ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μανώλης Χριστοδουλάκης:«Οι ελλείψεις των φαρμάκων οφείλονται στις συντεταγμένες επιλογές της κυβέρνησης να αποδημήσει τη δημόσια υγεία»
«Η έλλειψη των φαρμάκων έρχεται σε συνέχεια μιας πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης, όπως την είδαμε με το τελευταίο σχέδιο νόμου για το ΕΣΥ. Υπάρχει η πολιτική επιλογή περί αρρύθμιστης αγοράς και στο χώρο του φαρμάκου, αλλά και η πολιτική βούληση της διαρκούς υπονόμευσης και απαξίωσης των δημόσιων στοιχείων της υγείας», τόνισε μιλώντας στον ANT1 και στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» με τη Φαίη Μαυραγάνη, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης και συνέχισε λέγοντας ότι ενώ η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση με την υπονόμευση του ΕΣΥ, που αποτελεί έργο του ΠΑΣΟΚ, και με συντεταγμένες ενέργειες της αφήνει το ΕΣΥ στην τύχη του, ανοίγοντας την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση της υγείας σε βάρος όσων το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «οι πολίτες βιώνουν μια ανασφάλεια, ιδίως οι γονείς, οι οποίοι κάνουν ένα σαφάρι για να βρουν ένα απλό αντιπυρετικό ή ένα παυσίπονο». Επισήμανε δε, την ύπαρξη εξωγενών αιτών για τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά τόνισε ότι δε μπορούν οι εξωγενείς παράγοντες να είναι οι μόνιμες δικαιολογίες για τους προβληματικούς χειρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης, σε όλα τα ζητήματα που έχουμε αντιμετωπίσει, και στο ζήτημα των ελλείψεων των φαρμάκων. «Υπάρχουν τρία προβλήματα: καθυστέρηση στην αντίδραση, κακός σχεδιασμός και η απουσία βούλησης να ακουμπήσει η κυβέρνηση τις φαρμακοβιομηχανίες». Εξειδικεύοντας αυτά τα ζητήματα, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε το επείγον Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών, ήδη από τον Οκτώβριο, για ελλείψεις σε περίπου 400 σκευάσματα. Επιπλέον, ο σχεδιασμός του ΙΦΕΤ ήταν ανεπαρκής, καθώς η πλειοψηφία των σκευασμάτων που σήμερα εκλείπουν είναι από αυτά που οφείλει να προμηθεύει η Κρατική Φαρμακαποθήκη. «Επιπλέον πρόβλημα, αποτελούν οι παράλληλες εξαγωγές. Δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια έγκαιρης ρύθμισης του θέματος αυτού, για παράδειγμα, με ένα απλό πλαφόν τουλάχιστον στα σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη».
Κλείνοντας ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για τα γενόσημα φάρμακα. «Οφείλει να υπάρξει αύξηση της παραγωγής των γενοσήμων από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες αλλά κυρίως σωστή ενημέρωση των πολιτών ότι γενόσημο είναι ένα φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία και απλά διαφορετική ονομασία και όχι ένα φάρμακο χαμηλότερης ποιότητας».