Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ενοικίων: Άδικη η εξαίρεση των εταιρειών καυσίμων – Άρθρο παρέμβαση του Λευτέρη Χρυσοφάκη

Published

on

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών παρατάθηκε η υποχρεωτική μείωση μισθώματος κατά 40% στις επαγγελματικές μισθώσεις λόγω της συνέχισης της πανδημίας και του πλήγματος που δέχεται η αγορά. Παρά το γεγονός ότι το μέτρο διευρύνθηκε περιλαμβάνοντας περισσότερες επιχειρήσεις, εντούτοις ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου καυσίμων, όπου δραστηριοποιούνται και οι Εταιρείες Εμπορίας Πετρελαιοειδών, σε αντίθεση με τα πρατήρια λιανικής εμπορίας καυσίμων, συνεχίζει να εξαιρείται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Πηγές της αγοράς χαρακτηρίζουν κατάφωρα άδικη και παράλογη την εξαίρεση, που συνιστά άνιση μεταχείριση, καθώς ο κλάδος της εμπορίας πετρελαιοειδών σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί μέσω μιας αλυσίδας συμβάσεων μίσθωσης και υπομίσθωσης ή και παραχώρησης χρήσης: Αρχικά συνάπτονται συμβάσεις μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων (εκμισθωτές) όπου στεγάζονται τα πρατήρια και των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (μισθωτές). Στη συνέχεια συνάπτονται συμβάσεις μεταξύ των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (υπεκμισθωτές) και των λιανεμπόρων/πρατηριούχων (υπομισθωτές).

Και ενώ στους πρατηριούχους έχει δοθεί το δικαίωμα να καταβάλλουν το 40% του μισθώματος προς τις Εταιρείες, στις Εταιρείες δεν έχει δοθεί το  ίδιο δικαίωμα ως προς τους αρχικούς / πρώτους εκμισθωτές.

Έτσι, καθώς έχουν εξαιρεθεί από το ευνοϊκό μέτρο οι εταιρείες εμπορίας, οι ίδιες συνεχίζουν να καταβάλλουν στο ακέραιο το ποσό των μισθωμάτων στους εκμισθωτές τους (ιδιοκτήτες ακινήτων), ενώ είναι υποχρεωμένες να αποδεχθούν τη μείωση του καταβαλλόμενου σε αυτές μισθώματος από την πλευρά των πρατηριούχων (υπομισθωτές).

Η ίδια στρέβλωση και άνιση μεταχείριση παρουσιάζεται και στις περιπτώσεις των ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων καυσίμων, όπου οι εταιρείες υποχρεούνται να καταβάλλουν στο ακέραιο το ποσό των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της εμπορίας πετρελαιοειδών έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα καθώς η μείωση των πωλήσεων καυσίμων το 2020 ανήλθε σε 22%, ενώ τα στοιχεία από τις πωλήσεις των πρώτων μηνών της νέας χρονιάς είναι ακόμη χειρότερα. Ενδεικτικά τον Ιανουάριο του 2021 η πτώση των πωλήσεων στα “λευκά προϊόντα” άγγιξε το 26%. 

 

Advertisement

Άδικη η εξαίρεση των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών από τη μείωση ενοικίου!

Γράφει ο Λευτέρης Χρυσοφάκης*

Ο κλάδος της εμπορίας πετρελαιοειδών βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, γεγονός που θα πρέπει να «αφυπνίσει» την Κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα καθώς η μείωση των πωλήσεων καυσίμων το 2020 ανήλθε σε 22%, ενώ τα στοιχεία από τις πωλήσεις για το 2021 είναι απογοητευτικά, με τον Ιανουάριο του 2021 η πτώση των πωλήσεων στα «λευκά προϊόντα» να αγγίζει το 26%. 

Εάν συνυπολογίσουμε όλα τα προαναφερόμενα, δεν μπορούμε παρά να χαρακτηρίσουμε ακατανόητη και εκτός πραγματικότητας την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για παράταση της υποχρεωτικής μείωσης μισθώματος κατά 40% στις επαγγελματικές μισθώσεις λόγω της συνέχισης της πανδημίας, με την βασική ειδοποιό διαφορά ότι ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι εταιρείες καυσίμων.

Δεν είναι δυνατόν, την στιγμή που η Κυβέρνηση ευαγγελίζεται, ότι αύξησε τους δικαιούχους ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου καυσίμων, όπου δραστηριοποιούνται και οι Εταιρείες Εμπορίας Πετρελαιοειδών,  να μένει «στην απ΄έξω».

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί κυριολεκτικά να δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά και τους επαγγελματίες. 

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται στα πρατήρια λιανικής εμπορίας καυσίμων και όχι στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Advertisement

Παράλογο! Και όμως αληθινό! 

Πάμε να δούμε, όμως και κάτι ακόμη. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το τι πραγματικά συμβαίνει στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών, ο τελευταίος λειτουργεί σε μεγάλο ποσοστό μέσω αλυσίδας συμβασών μίσθωσης υπομίσθωσης ή και παραχώρησης χρήσης.

Αυτό για να το καταλάβουν τα golden boys του Μαξίμου σημαίνει, ότι  αρχικά συνάπτονται συμβάσεις μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων (εκμισθωτές) όπου στεγάζονται τα πρατήρια και των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (μισθωτές). 

Ενώ, έπειτα  συνάπτονται συμβάσεις μεταξύ των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (υπεκμισθωτές) και των λιανεμπόρων/πρατηριούχων (υπομισθωτές). 

Το παράλογο; Ενώ στους πρατηριούχους έχει δοθεί το δικαίωμα να καταβάλλουν το 40% του μισθώματος προς τις Εταιρείες, στις Εταιρείες δεν έχει δοθεί το  ίδιο δικαίωμα ως προς τους αρχικούς / πρώτους εκμισθωτές. 

Από αυτό προκύπτει, ότι καθώς έχουν εξαιρεθεί από το ευνοϊκό μέτρο οι εταιρείες εμπορίας, συνεχίζουν να καταβάλλουν στο ακέραιο το ποσό των μισθωμάτων στους εκμισθωτές τους (ιδιοκτήτες ακινήτων), ενώ μάλιστα είναι υποχρεωμένες να αποδεχθούν τη μείωση του καταβαλλόμενου σε αυτές μισθώματος από την πλευρά των πρατηριούχων (υπομισθωτές).

Τέλος, η αδικία αυτή δημιουργεί  στρέβλωση και άνιση μεταχείριση και στις περιπτώσεις των ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων καυσίμων, όπου οι εταιρείες υποχρεούνται να καταβάλλουν στο ακέραιο το ποσό των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων!

Advertisement

 

Μήπως πρέπει η Κυβέρνηση να «φουλάρει» λογική και όχι άλλες αδικίες και ημίμετρα;

*Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης είναι μέλος της Γραμματείας Τομέα Ναυτιλίας του ΚΙΝΑΛ, Eπιχειρηματίας

 

ΠΗΓΗ: