Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Κι όμως, η ΝΔ παραδέχθηκε την παταγώδη αποτυχία της

Οι πρόωρες εκλογές, η πανδημία και η τραγική της διαχείριση

Published

on

Γράφει ο Νίκος Μποζιονέλος για το “Τhe Socialist” 

Τι να συζητήσεις και τι να πρωτοσχολιάσεις από θέματα που άπτονται της επικαιρότητας. Γιατροί απομακρύνονται άρον άρον από την εργασία τους, ελέω επίταξης. Φαρμακοποιοί υποχρεώνονται, χωρίς πρότερη διαβούλευση, να κάνουν τεστ σε πολίτες και δίχως να ενδιαφέρεται κανείς για την υγεία και ασφάλεια των υπαλλήλων τους.

Τούτο όμως που δεν διαδόθηκε, διότι ουδέποτε υπήρξε (φυσικά) επίσημο είναι περί πρόωρων εκλογών. Κυοφορούνταν εδώ και πολύ καιρό, από το φθινόπωρο, ότι μετά το καλοκαίρι στη μετά-κορωνοϊού εποχή η κυβέρνηση ετοιμαζόταν για πρόωρες εκλογές, διπλές (λόγω του εκλογικού συστήματος που έχει αλλάξει), με στόχο να κεφαλοποιήσει τα κέρδη της από την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και στο σημείο αυτό, θα παρακαλούσα τους αναγνώστες να μη γελούν δυνατά διότι μπορεί και να ακουστούν…

Δεν κυοφορούνταν ή απλώς κυκλοφορούσε ως σενάριο. Ηταν μια σχεδόν ειλημμένη απόφαση και ο (κάτι σαν) ανασχηματισμός προσέβλεπε ακριβώς σε αυτό. Στις πρόωρες. Ωστόσο ο covid-19 είχε άλλη άποψη: το τρίτο κύμα είναι πολύ πιο έντονο από τα άλλα δύο.

Προφανώς μπορούν να αναφερθούν παραδείγματα και λάθη που γίνονται στο εξωτερικό, ωστόσο κρίνονται τα όσα συμβαίνουν εντός των τειχών. Στα του οίκου μας.

Η απόφαση για τις πρόωρες είχε (σχεδόν) ληφθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2020, τότε που ο κορωνοϊός έδειχνε στη χώρα μας να έχει νικηθεί. Θα ήταν, πολιτικώς, μια ορθή απόφαση διότι, όντως, στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας την άνοιξη του 2020 η κυβέρνηση πήρε σχεδόν άριστα.

Ομολογουμένως. Αλλά δεν πήρε άριστα… μόνη της: ο κόσμος, ο Ελληνας πολίτης, εγώ, εσύ, σχεδόν όλοι πειθάρχησαν, ομοψύχως και ενωμένοι όλοι μαζί ενάντια στο κακό που ήρθε από τα βάση της Ασίας.

Τι μεσολάβησε όμως. Πολλά. Κυρίως, και είναι πλέον κοινώς αποδεκτό, το άνοιγμα του τουρισμού: σχεδόν 3 εκατ. τουρίστες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα το καλοκαίρι του 2020 και, εξ αυτών, περί τους 300.000 ελέγχθησαν για κορωνοϊό. Ναι, μόνο τόσοι.

Η κυβέρνηση είχε άπλετο χρόνο να οργανωθεί για αυτό που γνωρίζαμε άπαντες: ότι το επόμενο κύμα ερχόταν.

  • Μπορούσε κάλλιστα να θωρακίσει το ΕΣΥ αλλά «τι να τις κάνουμε τόσες ΜΕΘ;».
  • Μπορούσε κάλλιστα να προχωρήσει σε προσλήψεις ιατρικών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού αλλά προτίμησε, σήμερα, την επίταξη. Μια εικόνα που δεν ταιριάζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
  • Μπορούσε να κάνει πολλά αλλά προτίμησε να πει, δημόσια, ψέματα στον ελληνικό λαό.

Ψέματα για τους αριθμούς των ΜΕΘ, ψέματα για τα μέτρα, ψέματα ακόμη και με τους αριθμούς των κρουσμάτων που πήγαν εκεί που γνωρίζαμε ότι βρίσκονται λίγο πριν τη χαλάρωση των μέτρων, τα οποία δεν χαλάρωσαν και τόσο. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Εννοείται πως το να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης θα ήταν πολιτική αυτοκτονία. Είτε το κατανόησε ο ίδιος, είτε του άνοιξαν τα μάτια αλλά η στήλη μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι σε πρόσφατο μίτινγκ με τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους, η απόφαση ήταν οριστικά «όχι». Όχι σε πρόωρες.

Advertisement

Και τούτο είναι η μεγαλύτερη παραδοχή της ίδιας της κυβέρνησης για την παταγώδη αποτυχία της, από το καλοκαίρι και μετά. Διαφωνεί κανείς;

ΥΓ1. Καλοκαίρι, ίσον Ελλάδα. Τις εικόνες που βλέπουμε στη Μαγιόρκα με Γερμανούς να ξεσαλώνουν, μακριά από την καραντίνα, θα τις δούμε κι εδώ σε λίγες εβδομάδες. Μόνη λύση τα κλειστά σύνορα και η επιδότηση του εγχώριου τουρισμού, από εμάς για εμάς. Εκτός κι αν όντως (σ.σ. πότε πρόλαβαν;) τα ταμεία άδειασαν.

ΥΓ2. Τροφή για σκέψη. Στις επόμενες εκλογές (όποτε κι αν γίνουν) θα ψηφίσουν και οι ομογενείς. Τα περί 800.000 ήταν ούτως ή άλλως ουτοπικό, πρόσφατα δημοσιεύματα έκαναν λόγω για 300.000. Και πάλι, πολλοί. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν από τώρα να ζητήσουν λεπτομέρειες για το πώς θα τηρηθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας με την επιστολική, πιθανότατα διαδικτυακή, ψήφο.