ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Mανώλης Χριστοδουλάκης: “Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο.”
ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Στο Ρ/Σ, radio north 98,0, στην εκπομπή «Βεράντα Αριστοτέλους»
με το δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη
KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR”
Επέκταση των χωρικών υδάτων:
*Την απάντηση στον κ. Μητσοτάκη για τη χθεσινή του ανακοίνωση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, δυτικά και μόνο, την έχει δώσει ο σημερινός Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Κουμουτσάκος τον Οκτώβριο του 2018. Aπευθυνόμενος τότε, για την ίδια απόφαση, στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά, είπε τα εξής: «…με πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα χώρισε τη χώρα στη μέση. Το έκανε προαναγγέλλοντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στα Ιόνιο και έδωσε έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμένει στη γνωστή θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της θάλασσας διότι δήθεν πρόκειται για ειδική περίπτωση…».
Ο κ. Κουμουτσάκος, ομοίως θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον κ. Μητσοτάκη.
*Τζάμπα λεονταρισμοί στα εθνικά μας ζητήματα, περί «μεγαλώματος» της Ελλάδας, δεν κάνουν καλό στην εξωτερική μας πολιτική, αλλά στην «εσωτερική».
Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο.
*Διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας δεν προχώρησαν στην επέκταση προς τη δύση, παρόλο που οι συνθήκες ήταν αντίστοιχες. Ο λόγος που δεν γινόταν τόσο καιρό είναι για να μην υπάρχει αντιπαραβολή προς την ανατολή, με προεκτάσεις για «ειδικές» συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο.
Βάζοντας τις επιφυλάξεις μας για τις παραμέτρους και τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει για το Αιγαίο, μένουμε εδώ προς το παρόν, περιμένοντας να δούμε ποιες θα είναι και οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.
*Σήμερα έχουμε άλλη μία παράνομη Navtex από την Τουρκία και άλλη μία μέρα που ο Πρωθυπουργός δεν συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Η ενιαία γραμμή του πολιτικού συστήματος στην οποία εμείς συνεισφέρουμε, δεν χτίζεται απλά στη βάση της δικής μας εθνικής υπευθυνότητας. Απαιτείται συνεννόηση πριν να είναι αργά.