Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Καμίνης για νομοσχέδιο για πορείες: “Σήμερα η στάση του Κινήματος Αλλαγής είναι μία στάση ευθύνης και έρχεται να συνδεθεί με την παράδοση του ΠΑΣΟΚ.”

Published

on

Σημεία ομιλίας Γιώργου Καμίνη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις

– Το δικαίωμα στο συνέρχεσθαι είναι διφυές: Από τη μια πλευρά αποτελεί εκδήλωση της ελευθερίας της έκφρασης και κατά τούτο ενσωματώνει έναντι της κρατικής εξουσίας μια αξίωση αποχής. Από την άλλη όμως είναι και πολιτικό δικαίωμα, δηλαδή ενσωματώνει μια εξουσία συμμετοχής στη δημοκρατική διαδικασία. Γι’ αυτό και έπρεπε να υπάρχει νόμος από το 1975 που να το ρυθμίζει.

– Ήδη από την αναθεωρητική Βουλή του 1975, το άρθρο για τις συναθροίσεις είχε προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιπαραθέσεις.

– Υπήρχε τότε στη Βουλή μια μεγάλη φυσιογνωμία, ένας άνθρωπος τον οποίο αξίζει να μνημονεύσουμε σήμερα, ο Γεώργιος Β. Μαγκάκης: μεγάλος νομικός της εποχής και ατρόμητος υπερασπιστής των αντιστασιακών στα δικαστήρια της χούντας. Επέβαλε, με την πειθώ του, ότι η απόφαση της αστυνομίας που απαγορεύει μια συνάθροιση θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

– Το ΠΑΣΟΚ τότε προσπάθησε υπεύθυνα να βελτιώσει τη ρύθμιση των συναθροίσεων, καταθέτοντας μάλιστα αντισχέδιο. Φέρθηκε υπέύθυνα τότε το ΠΑΣΟΚ, και δεν περιορίστηκε στις καταγγελίες: έβαλε τον εισαγγελέα να παρεμβαίνει στο θέμα της απαγόρευσης.

– Σήμερα η στάση του Κινήματος Αλλαγής είναι μία στάση ευθύνης και έρχεται να συνδεθεί με την παράδοση του ΠΑΣΟΚ.

– Σχεδόν όλες οι προτάσεις που υποβάλαμε, λόγω του δικαιοκρατικού χαρακτήρα τους, υιοθετήθηκαν. Όχι όλες: θα μιλήσουμε αναλυτικά γι’ αυτές στη συζήτηση επί των άρθρων.

– Oι προτάσεις μας εμπνέονται ευθέως από την πρόταση νόμου που είχε επεξεργαστεί για λογαριασμό του δήμου Αθηναίων επιτροπή έγκριτων νομικών υπό την προεδρία του επίτιμου Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του κ. Μιχάλη Βροντάκη με τη συμμετοχή επιφανών καθηγητών, όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Αντώνης Μανιτάκης, ο Γιάννης Κτιστάκης και ο νομικός μου σύμβουλος τότε Θανάσης Τσιούρας.

Advertisement

– Εμείς είχαμε φροντίσει και τότε να υπάρξει και απλή γνώμη του δημάρχου, το οποίο σοκάρει πολλούς. Ένας δήμαρχος έχει ευθύνη για το τι συμβαίνει στην πόλη του. Πρέπει, λοιπόν, και είναι απολύτως θεμιτό και είναι ένα βήμα προς μια τοπική αυτοδιοίκηση πραγματικά υπεύθυνη το γεγονός ότι παρεμβάλλουμε επιτέλους και τη γνώμη των δημάρχων στην άσκηση του δικαιώματος.

Συγκεκριμένες αλλαγές

– Επιβάλαμε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Πρωτοδικών για την απαγόρευση μίας συνάθροισης, όχι μόνο απόφαση της αστυνομίας. Συνεχίζουμε να πιέζουμε για την απάλειψη του χρονικού ορίου των 24 ωρών μέσα στις οποίες θεωρείται πως τεκμαίρεται η συμφωνία του δικαστή.

– Επιβάλαμε την παρουσία εισαγγελέα για τη διάλυση μιας συνάθροισης που πάει να εκτραπεί σε βίαιη. Ενώπιον του εισαγγελέα ο οργανωτής μπορεί να αναπτύξει τις απόψεις του.

– Επιβάλαμε την κατάργηση του άρθρου που εισήγαγε το ιδιώνυμο αδίκημα, με βάση το οποίο προβλεπόταν ότι εκείνος που συμμετέχει σε παράνομη διαδήλωση τιμωρείται με φυλάκιση. Αποτελούσε ουσιαστικά επαναφορά του απηρχαιωμένου άρθρου του Ποινικού Κώδικα περί “θρασύτητας κατά της αρχής”, που καταργηθηκε πέρσι.

– Αλλάξαμε ριζικά το άρθρο περί αυθόρμητης συνάθροισης, το οποίο ουσιαστικά προέβλεπε προληπτική άδεια για τις αυθόρμητες συναθροίσεις. Αυτό ήταν απαράδεκτο και πολύ σωστά έφυγε.

 Στην αστική ευθύνη επιμένουμε: δεν μπορεί σε μία δημοκρατία να ευθύνεται κάποιος ποινικά ή αστικά για πράξεις τρίτων. Όπως δεν μπορεί να υπάρχει εξουσία χωρίς ευθύνη, δεν μπορεί να υπάρξει και ευθύνη χωρίς εξουσία.

Advertisement