Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Το μόνο που αλλάζει είναι το κομματικό φόντο της αλαζονείας»

Published

on

«Η Πολιτική Προστασία οφείλει να είναι υπερκομματική, καθώς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, μιλάμε για ανθρώπινες περιουσίες», ανέφερε μεταξύ άλλων το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (25/07) στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί».

Πιο συγκεκριμένα, όπως αρχικά εξήγησε ο κ. Χριστοδουλάκης, «το βασικό ζήτημα που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι πως τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης είναι υπαρκτά, τα οποία εντείνουν τα προβλήματα της εκδήλωσης πυρκαγιών».

«Ποιο είναι το ζητούμενο όμως;» διερωτήθηκε ο κ. Χριστοδουλάκης, για να σπεύσει να εξηγήσει: «Το ζητούμενο είναι, να αξιολογήσουμε κατά πόσο έχουμε ή όχι ένα πολιτικό σύστημα ανεπίδεκτο μαθήσεως».

Με αφορμή, μάλιστα, την επέτειο από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι πριν μερικές μέρες, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε πως «δεν είναι μόνο οι τραγικές απώλειες των 103 συνανθρώπων μας, δεν είναι μόνο ο κυνισμός με τον οποίον διαχειρίστηκε τότε η κυβέρνηση την καταστροφή στο Μάτι, αλλά είναι και η ανάγκη να αντιληφθούμε σήμερα, ότι δεν μπορεί αυτό το τραγικό γεγονός να αποτελεί οποιαδήποτε μορφής άλλοθι σε μία απάνθρωπη ζυγαριά πολιτικής ανεπάρκειας για να ερμηνεύουμε τα σημερινά προβλήματα», ενώ συνέχισε εξηγώντας: «θέλω να πω πάρα πολύ απλά, ότι δυστυχώς το μόνο που αλλάζει είναι το κομματικό φόντο της αλαζονείας. Ένα πολιτικό σύστημα σήμερα που αποδεικνύεται άξιο μόνο για σέλφι επί των καμένων».

«Για να είμαστε σοβαροί, λοιπόν, να φέρουμε την κουβέντα εκεί που πρέπει, στο πως – δηλαδή – περνάμε από την καταστολή στην ανάγκη της πρόληψης. Τι σημαίνει αυτό πάρα πολύ απλά και συγκεκριμένα», είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, για να σταχυολογήσει στη συνέχεια: «Πως αποσαφηνίζουμε την διάκριση των αρμοδιοτήτων, που το συζητάμε σε κάθε φυσική καταστροφή και τελικά δεν έχει να γίνει μεταξύ δήμων, περιφερειών και κεντρικής διοίκησης. Πως αποκεντρώνουμε αρμοδιότητες στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και μαζί με αυτό τους πόρους για να μπορούν οι άνθρωποι εκεί να διαχειριστούν τις αρμοδιότητες της πολιτικής προστασίας. Πως ενισχύουμε την στελέχωση των σωμάτων, και ειδικά του πυροσβεστικού σώματος. Πως δίνουμε κίνητρα για την στήριξη των εθελοντικών δράσεων και πως τα εντάσσουμε κάτω από μία ενιαία λειτουργία πολιτικής προστασίας».

Πρόσθεσε ακόμα πως «επειδή όντως υπάρχουν μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές σε όλη την Αττική, όπως στην Παλλήνη, στην Ανθούσα, στην Πεντέλη και σε άλλες περιοχές, αλλά και καταστροφές που αφορούν στις ιδιοκτησίες των ανθρώπων, είναι πάρα πολύ σημαντικό να παρακολουθήσουμε βήμα-βήμα την διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών και των καταστροφών. Γιατί μέχρι τώρα, ήταν τεράστιες οι καθυστερήσεις που επιβάρυναν ακόμα παραπάνω τους συμπολίτες μας, που έτσι κι αλλιώς έχουν δοκιμαστεί αρκετά».

Τέλος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, αναφερόμενος στην Πολιτική Προστασία, υποστήριξε πως «οφείλει να είναι υπερκομματική, καθώς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, μιλάμε για ανθρώπινες περιουσίες. Και η σοβαρή στάση όλων μας δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως έκθεση ιδεών. Αντιθέτως, το γεγονός ότι δεν προλαβαίνουμε να παραθέσουμε αναλυτικά την πρότασή μας σε μία τηλεοπτική συζήτηση δεν σημαίνει ότι δεν έχει ήδη κατατεθεί. Και προτείνουμε με τρόπο που μπορεί να είναι εφαρμόσιμος, αρκεί να υπάρχει κάποιος ο οποίος ακούει τις προτάσεις».

Advertisement

 

Advertisement