Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη – Αυτό είναι το πρόταγμα της εποχής (ανάλυση)

Published

on

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος.

Ένας άλλος τίτλος θα μπορούσε να ήταν: “Γιατί “απασφάλισαν” οι διαφωνούντες με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τι λένε στα κείμενά τους;”

Επειδή έχουμε φτάσει σε ένα σημείο κομβικό για το μέλλον της παράταξης, ξεχωρίζοντας από τώρα αυτούς που θέλουν η παράταξη να εισέλθει σε μια νέα εποχή μακριά από “κλίκες”, “πραιτοριανούς” και ηγέτες με δυσανεξία στην κριτική και την διεύρυνση. Ηγέτες που διέπονται από καχυποψία, φοβικές συμπεριφορές και δεν κάνουν αυτοκριτική, δεν είναι ηγέτες. Μάλιστα, αν προσφεύγουν και σε απολυταρχικού τύπου στρατηγικές κινήσεις “πολιτικής εκκαθάρισης” όπως πήγε να γίνει στην περίπτωση της Αττικής (“Τα μεγάλα αστικά κέντρα ιδίως η Αττική είναι το “πρόβλημα” έλεγαν διαρροές της Χ.Τρικούπη πριν ξεσπάσει δικαίως δημόσια ο Παύλος Γερουλάνος ισοπεδώνοντας το αφήγημα σε απόλυτους αριθμούς) τότε, μάλλον μιλάμε για μια προβληματική ηγεσία που κάνει διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού με όρους στυγνής πολυεθνικής εταιρείας και όχι με όρους πολιτικού κόμματος.

Όταν οι εσωτερικές μηχανορραφίες, οι αποκλεισμοί στελεχών σε όλη την επικράτεια, η απόπειρα να δημιουργηθούν έριδες και αμφισβήτηση εν ενεργεία βουλευτών της παράταξης (για παράδειγμα ο αποκλεισμός του Μανώλη Χριστοδουλάκη από την εκδήλωση ΠΑΣΟΚ με θέμα το Περιβάλλον -την στιγμή που ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής είναι υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος στην Κ.Ο) είναι πιο έντονες σε διεργασίες και καθημερινότητα – έτσι θα ακούσετε να την “βαφτίζουν” προεδρικά στελέχη σύντομα- από τις πολιτικές διεργασίες και ζυμώσεις με την βάση της κοινωνίας, τον κόσμο, τον άνθρωπο που υποφέρει καθημερινά να τα βγάλει πέρα, τότε υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα αλλαγής ηγεσίας.

Το έχουμε ξαναπεί, η ενδεικτική στοχοποίηση της Αττικής από την ολιγάριθμη Χαριλάου Τρικούπη είχε άλλους στόχους καθώς φαίνεται, στόχους που αντιλήφθηκαν άπαντες:

Στοχοποιώντας την Αττική φαίνεται πως έμπαινε σε κίνηση το σχέδιο “πολιτική εκκαθάριση” εσωτερικών αντιπάλων της ηγεσίας: Α) Παύλος Γερουλάνος Β) Νάντια Γιαννακοπούλου Γ) Μανώλης Χριστοδουλάκης και κυρίως Δ) Χάρης Δούκας *Ως Δήμαρχος Αθηναίων θα έμπαιναν στο στόχαστρο και θα βρισκόντουσταν απολογούμενοι για την “πολιτική ήττα” του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Αυτό θα ήταν το αφήγημα και η “αυτοκριτική” που θα ονόμαζαν στην Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο , μια δήλωση που έδειχνε το μέγεθος της “φούσκας” στην οποία επέλεξε να ζει ο Πρόεδρος με ευθύνη την “φρουρά” του , που έγινε στην Κρήτη, έμελλε να σημάνει την αλλαγή. “Θα είναι πολιτική ήττα για το ΠΑΣΟΚ να βγει 3ο στις Ευρωεκλογές” δήλωνε και είχε δίκιο. Ήταν μια μεγάλη πολιτική ήττα. Μια ευκαιρία που χάθηκε.

Μια ανάγνωση όσων είπε ο Χάρης Δούκας και η “σκληρή επίθεση” της “Προεδρικής Φρουράς” κυρίως στον Δήμαρχο Αθηναίων

Ο Χάρης Δούκας, αν ψάξει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει δεχτεί την σκληρότερη κριτική από τους “πραιτοριανούς” της νυν ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί, προφανώς είναι το πρόσωπο που φαίνεται πως φοβούνται περισσότερο. Φοβούνται με την έννοια του όρου πως ως αντίπαλος εσωτερικός του Νίκου Ανδρουλάκη, σε ενδεχόμενη απόφασή του να κατέλθει ως υποψήφιος για την Προεδρία της Κεντροαριστεράς μπορεί να πετύχει με όρους “εκτός κλίκας” την απαιτούμενη και πασιφανή σε όλη την κοινωνία ένωση και διεύρυνση των δυνάμενων του προοδευτικού τόξου.

