ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατερίνα Σπυριδάκη: “Γιατί απλά ΕΣΥ και ΝΔ είναι έννοιες ασύμβατες.”
Ομιλία Αικατερίνης Σπυριδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας
Κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από την καθιέρωση του ΕΣΥ, που σχεδίασε και υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ, με πρωτοπόρους τον Παρασκευά Αυγερινό και τον Γεώργιο Γεννηματά. Ως ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του ΕΣΥ, πιστεύαμε στο κράτος πρόνοιας προς όφελος του λαού και θεωρούσαμε και θεωρούμε την υγεία ως το «υπέρτατο αγαθό», στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις.
Ο ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος υγείας που είχε δημιουργήσει ο Γεννηματάς, ήταν η πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, ώστε να μην παρεισφρέει το δημόσιο στο ιδιωτικό σύστημα υγείας.
Ήταν σημαντική τομή, διότι έδινε με οργανωμένο τρόπο τη δυνατότητα νοσηλείας, με χρηματοδότηση από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μία τομή που βοήθησε όχι μόνο να σωθούν χιλιάδες ζωές, αλλά και τους πολίτες να μην χάνουν τις περιουσίες τους, όταν απαιτούνταν να νοσηλευτούν και να χειρουργηθούν.
Τότε αλλά και στη συνέχεια, η ΝΔ το πολέμησε λυσσαλέα.
Ακόμη και σήμερα συνεχίζει την προσπάθεια πλήρους αποδόμησής του.
Γιατί απλά ΕΣΥ και ΝΔ είναι έννοιες ασύμβατες.
Θα περίμενε κανείς ότι, μετά την πανδημία, η ΝΔ θα είχε μεταβάλλει τη διαχρονικά εχθρική στάση της. Και αυτό γιατί με την πανδημία, αναδείχτηκε με δραματικό τρόπο, η αξία του κοινωνικού κράτους. Το δίδαγμα της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης ήταν ότι οι συντηρητικές πολιτικές και αντιλήψεις για «λιγότερο κράτος» αποδείχτηκαν, διεθνώς ανεπαρκείς και στην χώρα μας καταστροφικές.
Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι δε διδάχτηκε τίποτε.
Τότε, αγνοούσε τις προτάσεις και το ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του ΕΣΥ, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και η αείμνηστη Φώφη Γεννήματα. Σήμερα, αρνείται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ, με οργανωμένο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας, με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού, με παροχές κινήτρων και με στήριξη του υπάρχοντος υγειονομικού προσωπικού, που κρατάει με αυτοθυσία όρθιο το ΕΣΥ.
Η ΝΔ, για λόγους ιδεοληψίας αλλά και εξυπηρέτησης συμφερόντων στον χώρο της Υγείας, δεν έχει διάθεση να στηρίξει τη δημόσια υγεία. Για αυτό και διαθέτει μόνο το 2-4% του Ταμείου Ανάκαμψης, όταν χώρες με ανάλογα προβλήματα δίνουν 8-10%..
Πέντε χρόνια ακούμε μόνο υποσχέσεις για προσλήψεις και αναβάθμιση του ΕΣΥ και βλέπουμε αποσπασματικές λύσεις και μπαλώματα, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο που θα καταστήσει το ΕΣΥ ένα σύγχρονο σύστημα που θα μπορεί να ανταπεξέλθει αξιοπρεπώς στις ανάγκες των πολιτών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Οι προβλέψεις του Νομοσχεδίου δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.
Η θεσμοθέτηση της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, θα μπορούσε να αποτελεί μια λύση ανάγκης αν διασφαλιζόταν η διαφάνεια, η ορθότητα και αντικειμενικότητα των στοιχείων ενοποίησης και οι διαδικασίες εφαρμογής της δεν ήταν ασαφείς. Αλλά η ενιαία λίστα δεν πραγματοποιεί χειρουργεία. Το ιατρικό προσωπικό πραγματοποιεί χειρουργεία. Το πρόβλημα για τις τεράστιες λίστες ντροπής οφείλεται στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Τα αυξανόμενα κενά σε προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων έχουν ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν όλες οι αίθουσες χειρουργείων στα νοσοκομεία, η απουσία επαρκούς αριθμού αναισθησιολόγων, η έλλειψη κλινών Εντατικής Θεραπείας και η εξάντληση των κονδυλίων σε υλικά κάθε φθινόπωρο συνιστούν τις αιτίες του προβλήματος, που δεν τις αντιμετωπίζει το παρόν νομοσχέδιο.
