Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαν.Χριστοδουλάκης: Παρέμβαση για την απαράδεκτη πρακτική αδειοδότησης έργων σε περιοχές Natura

Published

on

Την αδειοδότηση δύο αιολικών πάρκων στη Δαδιά, και εντός περιοχής Natura, πριν από το ξέσπασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Έβρο, με συνοπτικές και «παρεκκλίνουσες» διαδικασίες από την κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης με επίκαιρη ερώτηση του.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ζητά την τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού σχετικά με τον λόγο που η αδειοδότηση δόθηκε, παρακάμπτοντας την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, του αρμόδιου οργάνου για τη χάραξη της πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των περιβαλλοντικά προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε η σύμφωνη γνώμη του ΟΦΥΠΕΚΑ να είναι υποχρεωτική για οποιαδήποτε περιβαλλοντική αδειοδότηση στο μέλλον, η οποία οφείλει να γίνεται με γνώμονα την αρμονική για το περιβάλλον διαχείριση των περιοχών Natura.

Όπως δήλωσε ο ίδιος «αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά ότι το δήθεν επιτελικό κράτος λειτουργεί με άτυπες διαδικασίες, που εξυπηρετούν συμφέροντα, παραβιάζοντας τις θεσμοθετημένες νόμιμες διαδικασίες, και μάλιστα σε κρίσιμα για το περιβάλλον ζητήματα στην εποχή της κλιματικής κρίσης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινής ανακοίνωσης του Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος Μανώλη Χριστοδουλάκη και Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, ενώ μπορείτε να βρείτε την επίκαιρη ερώτηση ΕΔΩ.

Κοινή ανακοίνωση Μανώλη Χριστοδουλάκη, Βουλευτή Αν. Αττικής – Υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Περιβάλλοντος και Τομέα Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής
Οι δημόσιες καταγγελίες και ανακοινώσεις, σχετικά με την αδειοδότηση αιολικών πάρκων στην περιοχή του Έβρου, φέρνουν στην επιφάνεια σημαντικά ζητήματα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη λειτουργία των θεσμών της χώρας σχετικά με το θέμα αυτό.

Μετά την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων, ο Υπουργός ΠΕΝ προπαγανδίζει ότι αντιδρά άμεσα και σταματά για έναν χρόνο την υλοποίηση του έργου των αιολικών πάρκων, συνδέοντας το με τις καμένες εκτάσεις στην περιοχή.Όλα για την επικοινωνία. Στην πράξη, όμως, η απόφαση για αιολικά πάρκα σε μια περιοχή Natura παραμένει και θα εφαρμοστεί με χρονοκαθυστέρηση.

Advertisement

Μια απόφαση που λήφθηκε χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, με περίεργες και πρωτοφανείς μεθοδεύσεις. Αντί για έγγραφη υπηρεσιακή γνωμοδότηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΝ, η απόφαση θετικής γνωμοδότησης ελήφθη με απλή προφορική συναίνεση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που εστάλη για τη συμπλήρωση των σχετικών πρακτικών του ΠΕΣΠΑ.

Ενώ ο ΟΦΥΠΕΚΑ, μέσω της αρμόδιας μονάδας παρακολούθησης των επιπτώσεων των έργων στις περιοχές Natura, είχε εισηγηθεί αρνητικά και η αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ δεν είχε γνωμοδοτήσει υπηρεσιακά, θεωρήθηκε ότι ο Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου ήταν αρκετός ώστε να δοθεί η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΝ και να εγκριθούν δύο έργα με αμφίβολες συνέπειες στη βιοποικιλότητα της περιοχής στη Δαδιά.

Μετά μάλιστα την καταστροφική πυρκαγιά, το Υπουργείο δεν έβγαλε άμεση απόφαση παύσης οποιουδήποτε έργου στην περιοχή της Δαδιάς, όπως είχε συμβεί αντίστοιχα για την Εύβοια, δύο χρόνια πριν.

Ούτε βέβαια εφαρμόστηκε η νομοθεσία για την επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων των έργων στην περιοχή, με δεδομένη την εκτεταμένη αλλαγή της κατάστασης του περιβάλλοντος που εξετάστηκε κατά την αδειοδότηση, όπως προβλέπεται και από τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά, ότι το δήθεν επιτελικό κράτος λειτουργεί με άτυπες διαδικασίες, που εξυπηρετούν συμφέροντα, παραβιάζοντας τις θεσμοθετημένες νόμιμες διαδικασίες, και μάλιστα σε κρίσιμα για το περιβάλλον ζητήματα στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Ενώ ταυτόχρονα εγείρονται και σοβαρά ερωτήματα για την γενικότερη κυβερνητική στάση:

-Τι συμβαίνει με άλλα έργα και δραστηριότητες στις περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες;

-Είναι έγκυρες οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, αφού οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί καθολικά και σε ορισμένες περιπτώσεις οριστικά;

Advertisement

Για το θέμα κατέθεσε την υπ. αριθμ. 186/27-09-2023 επίκαιρη ερώτηση ο υπεύθυνος βουλευτής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, με την οποία ζητά από το Yπουργείο να προβεί σε αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, ώστε να απαιτείται υποχρεωτικά η σύμφωνη γνώμη του ΟΦΥΠΕΚΑ ως προς την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης αιολικών πάρκων και σταθμών αλλά και άλλων παρεμβάσεων σε περιοχές Natura, όπως άλλωστε προβλέπει και η ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΕ. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν την τηρεί κατ΄ εξακολούθηση, με κίνδυνο την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.

Advertisement