Δεν είναι απλά μια ήττα, χάθηκε μία ακόμα ευκαιρία. Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα ‘κάντε επιτέλους κάτι’ έρχεται από παντού” τόνισε υπογραμμίζοντας πως το αίτημα γίνεται από την κοινωνία, αλλά οι ηγεσίες αποφασίζουν συνειδητά να “κωφεύσουν” αφήνοντας άπλετο χώρο στην ακροδεξιά να ανέβει και άνεση στην κεντροδεξιά να χάσει 14 μονάδες και 1 εκατ. ψηφοφόρους και πάλι, αθροιστικά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ φτάνουν το ποσοστό Μητσοτάκη (!)

Advertisement

Οι ψηφοφόροι του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου υπάρχουν, είναι πολλοί και είναι σε αναμονή. Προσδοκούν βιώσιμες πρωτοβουλίες και πολιτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση τη μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και στη διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου. Ελπίζουν να ξαναβρεθούν σε πρώτο πλάνο και η πυξίδα να γυρίσει στα πραγματικά προβλήματα, σε λύσεις για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, ελπίζουν να λειτουργήσει το κράτος δικαίου, η ισονομία και η ισοπολιτεία, ελπίζουν να δοθεί χώρος στις δυνάμεις της δημιουργίας. Όμως δεν θα περιμένουν επ’ αόριστον, ο χρόνος εξαντλείται. Η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο να περιμένει” τόνισε σε άλλο σημείο ο Χάρης Δούκας, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να μετράμε “νίκες” ποσοστών σε εκλογικές διαδικασίες αλλά να χάνουμε την ουσία, παραβλέποντας για προσωπικούς λόγους που βολεύουν τις ηγεσίες, την συντριπτική πολιτική ήττα που υφίσταται ο χώρος.

“Είμαι ένθερμος υποστηρικτής συνεργασιών που ξεκινούν από τη βάση και δίνουν μια ξεχωριστή δυναμική. Ομως κάθε πρόταση είναι ευπρόσδεκτη και μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία ανασύνθεσης της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης πρέπει να ξεκινήσει τώρα και ο οδικός χάρτης να χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: κανένας αποκλεισμός, δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων και άμεσα, συμμετοχικές διαδικασίες”, ανέφερε κλείνοντας, τονίζοντας την ανάγκη συμμετοχής με δημοκρατικές διαδικασίες, της βάσης της κοινωνίας, όχι του κομματικού στρατού που διαθέτει η κάθε ηγεσία…

Η σημασία της πολιτικής τοποθέτησης Χριστοδουλάκη

…στην Ελλάδα η Κεντροαριστερά και ο προοδευτικός χώρος οπισθοχώρησαν. Όχι μόνο έχασαν την ευκαιρία, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον τον ορατό κίνδυνο να υποστούν στρατηγική ήττα.” υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής και πρώην Γραμματέας ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-σταθερά τονίζοντας την λέξη “ήττα” για το ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη κεντροαριστερά.

“Το ΠΑΣΟΚ δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τα λίγα. Ξέρουμε πως όλοι όσοι μας εμπιστεύονται έχουν από εμάς αυξημένες προσδοκίες. Η ελπίδα μιας μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης δεν είναι τοπίο στην ομίχλη, ούτε αφήγημα επιβίωσης. Είναι ευθύνη για το συλλογικό μας μέλλον και στόχος εφικτός.” αναφέρει για να μπορέσει να γίνει σαφές σε όλους τους “μηχανορράφους” πως δεν μιλά για φορέα υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ μα για φορέα ενδυνάμωσης του ΠΑΣΟΚ ως πυρήνα των πολιτικών εξελίξεων της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

“Για μια νέα εθνική κοινωνική ενότητα” ένα τεράστιο μέρος του μανιφέστου Χριστοδουλάκη, αφιερώνεται σε αυτό το κεντρικό μήνυμα που έρχεται να ταράξει τα αφηγήματα των ηγεσιών του χώρου αυτή τη στιγμή. Μιλά για “αληθινή ενότητα” για το κόμμα που είναι δίπλα σε όλους όχι σε ορισμένους, μιλά οραματικά για έναν κεντρικό πυλώνα πάνω στον οποίο πρέπει να δομηθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, ο μεγάλος φορέας της Αλλαγής στην Ελλάδα, με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ.

“Να βάλουμε ξανά έναν νέο κοινωνικό στόχο: Να οικοδομήσουμε και πάλι τη νέα εθνική κοινωνική ενότητα.

