ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑΛ: Μετά το “ΝΑΙ” για Σακελλαροπούλου, επιστροφή στην “Αντεπίθεση”
ΚΙΝΑΛ: Κλείνει την παρένθεση συναίνεσης
Μετά τη συμφωνία για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Χαριλάου Τρικούπη βάζει στο στόχαστρο τις αστοχίες του Μαξίμου στο Προσφυγικό, τον νέο εκλογικό νόμο και ζητήματα οικονομίας και κοινωνικής συνοχής
«Θέσαμε εξαρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης. Η προσωπικότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: είναι μια γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό, ακέραιο δημοκρατικό της ήθος – ιδιαίτερα, μάλιστα, στα χρόνια της κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου, προαναγγέλλοντας ότι «είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία τη συνταγματική της αποστολή. Γι’ αυτό και θα έχει τη στήριξή μας».
Η ομόφωνη, άλλωστε, απόφαση υπερψήφισης της κυβερνητικής πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας στην ψηφοφορία της Τετάρτης από τα κομματικά όργανα προκάλεσε θετικά σχόλια στην κοινή γνώμη για την υπεύθυνη στάση που επέδειξε εξαρχής για το θέμα η κυρία Γεννηματά, χωρίς, ωστόσο, η έκφραση πολιτικής ωριμότητας από πλευράς της να συνεπάγεται «λευκή επιταγή» σε σειρά επιλογών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ακριβώς το αντίθετο.
Κριτική αντί συναίνεσης
Σύμφωνα με πληροφορίες, απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες η Χαριλάου Τρικούπη σε συγκεκριμένα πεδία άσκησης πολιτικής, στα οποία διαπιστώνει λάθη και παραλείψεις. Οι χειρισμοί του κυβερνητικού επιτελείου αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης (ζήτημα το οποίο είχε αναδείξει πρώτη η κυρία Γεννηματά), τον εκλογικό νόμο και την οικονομία κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία δηλώνει απρόθυμη στο εξής να συναινέσει σε πρωτοβουλίες επιδείνωσης της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, ένα πρώτο δείγμα γραφής αποτέλεσε η κατάθεση πρότασης νόμου από το Κίνημα Αλλαγής για την επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης με δικαιούχους αυτούς «του ΕΦΚΑ λόγω γήρατος, αναπηρίας, θανάτου, προσυνταξιοδοτικής παροχής και στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία, καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΑ», δηλαδή το σύνολο σχεδόν του ανενεργού πληθυσμού.
Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής αιτείται το ύψος της 13ης σύνταξης να είναι «ίσο με το ποσό που τα πρόσωπα της παρ. 1 λαμβάνουν ως ακαθάριστη μηνιαία προσυνταξιοδοτική παροχή ή ως ακαθάριστο ποσό επιδόματος της παρ. 1 ή με το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου του έτους χορήγησης της 13ης σύνταξης και μέχρι του ανωτάτου ορίου καταβολής σύνταξης και επιδομάτων από τον ΕΦΚΑ, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά», περιγράφοντας στην πρόταση νόμου του μια πλήρη προμνημονιακή 13η σύνταξη, μέσα στο πολιτικό πλαίσιο της επανόδου της χώρας στην κανονικότητα.
Σε 12 περιφέρειες
Εκτός από τα «φάουλ» της κυβέρνησης, στο ημερολόγιό της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έχει καταγράψει σταθμούς και περιοδείες για το πρώτο τρίμηνο του 2020, το οποίο αναμένεται εξαιρετικά πυκνό, καθώς η σταδιακή δημοσκοπική ανάκαμψη του κόμματος το 2019 αποκτά νέα δυναμική ήδη από τις πρώτες ημέρες του 2020 με φόντο την προεδρική αλλαγή και το πολιτικό προβάδισμα που ανέπτυξε για άλλη μια φορά η επικεφαλής του κόμματος.
Με την έξωθεν καλή μαρτυρία νωπή, η κυρία Γεννηματά ετοιμάζεται να οργώσει την περιφέρεια, δίνοντας προσωπικά το «παρών» στις δώδεκα Περιφερειακές Συνδιασκέψεις του Κινήματος Αλλαγής (οι πρώτες θα υλοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη και Αιτωλοακαρνανία), διατηρώντας ζωντανή και ατόφια την επαφή της με την κοινωνική και κομματική βάση. Το ευρύτερο πέρασμα, άλλωστε, που καταγράφεται στο πρόσωπό της σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης συνιστά ένα από τα «κρυφά χαρτιά» της Χαριλάου Τρικούπη, το οποίο και θα αναδειχτεί ακόμη περισσότερο. Διαμορφώνοντας την ατζέντα με βάση τις πραγματικές κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σκοπεύει να αφουγκραστεί τον σφυγμό του κόσμου διά ζώσης, με ορίζοντα την Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος, η οποία θα λάβει χώρα το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Μέχρι τότε, τόσο η κυρία Γεννηματά όσο και η ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής θα αναπτύσσουν ταχύτητες και αντανακλαστικά με όχημα την καθημερινότητα των πολιτών, με πιο πρόσφατα παραδείγματα την αφίσα κατά των αμβλώσεων στους σταθμούς του μετρό μέχρι την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Η ταχύτητα αντίδρασης αλλά και η διαρκής επισήμανση αστοχιών και παραλείψεων της κυβέρνησης από τη Χαριλάου Τρικούπη οδηγούν και στην παγίωση του κόμματος ως πολιτικής έκφρασης ενός νέου προοδευτικού ορθολογισμού, συναινετικού στα μεγάλα και κρίσιμα (εθνικά θέματα), εξίσου όμως καυστικού και παρεμβατικού σε κοινωνικές και προοδευτικές κατακτήσεις, πλατφόρμα την οποία εισάγει όλο το τελευταίο διάστημα η κυρία Γεννηματά ως προσωπική της γραμμή πλεύσης.
Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η άσκηση γόνιμης αντιπολίτευσης, προσανατολισμένης στα «προβλήματα της διπλανής πόρτας», φέρνοντας και πάλι σιγά σιγά το Κίνημα Αλλαγής κοντά σε κάθε ελληνικό σπίτι.
ΠΗΓΗ: ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