Η υγειά και η παιδεία, είναι οι δύο άξονες που προσδιορίζουν το επίπεδο της κάθε χώρας. Το πόσο ψηλά στις προτεραιότητες βρίσκονται οι δύο συγκεκριμένοι άξονες, χαρακτηρίζουν ένα κράτος ανεπτυγμένο ή μη. Και με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση το να έχουν οι πολίτες αξιοπρεπή δωρεάν δημόσιες παροχές υγείας σίγουρα δεν είναι προτεραιότητα. Ενώ το ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι σε κάθε νομοσχέδιο αφορά την έλλειψη εμπιστοσύνης, την έλλειψη διαφάνειας και αξιοκρατίας από τα οποία χαρακτηρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η σωστά προβλεπόμενη σύσταση συστήματος παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά θα αποτύχει, αν δεν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων και δεν επαναξιολογηθεί το σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων στην ελληνική αγορά, ώστε να μην επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος και να μην διακόπτεται η κυκλοφορία φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων, που αντικαθίστανται με άλλα ακριβότερα.
Το Νομοσχέδιο συντηρεί την εξουθένωση των ιατρών, αφού και πάλι προβλέπεται ότι μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προσλήψεων, παρέχεται η δυνατότητα υπέρβασης του 48ωρου, ως την 31/12/ 2023. Το προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής του. Συχνά, χωρίς αποζημιώσεις για τις εφημερίες, που ακόμη κι αν καταβληθούν θα υπερφορολογηθούν. Αντί μονίμων προσλήψεων προσωπικού, το νομοσχέδιο προβλέπει πολλές ανανεώσεις συμβάσεων. Με δικαιολογία την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, κρατούνται δέσμιοι συμβασιούχοι, που εξυπηρετούν σταθερές ανάγκες.
Και τέλος, αντί να επιλέγουμε αξιοκρατικά τις διοικήσεις των νοσοκομείων μας , μέσω διεθνών διαγωνισμών, το νομοσχέδιο παρατείνει τη θητεία τους έως 31.12.2023.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
H αναγέννηση του ΕΣΥ σε όλη την Ελλάδα με νέες υγειονομικές δομές και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι απολύτως αναγκαία διότι οι ελλείψεις είναι τεράστιες.
Και θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω για πράγματα που βιώνω και εγώ η ίδια στην εκλογική μου περιφέρεια.
Κάθε πολίτης που ζει στο Λασίθι, καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος με την ανασφάλεια και ταυτόχρονα με την ελπίδα να μην πάθει κάτι, γιατί τότε η πορεία για την υγεία μας, στο νομό είναι γνωστή. Πρώτα επίσκεψη στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας ή της Σητείας, στου Αγίου Νικολάου και αμέσως μετά μεταφορά στο Ηράκλειο.
Η υποβάθμιση των νοσοκομείων του νομού μας είναι συστηματική και μεθοδευμένη.
Στο ΓΝΑΝ, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για τις πρόσθετες αμοιβές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες).
Υπηρετούν 23 εργαζόμενοι, 8 επικουρικοί και 15 συμβασιούχοι Ο.Χ., που καλύπτουν μόνιμες ανάγκες και των οποίων η σύμβαση έληξε στις 30/9.
Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που φυσικά δεν επαρκούν για τις ανάγκες ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες , έχουν περάσει τα όρια αντοχής τους.