Που θα κάνει σαφές ότι εμείς δεν ερχόμαστε για να διχάσουμε, δεν ερχόμαστε για να διαιρέσουμε, αλλά για να συνθέσουμε. Δεν ερχόμαστε για να εξυπηρετήσουμε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες έναντι άλλων, αλλά μία νέα κοινωνική συμφωνία που θα στηρίζει την παραγωγή και τη δίκαιη αναδιανομή, θα εγγυάται την ευημερία για όλους. Δεν ερχόμαστε για να συνεχίσουμε ή να διαχειριστούμε, αλλά για να αλλάξουμε. Δεν δίνουμε διαπιστευτήρια στις κοινωνικές και οικονομικές ελίτ, αλλά λογοδοτούμε στον ελληνικό λαό, ώστε κανείς να μην μείνει πίσω.

Advertisement

Κοινωνική ενότητα με περιεχόμενο, που θα ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις της πατρίδας μας. Που θα επαναφέρει το πρόταγμα της εθνικής ανεξαρτησίας, τόσο στην ανάγκη αποκατάστασης της οικονομικής και δημιοσιονομικής μας αυτοδυναμίας, όσο και στην ουσιαστική, αποφασιστική και αποτελεσματική θωράκιση και υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, στην οικοδόμηση της εθνικής μας υπερηφάνειας….”

Μια ξεκάθαρη πολιτική θέση, με όραμα, ιδεολογία, άποψη και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, πατώντας σταθερά στο άμεσο παρόν.

Αντί επιλόγου..

Πέρα από κάθε “προσωποφιλολογια”.

– Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, περιορίστηκε στην λογική των οπαδων και των αρεστων με τακτικές επετηρίδας φιλίας και πίστης προσωπικής στον Πρόεδρο. Με αυτού του είδους την τακτική, απώλεσε την τεράστια πολιτική ευκαιρία την στιγμή που διαλυόταν εκ του συστάδην ο ΣΥΡΙΖΑ, να πείσει πως μέσω διεύρυνσης και αλλαγής νοοτροπίας, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει 2ο κόμμα και κυβερνητικός πόλος εξουσίας.

– Η πολιτική συγκυρία, χάθηκε και πλέον δημιουργείται με ευνοϊκούς όρους – και δεν πρέπει να πάει χαμένη – μια άλλη, με νέα πρόσωπα και με πολιτικό και προγραμματικό αφήγημα που θα είναι η βάση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

– Δεν μπορεί για λόγους τακτικής και μόνο να μπούμε σε άμεσες διαδικασίες εκλογής τον Ιούλιο για 2 λόγους σημαντικούς: Α) Θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα με την μικρή συμμετοχή και με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανό να αμφισβητηθεί σύντομα εκ νέου το εκλογικό αποτέλεσμα άρα πάμε σε παρατεταμένη εσωστρέφεια αντί για επανίδρυση και αλλαγή!

Β) Η υπόθεση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, δεν είναι υπόθεση μικρού μαγαζιού και από μαγαζατορες πηξαμε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι σοβαρή υπόθεση, θέλει τουλάχιστον την δέουσα σοβαρότητα και να οδηγηθούμε σε εκλογές στο Φθινόπωρο που έρχεται.

Advertisement

-Η προσφυγή στα όργανα, δεν είναι εσωστρέφεια. Είναι αναγκαιότητα. Τέρμα στις λογικές υπερσυγκέντρωσης των εξουσιών σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων με χαρακτηριστικά.. ISO Προεδρικού.

– Όχι, ο Μητσοτάκης δεν ανοίγει σαμπάνιες. Τουναντίον, βλέπει το νέο πρόταγμα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και της διεύρυνσης, σε συνδυασμό με το ιστορικό και αξιακό πολιτικό Μπραντ ΠΑΣΟΚ, να έρχεται να του δείξει την εξώπορτα στο Μαξίμου που έχει στρογγυλοκαθισει με την ευθύνη σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

– Όσοι νομίζουν πως τα κόμματα είναι ιδιοκτησίες, μαγαζιά με κλειδοκράτορες τις παρέες τους κάνουν φοβερό λάθος. Το ΠΑΣΟΚ, ήταν πάντα πάνω από κάθε τέτοια λογική για αυτό και έφερε την αλλαγή στην κοινωνία.

-Μια σωρεία πολιτικών ηττών, οδηγεί τις εξελίξεις με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ, την στιγμή που ο Κασσελακης δηλώνει “λογαριαστε με” λες και κανονίζουμε ποτάκι ή σινεμά. Δεν κανονίζει κανείς τίποτα τέτοιο, η κοινωνία απαιτεί, την επιστροφή της πολιτικής ιδεολογίας στην βάση της. Η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη θα δημιουργηθεί και το πρόσωπο που θα ηγηθεί, πρέπει να έχει πλήρη νομιμοποίηση γιατί στις πλάτες του φέρνει την ελπίδα, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με εγγυητές τους προοδευτικούς πολίτες αυτής της χώρας.