Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η ΝΔ αποφάσισε να μην βρεθεί ο Καραμανλής ενώπιον του φυσικού του δικαστή. Αυτό είναι συγκάλυψη» (VIDEO)

Published

on

«Υπάρχει ένα αίτημα των πολιτών, το οποίο είναι υπερκομματικό, αυθόρμητο και θα εκφραστεί», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, και συνέχισε λέγοντας πως «μάλλον η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει και προσπαθεί στα όρια την μικροπολιτικής ή παραπολιτικής να αλλάξει τη συζήτηση».

Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια ξεκάθαρη και ενιαία θέση όσον αφορά τη Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας της από παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση των υποκλοπών και τη στάση της κυβέρνησης, που, αντί να διασφαλίζει τη διαφάνεια, δημιουργεί προσκόμματα στην αποκάλυψη της αλήθειας. «Το ΠΑΣΟΚ έχει μια πολύ καθαρή, ενιαία γραμμή για τη Δικαιοσύνη. Ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί και για την υπόθεση των Τεμπών και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση είναι η Δικαιοσύνη. Προφανώς, όπως όλες οι εξουσίες στο Πολίτευμα μας, έτσι και η δικαστική κρίνεται. Η δική μας κριτική εστιάζει πρωτίστως, όχι στη Δικαιοσύνη αυτή καθαυτή, αλλά στη διάδραση, την αλληλεπίδραση και τον παρεμβατισμό της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική»

Σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, επεσήμανε ότι η ευθύνη του πολιτικού συστήματος είναι να διευκολύνει τη δικαστική διαδικασία και όχι να την παρεμποδίζει. «Το σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί το 2023, στην Ελλάδα, δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή σε αντίθετη κατεύθυνση. Όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εντοπίζει ευθύνες για τη μη υλοποίηση της Σύμβασης 717 –η οποία θα μπορούσε να έχει αποτρέψει το δυστύχημα– η κυβέρνηση οφείλει να επιτρέψει στη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», ανέφερε. Επικρίνοντας, δε, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, η οποία αρνήθηκε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, υπογράμμισε την προσπάθεια συγκάλυψης. «Όπου εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα πρέπει να παραπέμπονται ενώπιον του φυσικού τους δικαστή. Με τον Καραμανλή επέλεξαν να μην το κάνουν. Αυτό είναι συγκάλυψη».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις επερχόμενες κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι το αίτημα για δικαιοσύνη και διαφάνεια είναι αυθόρμητο και υπερκομματικό. «Το συλλαλητήριο είναι υπερκομματικό. Εγώ προσωπικά θα συμμετάσχω, χωρίς κομματική ταμπέλα, όπως και όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν πρέπει να υπάρχει καμία υποψία πολιτικής εκμετάλλευσης αυτής της αυθόρμητης έκφρασης των πολιτών. Οι πολίτες ζητούν δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών. Παράλληλα, εκφράζουν ένα μήνυμα έλλειψης εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, και αυτό μας αφορά όλους», δήλωσε.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η κρίση εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα επιβάλλει βαθιές θεσμικές τομές. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει πρωτοβουλία στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση για την αποσύνδεση του διορισμού της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία, ώστε να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η αξιοπιστία της.

Advertisement