Στο Νοσοκομείο Σητείας αδυνατούν να λειτουργήσουν νευραλγικές κλινικές, λόγω σημαντικών ελλείψεων σε γιατρούς αλλά και σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Στις 18/9, οι πολίτες της Σητείας κινητοποιήθηκαν. Η πόλη«έκλεισε» και διεκδίκησε την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Ο Δήμαρχος συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ο Υπουργός υποσχέθηκε στελέχωση τριών κλινικών, αλλά άμεσες λύσεις δεν είδαμε.
Το ίδιο και στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, υποστελέχωση και λειτουργικά προβλήματα. Mία αναισθησιολόγος,- την οποία η τοπική κοινωνία χαρακτηρίζει ηρωίδα – ένας ορθοπεδικός και ένα παθολόγος που εφημερεύουν 24 ώρες για 30 μέρες το μήνα. Δεν υπάρχει παθολογική κλινική και τα περιστατικά διαμετακομίζονται αμέσως με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και Ηρακλείου με περιστατικά και της Ιεράπετρας. Και να τονίσω ότι στην Ιεράπετρα αναφερόμαστε και στο μοναδικό νοσοκομείο νοτιοανατολικής Κρήτης, του οποίο η διοικητική αυτοτέλεια είναι επιτακτική.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, έγινε το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο στην Ιεράπετρα όπου όλοι οι πολίτες, έστειλαν ηχηρό μήνυμα στις κυβερνητικές προσπάθειες για υποβάθμιση του Νοσοκομείου. Δύο συγκεντρώσεις με χιλιάδες κόσμο για να δείξουν οι πολίτες του Λασιθίου την απόγνωση. Όταν το κράτος δεν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας τότε οι πολίτες αναλαμβάνουν δράση και όταν οι πολίτες αναγκάζονται να αναλάβουν δράση για το αυτονόητο αγαθό της υγείας, τότε σίγουρα δεν μιλάμε για ένα κράτος πρόνοιας.
Ο «Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας», ζήτησαν με αίτημά τους, συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά δεν υπήρξε κάποια απόκριση. Κάναμε αναφορές και για τα τρία νοσοκομεία αλλά απαντήσεις δεν πήραμε.
Πρόσφατα, ο Υπουργός έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης . Άμεσες λύσεις δεν ακούσαμε, και ελπίζω να μην υπάρχουν προθέσεις συγχώνευσης ή κλεισίματος των νοσοκομείων της Π.Ε Λασιθίου, γιατί η δήλωση που έκανε λέγοντας ότι το Λασίθι με 70.000 κατοίκους και 4 νοσοκομεία ενώ το Ηράκλειο 300.000 με 2 νοσοκομεία, δεν είναι καθόλου καθησυχαστική. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των συνδεδεμένων νοσοκομείων του Λασιθίου, να μην προκηρύξουν θέσεις Διευθυντών, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις και σύμφωνα με τις προτάσεις των νοσοκομείων Σητείας και Ιεράπετρας και την ταυτόχρονη ενημέρωση του Υπουργού ότι αντίστοιχες θέσεις θα προκηρυχτούν, τότε ή κάτι είναι ψευδές ή κάτι δεν λειτουργεί σωστά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η Κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ αλλά τη πλήρη απορρύθμισή του.
Ως ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, θέτουμε ως προτεραιότητα το κοινωνικό κράτος, στο παρελθόν με πράξεις, με προτάσεις και δράσεις σήμερα, εντός και εκτός της Βουλής. Θεωρούμε χρέος μας να μειώσουμε τις ανισότητες, να έχουμε ισχυρή δημόσια Υγεία και Παιδεία, ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες, ασφάλεια και προοπτική για όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, τη μεσαία τάξη αλλά και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε, πάντα δίπλα στον κάθε άνθρωπο. Και θα συνεχίσουμε δίνοντας τη μάχη των μαχών, για το μέγιστο αγαθό των ανθρώπων, την υγεία, τη δωρεάν δημόσια υγεία για όλους, όπως κάνουμε 40 χρόνια και όπως θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον.
Σας ευχαριστώ