσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων και να τα πείσουν να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε άγνωστους λογαριασμούς, δίνοντάς τους πρόσβαση σε εικονικές επενδυτικές ιστοσελίδες. Στη συνέχεια, με διάφορες προφάσεις, ζητούν ολοένα και περισσότερα χρήματα.
Οι εκπρόσωποι των εξαπατημένων πολιτών εξέφρασαν την απογοήτευσή τους καθώς, παρά τις καταγγελίες και τις συντονισμένες ενέργειές τους, η επίσημη ελληνική Πολιτεία αλλά και οι Τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες ούτε για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων που ευθύνονται για την απάτη, ούτε για την επιστροφή των ποσών που έχουν υπεξαιρεθεί, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τις 200.000 ευρώ. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία EUROJUST και η EUROPOL, δίνοντας χρόνο στους απατεώνες να καλύψουν τα ίχνη τους.
Οι εκπρόσωποι των εξαπατημένων πολιτών ζητούν από την Πολιτεία των ορισμό ειδικού εισαγγελέα και εφέτη ανακριτή για τις υποθέσεις αυτές.. Ζήτησαν επίσης να παρέμβει η Τράπεζα της Ελλάδας και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να ελέγχονται από τις Τράπεζες τα εμβάσματα που γίνονται σε «ύποπτους» λογαριασμούς, ειδικά σε εκείνους για τους οποίους έχουν γίνει καταγγελίες. Μέχρι στιγμής οι Τράπεζες προβαίνουν μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους τέτοιων εμβασμάτων. Είναι επίσης απαραίτητη η παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να σταματησουν τα ανεξέλεγκτα τηλεφωνήματα σε ανυποψίαστους πολίτες και να τεθούν εκτός λειτουργίας ιστοσελίδες που προωθούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Από την πλευρά τους, ο Γιώργος Καμίνης και η Τόνια Αντωνίου δεσμεύτηκαν να επανέλθουν με νέα κοινοβουλευτική ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία, από τη στιγμή που οι μέχρι τώρα απαντήσεις τους κρίνονται εξαιρετικά ελλιπείς. Οι δύο βουλευτές προτίθενται επίσης να επιδιώξουν κοινή συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των θυμάτων και της πολιτικής ηγεσίας των αρμόδιων Υπουργείων (Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη).
Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατέθεσαν στις 13 Νοεμβρίου οι δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Στην απάντησή του στην ερώτηση αυτή, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει εκτοξευθεί ο συγκεκριμένος τύπος απάτης: συγκεκριμένα, ενώ το 2019 είχαν απασχολήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. μόλις τέσσερις υποθέσεις επενδυτικής απάτης και 21 υποθέσεις smishing (απάτες μέσω sms), ο αριθμός αυτός ανήλθε το 2021 στις 237 και 256 υποθέσεις αντίστοιχα: αύξηση δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις πάνω από 5000%! Το συνολικό δε ποσό της ζημίας μεταξύ 2019-2021 πλησιάζει τα 13 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα κατά τον τελευταίο χρόνο έχουν εξιχνιαστεί μόλις 8 υποθέσεις τέτοιας απάτης.